Política 09/12/2015

El procés sobiranista i la vigència de la Constitució protagonitzen el segon debat de candidats catalans

Els sets caps de llista per Barcelona confronten els seus projectes en el segon debat en menys de 24 hores 

G.pruna
3 min
Els set candidats catalans pel 20-D en el debat de 8TV / PERE VIRGILI

BarcelonaSegon debat en menys de 12 hores. Els set caps de llista per Barcelona han tornat a confrontar a 8TV les seves propostes davant d'unes eleccions que es presenten més obertes que mai. El debat ha començat amb una discussió sobre el procés sobiranista i la situació a Catalunya després del 27-S, que ha refermat cadascú en les seves posicions ja conegudes, ha fomentat els retrets entre els candidats i ha acabat derivant en una discussió acalorada sobre la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot ha començat després que el candidat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, hagi retret a Gabriel Rufián (ERC) les seves paraules sobre la idea que la Constitució està subscrita per franquistes, unes declaracions que el candidat republicà ha reiterat i que han obert una discussió sobre si la Constitució s'ha convertit en "una gàbia", en paraules de Francesc Homs (Democràcia i Llibertat), o si ha arribat l'hora de reformar-la, tal com han defensat Carme Chacón (PSC) i Girauta. El candidat del PP, Jorge Fernández Díaz, també ha retret a Rufián les seves declaracions i li ha recordat que entre els pares de la Constitució hi ha dos catalans.

Les discrepàncies s'han mantingut quan ha arribat el torn de debatre sobre quines solucions planteja cadascú a la situació actual, un bloc on s'han viscut els primers estira-i-arronsa entre Francesc Homs i el candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, fins fa poc socis. Mentre l'exconseller defensava que l'única sortida és la independència, el democratacristià apostava per la disposició addicional que promou Unió. Tots dos s'han embrancat en una disputa sobre quina de les dues propostes era més difícil d'aplicar. "Com a mínim la independència només depèn de nosaltres", ha conclòs Homs.

Tant Chacón com Girauta han reivindicat la reforma de la Constitució i de les institucions com una manera de donar resposta a l'independentisme, mentre que Jorge Fernández Díaz ha avisat que cap reforma de la Constitució satisfarà els independentistes i Gabriel Rufián ha considerat una "absoluta quimera" que hi hagi una majoria a Espanya partidària de reformar el text fundacional. El cap de llista de En Comú Podem, Xavier Domènech, ha opinat que l'única solució passa per celebrar un referèndum i ha reivindicat que la seva candidatura és l'única que defensa el dret a decidir en el seu programa i ha obtingut suports estatals.

"Digerir" els resultats del 27-S

Abans, els primers de topar havien estat el mateix Jorge Fernández Díaz, i els representants dels partits independentistes, Francesc Homs i Gabriel Rufián, després que el ministre els hagi acusat de dividir la societat catalana i de dirigir Catalunya cap a la "decadència". Tant Homs com Rufián han respost al dirigent popular acusant-lo tenir fòbia a la democràcia i apel·lant als catalans perquè el 20-D hi hagi una majoria independentista.

La candidata del PSC, Carme Chacón, ha carregat contra Mas però també contra el president espanyol, Mariano Rajoy, pel "bloqueig institucional" i la seva incapacitat per dialogar i pactar, una tesi defensada també pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha repartit retrets entre independentistes i el govern espanyol i ha reclamat una nova transició a Espanya per sortir del "cul de sac" on ha entrat Catalunya després del 27-S. Des d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha intentat introduir el debat social enmig del debat sobiranista, i ha reclamat ajudar els 1.800.000 catalans que tenen dificultats per arribar a final de mes mentre no es "digereix" el resultat del 27-S.

Pim, pam, pum per la corrupció

El debat ha entrat en el pim, pam, pum entre tots els partits quan s'ha abordat la lluita contra la corrupció i uns i altres s'han tirat en cara els seus casos de presumptes irregularitats. Així, Chacón ha retret a Francesc Homs els Pujol i Andreu Viloca, i aquest s'hi ha tornat recordant el cas Filesa. Rufián ha assegurat que sentir el PP i el PSOE parlant de lluita contra la corrupció era com si ell es posava a parlar de "física quàntica". Jorge Fernández Díaz ha rememorat Jordi Ausàs, i En Comú Podem i Ciutadans han atacat tots els partits.

Els set caps de llista per Barcelona a les eleccions espanyoles del 20-D s'han tornat a veure les cares aquesta nit a 8TV després d'haver confrontat projectes aquest matí en el debat del diari 'El Periódico'. En una sessió amb més intercanvi de cops i enfrontaments cos a cos, el procés sobiranista ha tornat a marcar l'agenda.

stats