La CUP trenca el tabú de no posar cares als cartells electorals

Sabater, Riera, Reguant i la resta de caps de llista hi apareixen, tot i que també n’hi ha de genèrics

3 min
Els cartells electorals de la CUP per aquestes eleccions

Els plafons i cartells que posarà la CUP a la via pública i que ha presentat avui tindran una novetat important en aquests comicis. La formació anticapitalista introduirà per primer cop les cares dels principals candidats en una aposta sense precedents per ressaltar les figures més visibles de la llista, especialment la seva cap de llista, Dolors Sabater. Així, el 50% dels plafons són amb cares i el 40% dels cartells també, mentre que la resta són genèrics. Més enllà de la presidenciable, també hi apareixeran Carles Riera i Eulàlia Reguant, els números 2 i 3 per Barcelona, així com la resta de candidats de les altres tres demarcacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió ha aixecat una gran polseguera i està al darrere, segons ha pogut saber l'ARA, de les crítiques de part de la militància al rumb personalista que ha agafat la candidatura amb Dolors Sabater al capdavant perquè mai fins ara s’havien introduït imatges dels candidats ni en eleccions al Parlament ni en municipals i sempre s’havia prioritzat el projecte col·lectiu. Sigui com sigui, els cupaires combinen les imatges dels candidats amb cartells i plafons tipogràfics únicament amb el lema i el logo de la formació. Totes les pancartes i adhesius, a més, també són genèrics. Paral·lelament, també s’ha posat a disposició de la militància material per elaborar contingut propi recollint la demanda que les bases van fer arribar durant la presentació del dossier de campanya a les assemblees interterritorials del desembre en desacord amb el caràcter "presidencialista" que estava agafant la candidatura, també per la presència únicament de Sabater en les primeres rodes de premsa de precampanya.

Aquest dimecres, durant la presentació de la campanya, Sabater ha tret ferro a les crítiques que ha rebut de les bases de la CUP i ho ha atribuït al caràcter assembleari de la formació. "És una bona aportació de les bases, tant Guanyem com la CUP som partits assemblearis i el que han proposat són matisos per millorar el projecte col·lectiu", s'ha limitat a respondre per mirar de tancar un debat que ha incomodat la candidatura a les portes dels comicis. Pel que fa a la possibilitat d'entrar a formar part de l'executiu català després del 14-F, un dels caps de campanya i portaveu del secretariat, Edgar Fernández, ha respost que la CUP "com sempre" està disposada a "assumir responsabilitats per generar una alternativa política i social a la situació de misèria i precarietat a la què ha conduït l'actual govern".

"Per guanyar", el lema de la CUP

El lema de la campanya dels cupaires és "Per guanyar" perquè, com ha explicat Sabater, volen "donar una resposta immediata a la crisi social amb un pla social que no deixi ningú enrere i a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya". "Venim a empènyer les institucions per aconseguir el socialisme i la independència dels Països Catalans", ha afegit en una roda de premsa conjunta amb la resta de candidats. En aquest sentit, la candidata per Tarragona, Laia Estrada, ha denunciat que els partits que havien de liderar la independència, en referència a JxCat i ERC, "no ho han fet" i ha deixat clar: "Necessitem engegar un nou cicle per deixar enrere els interessos de qui suposadament havia de liderar un procés d'independència. Som la gent que fa anys que posem el cos per la independència, el socialisme i el feminisme"", ha etzibat la regidora de Tarragona.

La portaveu del secretariat nacional, Maria Rovira, ha deixat clar que plantegen una campanya tenint present la crisi sanitària i que faran gairebé tots els actes de manera telemàtica en un plató habilitat al casal Can Capablanca de Sabadell, tot i que algun serà presencial, com l'acte central de campanya a Barcelona el dissabte 6 de febrer. En qualsevol cas, els cupaires han fet una crida a la població a quedar-se al seu municipi i a no assistir als mítings que es puguin fer en localitats properes. "Emplacem la gent a no sortir del seu poble o ciutat i que segueixi els actes per internet per no posar en risc ningú", ha insistit Edgar Fernández, portaveu del secretariat.

stats