Política 10/01/2017

Cospedal adoptarà l'informe que parla de "responsabilitat patrimonial" de Defensa en l'accident del Iak-42

La ministra es compromet a col·laborar amb les peticions de les víctimes

Dani Sánchez Ugart
1 min
El PP ja pensa en el seu congrés, amb Cospedal aferrada al càrrec

MadridLa ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha assumit aquest dimarts el dictamen del Consell d'Estat que determina que l'administració pública va tenir "responsabilitat patrimonial" en l'accident del Iak-42 en què van morir 62 militars espanyols el 2003, quan era ministre Federico Trillo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat enviat després de la reunió de la ministra amb els familiars i representants jurídics de les víctimes, Defensa afirma que tot i que la justícia va determinar que l'administració pública no va tenir responsabilitat penal ni civil, l'informe del Consell d'Estat, que no és vinculant, sí que parla de responsabilitat patrimonial, que assumiran.

Cospedal es compromet obertament a complir el dictamen, encara que no sigui vinculant, i a buscar els documents que els familiars reclamen.

El dictamen assenyala que el reconeixement d'aquesta responsabilitat patrimonial de l'administració pública "no està associat a l'afirmació de la concurrència d'actuacions subjectives generadores de qualsevol tipus de culpa". Aquest dictamen reconeix que les indemnitzacions per rescabalar ja van ser sufragades.

Els portaveus de les víctimes han assegurat que l'adopció del dictamen suposa reconèixer que el Iak-42 no s'hauria d'haver enlairat mai. El president de l'Associació de Víctimes del Iak-42, Miguel Ángel Sencianes, ha saludat el "canvi de criteri" del ministeri i ha recordat que l'accident "es podria haver evitat".

stats