Extrema dreta

"Déu no va ser generós i als Garriga els va fer catalans i negres": Jiménez Losantos desferma la polèmica amb Vox

El secretari general de la formació d'extrema dreta titlla el locutor de "fastigós racista"

2 min
El director d’esRadio, Federico Jiménez Losantos.

BarcelonaNou episodi en la cruenta batalla que lliura Federico Jiménez Losantos contra Vox, el partit al qual el periodista d'Esradio va donar suport en els seus inicis, però que s'ha convertit en el seu blanc predilecte els darrers mesos. Durant l'emissió del seu programa aquest dimarts, Losantos fins i tot ha atacat el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, pel seu origen i pel color de la seva pell, recorrent a una antiga dita cubana de l'època colonialista. "Qui fos blanc, encara que fos català. Bé, doncs Déu no va ser generós i als Garriga els va fer catalans i negres, però sembla que són de l'Opus i van a missa, aleshores Déu els salvarà, encara que amb aquest Papa no sé com està l'assumpte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Garriga no ha trigat a reaccionar i ha carregat amb duresa contra el locutor. En una publicació al seu compte de X, el dirigent d'extrema dreta ha afirmat que són paraules "miserables i plenes d'odi" i ha mostrat "l'orgull que sent per la seva mare, per ser català i per estar lluitant contra vent i marea pel futur de la seva terra". "Aquí seguirem, malgrat aquest fastigós racista, els separatistes i tots els que odien la llibertat", ha dit.

El líder de Vox, Santiago Abascal, també ha mostrat el seu suport a Garriga a la mateixa xarxa social. "Encara que hi ha coses "que no s'esperen mai, sabem que estàs endurit en pitjors batalles", ha dit Abascal. El màxim dirigent dels ultres també ha posat valor el compromís de Garriga, que ha dit, que "és un orgull per a milions d'espanyols que confien en Vox".

Per la seva banda, el diputat de Vox al Parlament Europeu Hermann Tertsch ha criticat Losantos i ha defensat la "grandesa i generositat de l'home bo que és Ignacio Garriga", davant la "ràbia i vilesa de l'odiador minvant, que cada dia és menys i pitjor".

La guerra oberta entre Jiménez Losantos i la formació d'extrema dreta va arrencar ara fa un any, quan l'aleshores portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, va posar en qüestió el finançament del grup mediàtic Libertad Digital, al qual pertany l'emissora, donant a entendre que el PP va fer servir la seva caixa B per comprar accions del grup l'any 2004 –va ser condemnat per l'Audiència Nacional–. De fet, tal com va publicar El Salto, esRadio va rebre 900.000 euros en publicitat institucional de la Comunitat de Madrid en els seus dos primers anys de vida, sota el mandat d'Esperanza Aguirre. L'idil·li entre Jiménez Losantos i el PP a la capital espanyola es manté fins avui, ara amb Isabel Díaz Ayuso, a qui Vox va impedir aprovar els pressupostos del 2023.

Llavors Jiménez Losantos va esbroncar la líder de l'extrema dreta a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, per votar en contra dels comptes "al costat de Mónica García [Més Madrid]". També li va traslladar el seu malestar, com a "votant de Vox" –va confessar–, per la polèmica del protocol antiavortista a Castella i Lleó, que finalment no es va implementar. Aquell dia va arribar la resposta d'Espinosa de los Monteros i l'endemà el periodista s'hi va tornar. "El finançament en dubte serà el teu, ja que estàs condemnat. O rectifiques immediatament o, per descomptat, vas als tribunals", va replicar Losantos. Aquest dimarts, el periodista ha anat més enllà.

stats