Política 28/12/2018

La Delegació del govern espanyol desaconsella enterrar Franco a l'Almudena per raons de seguretat i ordre públic

L'informe també sosté que l'enterrament al cor de Madrid podria "esperonar l'extrema dreta"

Sílvia Marimon
3 min
La delegació del govern espanyol desaconsella enterrar Franco a l'Almudena per raons de seguretat i ordre públic

BarcelonaHan passat 43 anys des que Franco va ser enterrat al Valle de los Caídos. Treure'l d'allà i enterrar-lo en un lloc discret està sent molt més complicat del que preveia el govern. ¿Qui s'imaginava que els nets de Franco i la Fundación Nacional Francisco Franco ho posarien tan difícil? Pedro Sánchez segurament no hi comptava. L'última estratègia per evitar que el dictador sigui enterrat a la catedral de l'Almudena –seria un cas excepcional a Europa– és argumentar motius de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 21 de desembre la Delegació del govern espanyol a la Comunitat de Madrid va enviar un informe de 12 pàgines detallant per què desaconsella que el dictador sigui enterrat al cor de Madrid, en una cripta on potentats i aristòcrates han pogut comprar el seu lloc per passar-hi l’eternitat.

La Delegació de govern va fer l'informe responent a una sol·licitud de l'executiu espanyol del 7 de desembre. Segons aquest informe, el "primer problema" de seguretat que es produiria és que el lloc no produiria "absorbir amb normalitat l'elevat nombre de visites que inevitablement atrauria la sepultura". A més, segons l'informe, plantejaria problemes de seguretat des del punt de vista de risc terrorista. L'informe aporta les visites del Valle de los Caídos per constatar que Franco atreu públic: 366.202 només el 2018.

Risc terrorista

Tenint en compte que l'Almudena és un lloc més cèntric i molt més ben comunicat que el Valle de los Caídos, és fàcil preveure que les visites es multiplicarien. L'altre argument és el risc terrorista: l'Almudena es troba a menys de 1.000 metres de la plaça de la Puerta del Sol, la Plaza Mayor, la plaça Espanya o la Gran Via i al costat del Palau Reial on se celebren visites d'alt nivell.

Esperonar l'extrema dreta

Un tercer problema seria el de risc de col·lapse circulatori a les artèries pròximes, com el carrer Bailén, l'avinguda de la Virgen del Puerto o la famosa M30. El quart problema és, segons l'informe, de conflictivitat social i política i desordres públics, perquè "esperonaria l'extrema dreta", ofendria les seves víctimes i part de la societat i generaria aldarulls, enfrontaments i concentracions no autoritzades. Per tot això, al·lega que enterrar Franco a l'Almudena és una "amenaça significativa pels drets i llibertats dels ciutadans reconeguts a la Constitució".

Entre altres drets que es podrien vulnerar hi haurien els dels visitants que podrien córrer riscos des del punt de vista de la seva integritat física. D'altra banda, es veuria amenaçada la llibertat religiosa perquè segurament no es podrien fer les misses amb normalitat, i en sortirien perjudicats els qui treballen o viuen a prop de l'Almudena. A més, es produirien manifestacions i concentracions "espontànies" i no es podrien planificar les mesures de seguretat ni garantir que es fessin de manera "pacífica i lliure". I, finalment, les forces de seguretat tampoc podrien accedir a l'interior de la cripta perquè és un lloc de culte.

L'últim recurs

A l'Almudena hi ha enterrada, amb el seu marit, la filla de Franco. Els nets del dictador van voler posar-ho difícil i van dir que si no podien impedir l'exhumació de l'avi l'enterrarien al cor de Madrid. L’arquebisbat de Madrid va dir que no ho pot impedir perquè els Franco són propietaris de la sepultura. Un grup d’eurodiputats d’ERC, PNB, BNG i Podem van enviar una carta al Papa el 5 d’octubre per demanar la seva intervenció. Els eurodiputats alertaven el màxim responsable de l’Església catòlica que col·locar allà el dictador pot provocar “activitats d’exaltació de la dictadura, i de banalització dels seus crims, expressament prohibides per les normes europees”. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, també va viatjar a Roma a finals d’octubre per reunir-se amb la mà dreta del Papa, Pietro Parolin, i demanar-li la seva intervenció. Però tot plegat no ha donat resultats. L'informe de la Delegació de govern és l'últim pas per evitar que els nets de Franco –també van demanar honors militars en el seu enterrament– puguin col·locar les restes de l'avi al cor de Madrid. A la tomba de la filla del dictador ja hi ha missatges de Vox en què es llegeix "Recuperaremos España".

stats