Política 09/11/2014

La CUP demana que ningú es faci "propietari" de l'èxit i els resultats del 9-N

La formació de l'esquerra independentista demana que es convoquin eleccions per avançar cap a la República Catalana i deixa clar que el rumb del procés a partir d'ara s'ha de decidir "des de baix"

Marc Toro
3 min
Isabel Vallet, diputada de la CUP, valorant la participació del 9-N / M.T.

Barcelona"Podem dir de manera contundent que estem davant d'un èxit de participació i ens hem de felicitar tots perquè avui hem tornat a demostrar que no tenim por i no ens arronsem davant l'Estat". Aquesta ha estat la primera valoració de la CUP en relació a les dades de participació de la consulta alternativa, que indiquen prop de 2 milions de participants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa celebrada al Casal Independentista El Noi Baliarda, a Sant Andreu, la diputada de la formació Isabel Vallet ha atribuït aquest èxit a la "indignació" que s'ha creat per la crisi nacional, la crisi social "que ens està abocant a la misèria" i la crisi democràtica "que ens mostra un Estat plenament limitat, cec i immòbil". Ha demanat, però, "que ningú tingui la temptació de fer-se propietari de l'èxit d'aquesta consulta, ni d'usar els resultats d'aquesta consulta per a cap tipus de pacte, ni de dir que aquesta consulta es deu a la perícia del Govern".

"A falta dels resultats, volem donar un missatge clar que s'ha de gravar amb foc: a partir d'ara la decisió de cap a on anem no pot tancar-se en institucions, despatxos, passadissos o taules de negociació, no pot decidir-ho CiU", ha dit Vallet, que ha afegit: "A partir d'ara hem de decidir-ho entre totes i tots [...], el procés s'ha de mobilitzar des de baix".

Tot i que ha reconegut que "avui s'ha fet un pas endavant" per trencar amb un "sistema totalment obsolet", la diputada independentista ha afirmat que "demà no s'acaba res", i que la CUP seguirà amb la seva "lluita política" i amb la vista posada als Països Catalans.

"Eleccions per una república catalana, lliure i sobirana"

En declaracions a TV3 des del mateix casal de Sant Andreu, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha parlat d'uns resultats provisionals de participació "espectaculars" i molt més elevats del que s'esperaven. "Ha estat una revolta democràtica una impugnació del Tribunal Constitucional i l'estat espanyol", ha dit, per afegir: "Si es confirmen aquestes dades, podem gairebé declarar que l'estat espanyol ha perdut totalment l'autoritat política i moral sobre Catalunya".

A falta de conèixer els resultats de cada opció del nou 9-N, Arrufat ha dit que ara és el moment d'"alterar majories" al Parlament, pel què ha reclamat al Govern la convocatòria d'eleccions. El següent pas, ha afirmat, serà la "proclamació d'una república catalana, lliure i sobirana perquè per deixar de ser trepitjats com a poble".

"Que referendin aquests resultats amb una nova majoria parlamentària [...] que no s'ocupi de convocar una consulta sinó de com encarar la constitució d'una nova república", ha demanat al Govern en declaracions a Catalunya ràdio.

"L'Estatut ha quedat totalment superat"

"El propi Estatut d'Autonomia ha quedat totalment superat pel pes de la participació i de tots els sí-sí", ha dit Arrufat després de conèixer els resultats provisionals fets públics per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega -amb més del 80% de vots favorables a la independència-, pel què ha tornat a insistir en la necessitat de convocar eleccions al Parlament de Catalunya i avançar cap a la independència.

"Els d'avui no son vots de CiU, ni d'ERC, ni del PSC, ni tan sols de la CUP. Són vots de la gent", ha dit, i, en una línia semblant a la de Vallet, el diputat ha dit que "només amb la gent i col·lectivament hem de poder decidir quin camí emprendre" a partir d'ara. "Ha estat la gent la que ha fet possible el 9 de novembre [...] Qui té el poder i qui ordena ordena és el poble", ha sentenciat. Arrufat ha acabat destacant la necessitat de "tirar pel dret perquè ningú ho farà per nosaltres".

stats