Política 14/12/2015

L'últim dia d'enquestes esbossa un escenari incert amb clau per als indecisos el 20-D

La gran majoria d'enquestes publicades fins ara, incloses les d'El Periódico', 'El País', 'El Mundo' i '20 Minutos' d'aquest dilluns, situen el PP invicte per bé que dibuixen un mapa en què seran necessaris els pactes postelectorals. A Catalunya, la incertesa del resultat és encara més accentuada

M. Colomer
2 min
DEBAT A QUATRE SENSE RAJOY  Iglesias i Rivera van ocupar els espais centrals del plató, una metàfora del debat.

BarcelonaL'últim dia en què es poden publicar enquestes abans del 20-D, aquest dilluns, la demoscòpia esbossa un escenari carregat d'incerteses. Començant per qui podrà formar govern a Espanya, per bé que si en una cosa coincideixen les enquestes. I en el fet que la primera posició és, de moment, per al PP de Mariano Rajoy, malgrat el cost de la crisi i els casos de corrupció. A Catalunya, la sacsejada que ha suposat el procés d'autodeterminació fa encara més incert el resultat de diumenge que ve.

Consulta totes les enquestesFins ara, els sondejos, també els que publica aquest dilluns els diaris 'El Mundo', 'El País', '20 Minutos' i 'El Periódico', coincideixen que els populars revalidaran la victòria de fa quatre anys, però molt més afeblida. La irrupció amb força de dos nous actors polítics com són Ciutadans i Podem, i més en una campanya amb grans alts i baixos i desplaçaments constants del vot. Tants, que va fer que els de Pedro Sánchez la comencessin pensant en la possibilitat d'avançar el PP i algunes enquestes l'hagin situat en només una setmana en quarta posició, per darrere de Ciutadans i Podem.

Però tenint en compte que cap dels quatre principals partits obtingui prou suports per governar en solitari, quin escenari s'entreveu? Sánchez i Rajoy s'han compromès a deixar governar la força més votada. Es fa difícil, per no dir que impensable, pensar en un pacte C's-Podem o bé un pacte del PP amb Ciutadans si l'aritmètica ho fa viable. De fet, aquesta fórmula, el pacte PP-C's és la preferida pels espanyols, segons dues enquestes que aquest diumenge publiquen per un costat 'La Razón' i per l'altre El Confidencial.

Catalunya, l'enigma

Però si en l'àmbit espanyol el mapa polític post 20-D és encara incert, a Catalunya les coses són encara més complicades de desxifrar. Les enquestes que s'han fet públiques fins ara indiquen que la victòria se la disputen almenys quatre candidatures: Esquerra Republicana, Ciutadans, En Comú Podem i fins i tot Democràcia i Llibertat apareix en algun dels sondejos com una força amb potencial per situar-se en el podi.

La campanya s'assenta bé als de Pablo Iglesias, que recuperen posicions també a Catalunya, on han aconseguit fer forat en els primers llocs amb la seva aposta per un referèndum sobre la independència, una pantalla que consideren superada per impossible les formacions independentistes. Ha contribuït a aquest estat d'ànim la victòria d'Iglesias en el debat a quatre d'Atresmedia en què va fer aflorar les contradiccions dels seus rivals polítics. Última setmana de la campanya més imprevisible.

stats