Política 01/08/2015

David Fernàndez alerta que sense una majoria també en "vots" faltarà legitimitat al procés d'independència

El diputat de la CUP no veu el seu partit "ni investint Mas ni fent el joc a l'Estat" i avisa que la seva formació "no dona xecs en blanc" però "tampoc falla si es va de debò"

Acn
5 min
El diputat i portaveu parlamentari de la CUP, David Fernández / ACN

BarcelonaEls partits obertament independentistes han de guanyar el 27-S tant en escons com en vots si volen estar legitimats per iniciar un procés d'independència, perquè "s'està fent un referèndum". Així de clar ho ha advertit David Fernández en una entrevista a l'ACN, en què el diputat de la CUP recorda, a més, que si fos per la seva formació la quantitat de sobiranistes no només hauria de ser majoritari sinó superar el 55%. D'altra banda, Fernàndez ha considerat que no veu la CUP "ni investint Mas ni fent el joc a l'Estat" després del 27-S, tot avisant a Junts pel Sí que l'esquerra independentista "no dona xecs en blanc". Tot i això, garanteix amb rotunditat que si el procés "va de debò, la CUP no falla".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

David Fernàndez deixarà de ser oficialment diputat del Parlament tan bon punt es dissolgui la cambra catalana. Tot i el canvi d'etapa que inicia ara, doncs, la seva és una de les veus més autoritzades dins la CUP. I és en aquest context i a les portes del 27-S que el portaveu de l'esquerra independentista no ha tingut cap problema a contradir els que, com CiU, ERC o l'ANC diuen que per iniciar el procés d'independència n'hi ha prou amb una victòria sobiranista en escons, sense tenir en compte si hi ha o no també una majoria absoluta de vots dirigits als partits obertament independentistes.

I és que si el 27-S es produeix aquesta majoria en escons però no en vots, Fernàndez creu que el Govern que en surti no tindrà legitimitat per començar el procés de secessió. "Segons la CUP, no. Vots i escons. Perquè estem fent un referèndum", ha sentenciat el diputat de la CUP.

"Si es guanya només amb escons i no amb vots, no es pot canviar la reflexió. Sempre s'ha dit. I fins i tot a la CUP sempre hem dit que calia al menys un 55%", ha afegit David Fernàndez, que creu que en un escenari com aquest "no podríem iniciar el procés d'independència com estava previst" i caldria "plantejar com es fa". "El conflicte continuaria viu. Seguiríem sense sobirania econòmica i política, i caldria fer una anàlisi molt seriosa, molt severa i molt profunda. Nosaltres sempre hem dit que el referèndum és irrenunciable, i els referèndums es guanyen per majories", ha afegit el diputat independentista.

Tot i aquesta advertència, Fernández no "preveu" aquesta diferència entre vots i escons, i està "convençut que des del compromís i amb pedagogia, amb els pocs dies que queden, es pot habilitar una majoria" en tots els aspectes. "Serem un país lliure i la independència la guanyarem. El debat real és quan i com. I pot ser el 27 de setembre o pot ser més tard", ha comentat.

Sobre la investidura d'Artur Mas

Davant el panorama que apunten les enquestes, on Junts pel Sí podria guanyar les eleccions però necessitaria la complicitat -amb un vot favorable o una abstenció- de la CUP per investir Artur Mas com a president, David Fernández té molt clar que no hi preveu un suport explícit. "És obvi que ni veig la CUP investint Mas, ni veig la CUP fent-li el joc a l'Estat", assegura, tot remarcant que per al seu partit "el procés no és una persona" i el que és important és "que tiri endavant".

En qualsevol cas, la posició de la CUP en un escenari com aquest serà decidida en assemblea pels militants i per això Fernández ho deixa a les seves mans. "Es decidirà a partir d'una deliberació interna. Que ens expliquin el programa de Govern, que s'ha explicat molt poc", reclama, tot afegint que aquest serà "un debat que caldrà resoldre amb molta responsabilitat però també amb molt compromís, perquè ens devem a les classes populars". "És prou conegut que la CUP no firma xecs en blanc a res ni a ningú. Però insistim, si va de debò, la CUP no falla", ha etzibat.

El "carrer" com a resposta a la suspensió de l'autonomia

Després que des de l'Estat s'estigui posant sobre la taula la suspensió de l'autonomia com una possibilitat si Catalunya reclama la independència, David Fernàndez ha volgut mostrar-se segur que si això passés els catalans, "per descomptat", hi respondrien. "L'Estat té un punt feble. Quan modula com intervenir o alterar el procés català, sap que la resposta que tindrà al davant serà potentíssima, perquè aquest procés és democràtic. I els cops d'estat, perquè això seria un cop d'estat encobert, s'aturen al carrer", ha assegurat, tot recordant que "la potència que ha demostrat Catalunya al carrer en els darrers anys, la tenim; i també una consciència col·lectiva que ens hi juguem el futur".

Tot i que descarta que, de moment, el govern espanyol hagi de tenir una reacció militar o de força si Catalunya declara la independència, el diputat de la CUP veu l'Estat disposat a "fer guerra bruta subtil", "guerra econòmica soterrada", "guerra bruta policial" i impulsar "la cultura de la por". "Que l'Estat tensarà, no es quedarà quiet i mourà tots els fils, és obvi, però si fem les coses bé i suem la samarreta de forma pacifica, exemplar i civil, és molt difícil", ha sentenciat.

Junts pel Sí i Catalunya Sí Que Es Pot

Preguntat per la candidatura Junts pel Sí i el fet que el seu candidat a presidir la Generalitat, Artur Mas, en sigui el número quatre i no encapçali la llista, David Fernàndez ha assegurat que és "obvi que Mas va amagat".

Tot i això, veu "excepcional" que a la llista "hi hagi tantes sensibilitats polítiques diferents, des d'ERC i CDC fins al socialisme catalanista o el que pot significar Raül Romeva i els escindits d'Unió". L'important per a David Fernàndez, però, "és saber qui manarà i qui gestionarà el procés". "Podria ser una oportunitat per fer-ho tot més coral, però dubto que ho sigui", ha dit en referència a Junts pel Sí.

A més, el diputat de la CUP veu aquesta candidatura "molt ancorada políticament", perquè "ve d'aplicar un programa polític i econòmic, amb un país intervingut per l'Estat espanyol i amb un Govern que treballa més a favor dels mercats que de la gent, un Govern obedient i disciplinat".

Pel que fa a Catalunya Sí Que Es Pot, Fernández considera que els vots que reculli aquesta candidatura "no" podria comptar-los com un "no a la independència", però critica que la postura oficial de la coalició en el terreny nacional sigui "fonamentalment un càlcul ambigu i irresponsable". "Fins i tot és cínic i amb un punt d'hipocresia. Perquè parlen de trencar el règim del 78, i on més esquerdat, deslegitimat i desautoritzat està el règim, on ens hi juguem de veritat les possibilitats, és en el procés polític català, i aquí fan trampes. A més, sense sobirania, que expliquin com es construeix justícia", ha conclòs.

stats