Política 10/10/2022

El divorci ERC-Junts fa que s'enquisti la interinitat del Parlament

ERC manté l'oferta d'investir un nou president de Junts, però Borràs només dimitirà si ho fa Aragonès

3 min
La vicepresidenta de la mesa amb funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, a l'ofrena floral de Rafael Casanova

BarcelonaEl trencament del Govern també tindrà conseqüències al Parlament. I no només perquè ara mateix l'executiu monocolor d'ERC tingui el suport de 33 diputats, molt lluny de la majoria absoluta, sinó també perquè fa que s'enquisti el conflicte que hi ha ara mateix a la mesa. L'òrgan director de la cambra està en situació d'interinitat des que la seva presidenta, Laura Borràs, va ser suspesa al juliol. Ara el divorci entre Junts i ERC encara complicarà més que es pugui trobar una sortida. Aquest dilluns ha tornat a quedar clar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan Borràs va ser suspesa amb els vots d'ERC, el PSC i la CUP –per presumpta corrupció pel cas judicial que l'afecta–, la mesa va quedar sense presidenta i les seves funcions les va assumir interinament la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC). Llavors els republicans van oferir a Junts que Borràs dimitís definitivament del càrrec per fer president una altra persona del mateix partit i que així la mesa tornés a funcionar amb normalitat i amb un nou president amb plens poders. Junts ho va refusar, al·legant que proposar un substitut seria tant com admetre que Borràs havia sigut suspesa correctament. I si Borràs no plega, no es pot nomenar ningú.

Si la presidenta suspesa no volia dimitir del càrrec llavors, encara menys ho vol fer ara. Aquest dilluns, en una entrevista a RAC1, ha llençat aquest repte: "El dia que Aragonès dimiteixi, jo dimitiré, perquè Aragonès va ser president gràcies als vots de Junts i jo, d’ERC". És evident que ni el president de la Generalitat ni el seu partit acceptaran mai aquesta condició per desllorigar l'assumpte. I, de fet, a Esquerra no li va malament la situació actual: ara per ara lidera, encara que en un cas de manera interina, les dues principals institucions del país.

En tot aquest embolic cal tenir en compte què es deia en el pacte de govern que el maig del 2021 van firmar els dos partits. Allà hi figurava que els republicans tindrien la presidència de la Generalitat i els juntaires, la del Parlament. Els dos partits podrien sentir-se deslligats de l'acord ara que han trencat, però ni Junts té força per treure de la cadira Aragonès –perquè no té majoria alternativa– ni ERC pot fer moure Borràs de la seva si ella no accedeix a dimitir per deixar pas a una altra persona, perquè el reglament del Parlament no l'hi permet.

Aquest dilluns la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha intentat mostrar-se conciliadora i ha assegurat que el seu partit, "d'entrada", manté l'oferta d'investir un nou president del Parlament que sigui de Junts si Borràs decideix plegar. Sap, però, que difícilment la presidenta canviarà de posició. Si els republicans retiressin l'oferta, doncs, donarien un nou motiu a Junts per avivar la controvèrsia. Per tant, ara mateix la mesa està una mica més bloquejada, encara, del que podia estar-ho divendres passat.

Sense previsió de canvis

Des que es va produir el trencament, no hi ha hagut cap reunió de la mesa. Tot just aquest dimarts serà la primera. Però segons diverses fonts parlamentàries consultades per l'ARA, de moment no s'ha tractat el tema ni està previst que es faci de manera imminent. Almenys formalment. A més, si Borràs decidís deixar el càrrec, tampoc està clar quines majories hi hauria per trobar un nou president, perquè la trencadissa independentista és més que evident. L'única sortida, doncs, és esperar que la presidenta sigui jutjada. Si és declarada innocent tornarà al càrrec i, si és inhabilitada, l'haurà de deixar. Fins llavors, la interinitat es farà inevitable.

stats