Protagonista col·lateral

Dani Gallardo, l'activista andalús que volen posar a la presó pel Procés

El jove va ser condemnat a quatre anys de presó arran de les protestes contra la sentència de l'1-O a Madrid

2 min
Una manifestant reclamant la llibertat de l’activista Dani Gallardo amb un cartell.

BarcelonaAquesta setmana ha estat marcada per l'aprovació de la llei d'amnistia a la comissió de justícia del Congrés dels Diputats, circumstància que ha coincidit amb l'ordre de cerca i captura de Dani Gallardo, l'activista gadità condemnat arran de les protestes contra la sentència del Procés. Pesen contra ell quatre anys de presó per desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i delicte lleu de lesions per "pegar amb un bastó un policia". Gallardo va ser un dels manifestants en la convocatòria de Madrid d'aquell octubre del 2019 que es va voler solidaritzar amb l'independentisme. De fet, va estar un any i un mes en presó preventiva, en un període "molt dur", segons el seu entorn. Després d'haver exhaurit totes les vies legals contra la sentència de l'Audiència de Madrid, confirmada pel Tribunal Suprem, Gallardo no ha volgut entrar a la presó voluntàriament i la policia ja el busca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jove andalús de 26 anys ja s'havia refet, era a Catalunya, treballant a Montblanc en una empresa de jardineria i vivia en parella. A més, en el temps que fa que viu al Principat ha après a parlar català bastant bé. Però ara la seva normalitat es torna a estroncar a causa de la persecució judicial. "És imprevisible, potser l'agafen i el deixen anar quan estigui vigent l'amnistia, però pot trigar", assegura Carol Aguilar, membre del Col·lectiu de Defensa de les Represaliades, que porta la seva defensa. Creuen que el seu cas "al cent per cent però no estem arribant a temps" a la norma, afegeix.

Per això, l'estratègia que vol seguir consisteix a no entregar-se a la policia: "Si ho volen, que l'agafin, però no l'entregarem a l'enemic", sosté Aguilar. A Gallardo encara li queden tres anys de presó per complir i només l'amnistia pot impedir l'empresonament.

stats