Política 10/11/2020

El Govern demana "disculpes" pel mal funcionament de l'ajuda als autònoms

Meritxell Budó diu que l'executiu explorarà nous subsidis i revisarà el model, però no concreta com

Núria Orriols
4 min
Un comerç de reparacions amb la persiana abaixada durant la primera setmana de confinament pel Covid-19.

BarcelonaEl Govern ha demanat "disculpes" aquest dimarts pel mal funcionament de la web per demanar el subsidi als autònoms –la web s'ha col·lapsat i l'ajuda s'ha acabat en tres hores– i s'ha compromès a revisar el sistema i buscar noves línies d'ajuda. Ara bé, no ha concretat quins canvis hi introduirà ni quan arribaran els nous recursos per a aquest col·lectiu, un dels més castigats arran de les restriccions del coronavirus. "En nom del Govern, demano disculpes", ha dit la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, després de la reunió del consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ajuda va ser anunciada la setmana passada pel Govern i consistia en un total de 20 milions d'euros destinats a repartir 10.000 subsidis de 2.000 euros, com a màxim, a cadascun dels treballadors per compte propi (hi ha mig milió d'autònoms a Catalunya). A més, el sistema que es va escollir és de concurrència competitiva: és a dir, el primer que sol·licita l'ajuda se l'emporta. Això va comportar ahir el col·lapse de la web i que les ajudes s'hagin esgotat aquest matí.

La portaveu de l'executiu ha fet autocrítica en els dos sentits: tant per les previsions de l'ajuda com pel sistema per obtenir-la. A parer seu era "evident" que hi hauria més de 10.000 autònoms que sol·licitarien la subvenció directa i que per això s'han de revisar les previsions que es van fer. Ha assegurat que s'ha intentat fer un sistema "àgil" i que esquivi la burocràcia, però ha admès que no ha anat bé. Per aquest motiu ha explicat que aquesta tarda hi ha una reunió dels departaments de Presidència, Vicepresidència, Polítiques Digitals i Treball per intentar resoldre la qüestió, sense definir quins aspectes preveu modificar el Govern.

Preguntada per si s'introduiran criteris de progressivitat a l'hora de donar les ajudes –tenint en compte que són limitades–, Budó ha dit que ara mateix desconeix si això anirà en aquesta línia. "No ho hem parlat", ha dit, emplaçant-se a la trobada entre conselleries. Tampoc ha determinat si els autònoms que ja han sol·licitat l'ajuda i s'han quedat sense aquesta setmana tindran prioritat a l'hora de rebre les noves línies de subsidis.

La polèmica dels autònoms no ha estat absenta de tensions internes a l'executiu. El departament de Treball de Chakir el Homrani i la conselleria de Polítiques Digitals de Jordi Puigneró han intercanviat retrets pel col·lapse que es va viure ahir en el tràmit telemàtic i la forma de l'ajuda. Per a Budó, però, "no hi ha cap batalla partidista" en aquest assumpte, i s'ha limitat a dir que hi ha un "problema" que el Govern intentarà que no torni a passar.

Més recursos de l'Estat

Malgrat prometre una revisió del sistema i noves ajudes, Budó ha assenyalat Madrid. "No tenim prou diners per fer front a les necessitats de la ciutadania", ha dit la consellera de la Presidència, situant el culpable en el govern espanyol de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Budó ha posat en relleu el paquet d'ajudes econòmiques que el Govern va activar la setmana passada, com les ajudes a la restauració, al sector de la cultura i la dels autònoms –malgrat que són insuficients, a criteri dels col·lectius afectats–. "El suport de l'Estat als autònoms ha sigut de zero euros, i a sobre ha incrementat la quota dels autònoms", ha denunciat la portaveu, en relació a la darrera pujada, que s'ha fet efectiva aquesta tardor i té efectes retroactius des de principis d'any. "Demanem que l'Estat posi diners", ha acabat.

L'oposició en bloc carrega contra el Govern

Tots els partits de l'oposició han expressat el seu descontentament amb la gestió que ha fet el Govern d'aquests subsidis. Els grups parlamentaris de Ciutadans, PSC, Comuns i PP han demanat la compareixença de responsables del Govern al Parlament davant el col·lapse de la web per sol·licitar els ajuts d'autònoms.

"Si no són capaços de gestionar una web, imagineu-vos com serà la 'NASA catalana'", ha dit el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en un tuit. La formació ha registrat formalment la petició de compareixença dels consellers Ramon Tremosa (Empresa), Chakir el Homrani (Treball i Afers Socials) i Jordi Puigneró (Polítiques Digitals) davant la "manifesta insuficiència dels ajuts del Govern de la Generalitat per a pimes i autònoms". També des del PSC s'ha sol·licitat la compareixença de Puigneró i El Homrani en una comissió parlamentària. El líder socialista Miquel Iceta ha reclamat instruments telemàtics "més afinats" per fer front a la pandèmia. "Impossible imaginar un sistema més arbitrari, injust, humiliant i a sobre cutre", ha lamentat el líder del PP Alejandro Fernández.

També des Catalunya En Comú Podem han estat contundents. La diputada dels comuns Susana Segovia ha criticat que la campanya d'ajuts ha estat "mal pensada", i ha demanat més recursos i un sistema diferent. "Són 500.000 les treballadores autònomes, i només 10.000 ajudes i un model d'accés que només fomenta la competició, absolutament injust", ha dit per la seva banda la diputada cupaire Maria Sirvent, que ha criticat la "improvisació" i les "pugnes partidistes" del Govern en la gestió d'ajuts als autònoms.

stats