Política 04/05/2018

La direcció del PDECat demana als crítics que canalitzin les propostes a través dels òrgans interns del partit

L'executiva s'obre a canvis però recela dels "sopars de conspiració"

Núria Orriols
2 min
Sectors del PDECat maniobren per acostar-se a JxCat

BarcelonaLa direcció del PDECat s'ha llevat aquest divendres amb la trobada que uns noranta càrrecs del partit van mantenir ahir en una masia de Rubí per debatre sobre el futur de la formació. La majoria, que són crítics amb el posicionament mantingut per Marta Pascal i David Bonvehí amb la investidura, veuen amb bons ulls la celebració d'un congrés a l'estiu per renovar la direcció. El sopar, però, s'ha rebut amb recel per part de l'executiva del partit que aquest divendres ha mantingut una trobada ordinària del comitè nacional en què han participat els membres de la direcció, càrrecs locals i diputats al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió, segons fonts presents, hi ha hagut diverses intervencions en què la direcció s'ha mostrat disposada a rebre propostes i a fer canvis, però ha reclamat als crítics que canalitzin les queixes a través dels òrgans interns del partit –segons ha avançat Efe i ha confirmat l'ARA–. Un dels més clars en aquest sentit, d'acord amb els consultats, ha sigut el diputat al Congrés Ferran Bel i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. I també l'han seguit la defensora de l'associat, Iolanda Aguilar, o l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Pel que fa a la investidura –demà Carles Puigdemont reunirà els diputats de JxCat a Berlín–, han coincidit a "tancar files" amb el president.

Fonts de la direcció interpreten la trobada d'ahir a Rubí com un intent "dels que van perdre l'anterior congrés" de tornar a agafar les regnes del partit. "Ja és prou difícil tot perquè n'hi hagin alguns que es dediquin a conspirar", assegura un membre de la direcció que veu en la trobada la mà de Moment Zero (organitzat tradicionalment al voltant de Miquel Buch, Jordi Cuminal i el nucli dur del Palau de la Generalitat).

Ara bé, fonts presents al sopar asseguren que el to va ser "constructiu" i que la conclusió general va ser la de confluir amb JxCat i el president. "No hi va haver atacs personals", assegura un consultat, que discrepa amb la interpretació que en fa la direcció. "Va ser una trobada transversal, amb una majoria de càrrecs locals", afirma un dels assistents. Un altre dels consultats assegura que bona part dels assistents provenien del voltant de la plataforma de Moment Zero, però també afirma que hi havia "gent nova", més enllà d'aquest corrent. De fet, van ser convocats membres de la majoria de famílies.

Pel que fa al congrés, la direcció admet que per estatuts toca una assemblea del partit que s'ha de produir entre el juliol i el setembre, però la cenyeix al debat sobre el rumb ideològic. Els crítics amb Pascal, però, volen que aquest conclave serveixi també per renovar càrrecs.

Altres corrents, com ara Llibergència, treuen ferro en la qüestió del congrés i asseguren que el que és clau és "sumar" al voltant de Junts per Catalunya. "Hem d'anar més enllà del partit", afirma un dels principals representants. "No pot ser una lluita pels càrrecs", afirma.

stats