La CUP acusa Aragonès de "vendre's la llengua" amb l'acord sobre el català a l'escola

El Parlament votarà una moció dels anticapitalistes que insta Aragonès a cessar Cambray

2 min
Pere Aragonès aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEl conflicte pel català a les aules ha continuat tensant aquest dimecres l'hemicicle del Parlament i enfrontant els partits independentistes. La diputada de la CUP Dolors Sabater ha tornat a criticar l'acord per modificar la llei de política lingüística del 1998 subscrit per ERC, JxCat, PSC i comuns, encara que posteriorment Junts se'n va distanciar. L'acord, que puntualitza que la llengua vehicular a l'escola continua sent el català però especifica que el castellà també hi ha de tenir presència en funció dels projectes lingüístics dels centres, és per a Sabater un "pas enrere irreversible amb conseqüències molt greus en clau nacional i social, perquè adopta el marc legal del 25%". De fet, la norma buscava sortir al pas de les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que fixa aquest percentatge de castellà a tots els centres. "Estan donant rang de llei a aquesta dèria catalanòfoba de l'espanyolisme", ha etzibat la diputada: "Fa anys que diem que la immersió és un consens de país, i vostès ara es venen la llengua".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president, Pere Aragonès, ha respost indignat a les paraules de la diputada. "No ens poden dir que nosaltres ens venem la llengua, jo no ho diria mai de vostès", ha recalcat: "Si partim d'aquí, serà impossible l'acord". El president ha recordat que "la llengua no és dels independentistes", i ha defensat un "consens social, pedagògic" sobre la qüestió, insistint en la necessitat que qualsevol mesura proporcioni "seguretat jurídica" a la comunitat educativa: "No podem aplicar mesures que siguin suspeses al cap de dos dies". "O regulem nosaltres o ho faran els tribunals", ha recalcat.

Cambray, en el punt de mira

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, continua en el punt de mira de l'oposició tant per la llengua com per la vaga de docents contra els canvis al calendari escolar i als currículums. El Parlament debatrà i votarà durant aquest ple una moció presentada per la CUP que insta el Govern a cessar-lo, que previsiblement tindrà el suport dels comuns –que aquest matí han tornat a demanar la dimissió del titular d'Educació–, així com de Vox, Cs i el PP, mentre que la posició del PSC encara no està clara.

Aragonès ha defensat Cambray durant la sessió de control, i ha descartat cessar-lo malgrat el malestar de la comunitat educativa. "Agafi les regnes d'aquesta crisi", li ha reclamat la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha dit que el conseller no pot continuar al capdavant del departament per "incapacitat" o "manca de voluntat" d'atendre les reivindicacions dels mestres. El president li ha respost que ja s'han mogut arran de les mobilitzacions de la comunitat educativa –el departament va acceptar la pròrroga en l'aplicació dels nous currículums–, però ha assegurat que no canviaran el calendari escolar. Justament, els comuns també porten a aquest ple una altra moció sobre educació en què demanen una moratòria dels canvis al currículum escolar i també del calendari com a "punt de partida" per iniciar una negociació amb els sindicats, en què volen que s'impliqui Aragonès.

stats