Política 17/11/2020

L'oposició reclama la dimissió de Chakir el Homrani

Aragonès descarta que el conseller marxi i referma la "confiança" en tots els membres del Govern

Núria Orriols / Marc Toro / Mireia Esteve
4 min
El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl cessament de la cúpula del departament de Treball després del caos amb l'ajuda als autònoms no ha satisfet els partits de l'oposició, que reclamen que sigui el màxim responsable de la conselleria qui assumeixi responsabilitats: Chakir el Homrani. Aquest dimarts, en diverses rodes de premsa des del Parlament, han demanat al conseller de Treball que dimiteixi i han valorat la destitució del número dos del departament i del secretari d'Afers Socials com un intent de generar un "tallafocs" insuficient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer del diputat del PSC Ferran Pedret, el dirigent republicà hauria de fer una "reflexió" i "probablement apartar-se", criticant que les destitucions s'hagin fet amb "nocturnitat i traïdoria" -van transcendir dilluns a última hora de la nit a través d'un comunicat-. En la mateixa línia, el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha exigit al conseller que "assumeixi les seves responsabilitats anant-se'n a casa" i l'ha acusat de "purgar equips de treball per tapar la seva pròpia incompetència". "És lamentable la incapacitat del Govern per enfrontar-se a la segona onada de la pandèmia", ha conclòs.

També els comuns i la CUP s'han pronunciat en aquest sentit. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha qualificat "d'incomprensible" que El Homrani no hagi dimitit: "Quan veus que un departament no ha funcionat, has cessat la teva cúpula i la persona que està al capdavant no dimiteix i no és cessat, és incomprensible". Albiach ha qualificat de "desastrosa" la gestió del departament d'El Homrani i ha assegurat que plegar és una "qüestió d'honestedat". El cessament de la cúpula del departament de Treball també ha estat valorat per a la CUP com una resposta "insuficient" davant del "nyap" del procés per atorgar ajudes als autònoms. "No ens preocupa si hi ha una persona o una altra en un càrrec públic", ha dit la diputada Natàlia Sànchez, que ha augurat que els canvis a la conselleria són una "operació estètica per aparentar que s'assumeixen responsabilitats".

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dimarts.

Malgrat la petició de l'oposició, però, el vicepresident, Pere Aragonès, ha descartat la dimissió del conseller. En un acte virtual organitzat per la Facultat de Comunicació Blanquerna i La Vanguardia, s'ha reafirmat en que tots els consellers "tenen la seva confiança" i ha definit la reestructuració de la conselleria de Treball plantejada pel conseller com "un nou impuls per blindar aspectes de gestió delicats". També des d'Esquerra, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, ha afirmat els canvis són un "revulsiu" per "reforçar" la conselleria de cara a la segona onada de la pandèmia. "El conseller [Chakir el Homrani] ha decidit fer canvis per reforçar, muscular i dotar de noves perspectives algunes de les àrees clau", ha dit, a més d'assegurar que el conseller "no ha estat en dubte en cap moment".

Cal tenir en compte que només Chakir el Homrani pot decidir si marxa o no del Govern. Pere Aragonès, com a president substitut, no pot cessar ni nomenar nous consellers -així ho marca la llei de Presidència-, de manera que qualsevol canvi al capdavant del departament de Treball hauria de venir donat per la dimissió del mateix conseller i que un altre membre del Govern assumís les seves competències. Des de Junts critiquen, arran d'això, que ERC rebutgés canviar el conseller quan el president, Quim Torra, va fer els relleus a Interior (Miquel Sàmper per Miquel Buch), Cultura (Àngels Ponsa per Mariàngela Vilallonga) i Empresa (Àngels Chacón per Ramon Tremosa). En aquell moment, Esquerra va considerar que no era hora de fer-ho i aquest dimarts ha reiterat la seva confiança en el conseller.

Budó evita donar explicacions

Aquest dimarts, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que és de Junts, ha optat pel silenci en relació al cessament de la cúpula de Treball. La també consellera de Presidència s'ha limitat a dir que el Govern ha fet efectives les destitucions que ha proposat el conseller Chakir el Homrani i que serà ell qui doni explicacions sobre els motius de la remodelació. Aquest matí el consell executiu ha aprovat la destitució del fins ara secretari general de Treball, Josep Ginesta, i del secretari d'Afers Socials, Francesc Iglesias. Al seu lloc, El Homrani hi ha situat Oriol Amorós i Marta Cassany, respectivament. Enric Vinaixa, al seu torn, adoptarà funcions que fins ara desenvolupava Ginesta en relació al treball autònom.

Meritxell Budó tampoc ha volgut dir si es tracta o no d'una assumpció de responsabilitats després del mal funcionament de les subvencions als treballadors per compte propi, que el Govern s'ha compromès a revisar, ni si l'executiu s'ha plantejat demanar la dimissió a El Homrani, com reclama l'oposició.

Sabrià, en una imatge d'arxiu

La setmana passada la portaveu de l'executiu ja va demanar disculpes pel mal funcionament d'aquestes subvencions i per la manca de recursos destinats. Chakir el Homrani, conseller de Treball, havia anunciat 20 milions d'ajudes per als treballadors per compte propi que només van cobrir la petició de 10.000 autònoms -n'hi ha mig milió a Catalunya-. Divendres, el vicepresident, Pere Aragonès, va anunciar una ajuda "continuada" a aquest sector, però Budó encara no l'ha pogut concretar, aquest dimarts. "Hi estem treballant", ha reiterat diverses vegades a preguntes dels mitjans de comunicació, i ha dit que confia que l'executiu la podrà anunciar aquesta setmana.

stats