CANVIS A LA CASA REIAL
Política 12/06/2015

La carta amb què la infanta Cristina renuncia al títol de duquessa de Palma: "Seguiré portant aquesta ciutat al cor"

El text de la missiva lloa la capital mallorquina i afirma que la germana del rei ha pres la decisió després d'"una llarga i dolorosa reflexió"

Ara
3 min
La infanta Cristina, entrant a la feina aquest dimarts a Barcelona / EFE

BarcelonaLa infanta Cristina va enviar una carta manuscrita l'1 de juny des de Ginebra al seu germà, el rei Felip VI, demanant-li que adoptés les mesures necessàries per retirar-li el títol de duquessa de Palma –malgrat que no està clar si la va redactar abans o després que el monarca ja li comuniqués que tenia la intenció de fer aquest tràmit–, una petició que ha estat satisfeta aquest divendres amb un reial decret al 'Butlletí Oficial de l'Estat'. L'ARA ha tingut accés a la missiva, la qual afirma que la infanta va prendre la decisió després d'"una llarga i dolorosa reflexió" per la qual va arribar a la conclusió que calia renunciar al títol per evitar "qualsevol polèmica que [...] pogués plantejar-se a la ciutat de Palma". "Seguiré portant aquesta ciutat al meu cor, em sentiré sempre agraïda per les atencions i l'estima que han manifestat a la meva família, però vull allunyar-me de qualsevol debat que de l'ús del títol per part meva pogués traslladar-se a la societat mallorquina", segueix la carta.

Carta de la infanta, clica a la imatge per descarregar-la

De fet, el text gira diverses vegades a l'entorn de l'estreta relació que la infanta té amb Palma i, de fet, recorda com l'atorgament del títol de ducs de la ciutat va omplir-la a ella i al seu marit, Iñaki Urdangarin, "de satisfacció" i el va servir amb "la màxima fidelitat i estima". Palma és, segons la infanta, "una referència de forts i importants records" que ara comparteixen amb els seus fills.

Malgrat tot, recorda també que, "com a conseqüència de les acusacions infundades" contra ella "per part del sindicat Manos Limpias" va conèixer "iniciatives que posaven en qüestió la continuïtat del títol de duquessa de Palma", les quals va viure amb "enorme disgust i incomoditat". Tot i això, no va renunciar llavors al títol perquè va creure que si ho feia podria "estar ofenent tots aquells que no les compartissin i que poguessin interpretar una immediata resposta per part meva com un menyspreu cap a la ciutat que tant estimem i admirem".

La carta sencera té el contingut següent:

"Dilluns, 1 de juny del 2015. Ginebra

Majestat,

Amb vocació del meu casament amb D. Iñaki Urdangarin, el Nostre Pare, S.M. el rei Joan Carles I, em va atorgar la titularitat del ducat de Palma. Tant pel moment com pel que representava per a nosaltres Palma, el títol atorgat em va omplir de satisfacció i el vaig servir amb la màxima fidelitat i afecte.

Avui, encara, Palma representa per al meu marit i per a mi una referència de records forts i importants que els nostres fills comparteixen amb nosaltres. Per tot això, quan en els últims temps, com a conseqüència de les acusacions infundades dirigides contra la meva persona per part del sindicat Manos Limpias, he conegut iniciatives que posaven en qüestió la continuïtat del títol de Duquessa de Palma, ho he viscut amb enorme disgust i incomoditat.

No vaig voler, en el seu moment, fer cas d'aquelles iniciatives pensant que, si les tenia en compte, podria estar ofenent tots aquells que no les compartissin i que poguessin interpretar una immediata resposta per part meva com un menyspreu a la Ciutat que tant estimem i admirem.

No obstant això, en aquest moment, després d'una llarga i dolorosa reflexió, he arribat a la conclusió que he de manifestar a S.M. la meva voluntat de renúncia al títol de Duquessa de Palma per evitar així qualsevol polèmica que arran d'això es pogués plantejar a la Ciutat de Palma.

Seguiré portant aquesta Ciutat al meu cor; em sentiré sempre agraïda per les atencions i l'afecte que han manifestat a la meva família, però vull allunyar-me de qualsevol debat que de l'ús del títol per part meva pogués traslladar-se a la societat mallorquina.

En fer-se efectiva, doncs, la meva renúncia al títol de Duquessa de Palma, demano encaridament a S.M. que adopti les mesures que siguin necessàries per a la seva deguda formalització.

Amb afecte i estima,

Cristina, Infanta d'Espanya"

stats