Política 04/11/2021

Els debats paral·lels per arribar al ‘sí’ als comptes

ERC exigeix avenços més enllà dels pressupostos

2 min
Imatge del catàleg de sèries i pel·lícules de la plataforma Netflix

MadridEl govern espanyol ha rebut aquest dijous l’aval dels seus socis d’investidura perquè els pressupostos del 2022 comencin la tramitació parlamentària. Però la negociació no ha acabat. És a partir d’ara quan les converses entraran en la fase decisiva perquè partits com ERC, PNB o EH Bildu hi donin el definitiu en el ple del 22 de novembre. I perquè el projecte de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, arribi a bon port, hi ha una sèrie de debats que s’haurien d’encarrilar en paral·lel a la tramitació dels comptes.

Llei de l’audiovisual

ERC fixarà i pactarà amb el PSOE la quota de les llengües cooficials

La setmana passada, ERC va anunciar que havia arrencat el compromís del govern espanyol de fixar la quota de català a la nova llei de l’audiovisual. A canvi d’això, els republicans van decidir no presentar esmena a la totalitat. Però aquesta promesa s’haurà de concretar en les pròximes setmanes. La normativa audiovisual hauria d’estar a punt abans d’acabar l’any, però és poc probable que arribi abans del debat definitiu dels pressupostos. EH Bildu també pressiona i ha posat com a condició atendre les demandes dels partits independentistes catalans i bascos per aprovar els comptes i també la nova llei de l'audiovisual.

Reforma laboral

Complir el compromís de la investidura

Ha sigut el debat de les últimes setmanes, sobretot en el si del govern espanyol, on han aflorat les discrepàncies entre la ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la de Treball, Yolanda Díaz, per la metodologia de la negociació i també pel contingut. Finalment s’ha tornat al punt d’inici: defensar la "derogació" de la reforma laboral del PP. Un compromís que EH Bildu exigeix com a prioritari per donar el seu suport als comptes. “Exigim al govern que compleixi la seva paraula”, deien la setmana passada en un comunicat.

'Llei mordassa'

Aprovar la proposta del PNB que fa mesos que es dilata al Congrés

Derogar l’anomenada llei mordassa va ser un compromís de legislatura del PSOE i Unides Podem. I el PNB és un dels partits que pressionen en aquest sentit. Des de fa setmanes que es dilata al Congrés la tramitació de la seva proposta, tot i que en els últims dies les negociacions s’han accelerat. Unides Podem ha anunciat aquest dijous un principi d’acord amb el PSOE per treure, per exemple, les devolucions en calent de la normativa, però els socialistes n'han rebaixat l’anunci perquè encara falten serrells per tancar.

Rodalies

La Generalitat reclama la gestió completa de Rodalies

És l’eterna reivindicació del catalanisme. El traspàs de Rodalies és una de les qüestions que ERC vol que avanci en paral·lel a la negociació pressupostària. El govern espanyol és partidari que aquest debat es faci en la Comissió Bilateral.

Execució pressupostària

Complir amb la inversió fixada als pressupostos

Per a l’independentisme català i basc tan important és la xifra pressupostada d’inversió territorial com la seva execució. De fet, ERC considera que el 30% d’execució d’aquest 2021 és insuficient i, en els últims dies, al costat del PNB i EH Bildu, ha redoblat la pressió perquè es compleixin les promeses pendents i també les que s’han xifrat en els pressupostos del 2022.

stats