Política 07/07/2019

Cospedal va promoure l''operació Catalunya', segons l'excomissari Villarejo

'La Vanguardia' té accés a unes gravacions de les clavegueres de l'Estat

Acn
2 min
María Dolores de Cospedal en una reunió de l'OTAN celebrada a Brussel·les.

BarcelonaL'exministra de Defensa i ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal va promoure l''operació Catalunya' per aconseguir informació compromesa dels líders independentistes, segons l'excomissari José Manuel Villarejo, ara empresonat. En uns àudios als quals ha tingut accés La Vanguardia entre Villarejo i el seu soci Adrián de la Joya, Cospedal i l'aleshores líder del PP català Alícia Sánchez Camacho haurien estat darrere de l'operació parapolicial, que també va enfrontar els dos sectors del PP: el de Cospedal i l'encapçalat per l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Segons aquestes mateixes converses, Santamaría hauria retret a Cospedal que l''operació Catalunya' estaria empitjorant la situació, perquè atacava l'independentisme i aquest reaccionava amb més força. "És al contrari, gràcies a l''operació Catalunya' el tema dels 'catalinos' no se'ns ha escapat de les mans encara", assegura Villarejo a la gravació.

Segons la conversa, del 14 de febrer del 2017, Sánchez Camacho hauria estat treballant en la mateixa línia de Cospedal i apunta cap a maniobres per part de l'exvicepresidenta –a qui es refereix en diverses ocasions com "la petita"– per perjudicar la seva imatge. "L'Alicia és la Cospe. Van contra la Cospe. El que ja li vaig anticipar és que ells volen presentar una imatge. Em refereixo a 'la petita', que el tema de Catalunya s'ha espatllat perquè la Cospe va promoure l'operació", explica l'excomissari.

Aquesta gravació de Villarejo amb el seu soci hauria tingut lloc, segons apunta 'La Vanguardia', després d'un missatge d'Ignacio López del Hierro, marit de l'exministra de Defensa, amb qui Villarejo mantenia contactes, just després d'haver vist publicada una informació a 'Público' en què s'identificava Sánchez Camacho com a impulsora de l'operació, com explica l'expolicia a la conversa amb De la Joya. En aquest sentit, l'excomissari creu que la publicació d'aquestes informacions contra Sánchez Camacho haurien sigut realment un atac contra Cospedal.

També a la mateixa gravació es diu que va ser Sánchez Camacho qui va organitzar l'enregistrament del dinar amb Vicky Álvarez, l'exparella de Jordi Pujol Ferrussola, a La Camarga, i explica que Álvarez també era una col·laboradora seva i li hauria passat informació sobre el cas Pujol. A la conversa, Villarejo explica que ell mateix va donar aquesta informació a Eugenio Pino i al llavors director general de la policia Ignacio Cosidó.

L''operació Catalunya' hauria sigut un dispositiu parapolicial per aconseguir informació del líders sobiranistes, com els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Jordi Pujol o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, per filtrar-les als mitjans de comunicació i desacreditar-los públicament i perjudicar l'independentisme. Villarejo va formar part del grup organitzat dins la policia dirigit per l'exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino.

stats