L'ANC preveu que la participació en l'acte de la Diada arribi als sis dígits

Paluzie assegura que sortiran autobusos des de més de 100 municipis

3 min
El president de l'AMI, Jordi Gaseni; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, aquest djous

BarcelonaL'ANC fa dies que assegura que la previsió d'assistència a la manifestació que convoca juntament amb Òmnium per la Diada està superant les expectatives. De fet, això ja va portar a canviar el recorregut de la protesta: no acabarà al Parc de la Ciutadella, sinó davant de l'Estació de França per evitar aglomeracions als accessos al parc. Fins ara, l'entitat no havia fet pública cap dada, però aquest dijous la seva presidenta, Elisenda Paluzie, hi ha posat una mica més de llum: ha assegurat que preveuen que l'assistència arribi als sis dígits. És a dir, com a mínim 100.000 persones. Una xifra que seria superior a la de l'any passat –segons l'entitat van participar unes 60.000 persones en actes descentralitzats– però alhora quedaria lluny de les 600.000 persones del 2019 o del milió de 2018, segons la Guàrdia Urbana. Un dels indicadors que els permeten ser optimistes aquest any és que sortiran autobusos des de més de 100 municipis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paluzie ha explicat que el màxim d'aforament permès a la Ciutadella no podia superar els cinc dígits i, per tant, aquest ha sigut el principal motiu del canvi. Fonts d'Interior explicaven a l'ARA quan es va prendre la decisió que acabar la manifestació a dins del parc ja preocupava a la Generalitat des d'un principi. Tot i això, el parc seguirà obert. Així ho van assegurar les entitats en un primer moment i, encara que llavors el Govern ho estava estudiant, fonts de l'executiu confirmen que en principi es mantindrà obert.

Sigui com sigui, aquest dijous les entitats organitzadores han aportat alguns detalls més de com anirà la protesta, que serà una marxa que sortirà d'Urquinaona i anirà fins a l'Estació de França. Precisament aquesta setmana el Govern ha autoritzat que les manifestacions puguin ser mòbils, perquè fins ara s'obligava a fer-les estàtiques. No tothom, però, haurà de començar la protesta a Urquinaona, ja que depenent de la comarca d'origen els manifestants s'hauran de concentrar en diversos trams. Així doncs, el primer tram s'agruparà a Pau Claris amb Mallorca i l'últim a Urquinaona. Podeu consultar quin és el punt d'origen de la protesta depenent de cada zona geogràfica en aquest enllaç.

El recorregut de la marxa serà d'1,3 km i en total hi haurà 535 voluntaris i 27 parades de l'ANC i Òmnium. A més, 15 persones estaran ubicades en diversos punts liles, espais de suport i seguretat per a la prevenció de l’assetjament i les agressions sexuals, masclistes i LGBTI-fòbiques. Tot i que des de les entitats demanen una resposta massiva de la població i presenten la Diada com una oportunitat per reactivar el carrer, Paluzie també ha insistit en respectar les mesures sanitàries. Així doncs, ha demanat que la gent porti sempre la mascareta encara que no sigui obligatori al carrer i mantingui la distància de seguretat. De fet, Paluzie ha apuntat que han escollit impulsar una protesta en moviment precisament perquè creuen que fa més fàcil que es respectin les distàncies. Altres recomanacions són evitar el contacte personal amb gent que no formi part de la bombolla familiar o evitar aglomeracions en espais estrets. Al finalitzar la manifestació, també demanen que els concentrats segueixin les instruccions dels voluntaris perquè la sortida sigui esglaonada.

"El moviment es manté fort"

Tot i que aquest dimecres Paluzie afirmava que l'independentisme no està en el seu moment més "àlgid", per a les entitats la Diada demostrarà que el moviment es manté "fort". Així ho ha assegurat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que ha afegit que la manifestació serà "de les més importants que s'han fet a Europa en temps de pandèmia". En uns termes semblants s'ha expressat el president de l'AMI, Jordi Gaseni, que ha dit que les entitats volen "continuar amb tot allò que ha quedat a mitges". I ha fet una crida a la unitat d'actuació, també entre entitats: "Sempre que hem estat junts tirant projectes endavant l'hem feta grossa". A les portes de la Diada, l'actualitat passa per l'ampliació de l'aeroport del Prat, ja que aquest dimecres la Moncloa va suspendre la inversió per falta de consens a la Generalitat. Preguntada per si això encara pot provocar que més gent assisteixi a la protesta, Paluzie ha respost que l'independentisme té "tantes raons per mobilitzar-se" que en tot cas l'aeroport n'és "una més".

stats