Política 14/12/2015

La corrupció crispa el cara a cara entre Rajoy i Sánchez

"El president ha de ser una persona decent, i vostè no ho és", diu Sánchez, i Rajoy respon: "Aquesta afirmació és roïna, mesquina i miserable"

Ara
4 min
El cara a cara entre Rajoy i Sánchez vist per televisió / FERRAN FORNÉ

BarcelonaEl duel està servit. Els candidats del PP, Mariano Rajoy, i el del PSOE, Pedro Sánchez, confronten els seus projectes de país el cara a cara organitzat per l'Acadèmia de Televisió i moderat, com cada quatre anys, per Manuel Campo Vidal. Les retallades als serveis públics, lleis que han portat cua com la reforma laboral o la LOMCE, així com el rescat de l'economia espanyola són les qüestions que generen més fricció entre els dos caps de llista. Sens dubte, però, un dels moments de màxima tensió ha estat quan el dirigent socialista ha carregat contra la corrupció que afecta els populars. "Vostè ho ha retallat tot menys la corrupció", ha etzibat. I això ha estat només el començament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Li adverteixo que si segueix sent president d'Espanya, el cost per la nostra democràcia i la institució que vol representar seria enorme. Perquè el president ha de ser una persona decent, i vostè no ho és", ha disparat el candidat socialista. Unes paraules que han exaltat Rajoy. "Fins aquí hem arribat", ha dit el popular quan ha vist qüestionada la seva decència, i ha afegit: "Aquesta afirmació és roïna, mesquina i miserable [...] I això el perseguirà tota la vida".

En veure efectiva la seva acusació, Sánchez ha reiterat en diverses ocasions que Rajoy hauria d'haver dimitit pel cas Bárcenas. "Vostè no és lliure, és presoner dels papers de Bárcenas", li ha etzibat. El president en funcions ha reiterat una i altra vegada que no acceptava les seves acusacions. "No dimiteixo perquè no he fet res. Sóc un home honrat", ha replicat Rajoy.

Catalunya entra al debat

Un dels altres més moments més crispats ha estat quan els presidenciables han topat amb la qüestió catalana. Ara bé, la discussió ha estat ràpida. "Això de Catalunya, en un minut", ha començat Campo Vidal per donar pas als líders del PP i el PSOE.

Sánchez ha assegurat que la via no és l'immobilisme sinó una reforma constitucional que "millori" l'estat autonòmic, culpant a Rajoy de l'auge de l'independentisme. "Amb el PSOE Catalunya no va fer una declaració d'independència", ha dit. Rajoy, per la seva banda, ha abanderat la unitat d'Espanya i ha sentenciat: "No estic disposat a acceptar un referèndum que posi en joc la sobirania nacional". A més, ha llançat un dard enverinat a la proposta socialista sobre portar el Senat a Barcelona: "Això és una frivolitat".

"No li accepto això de les retallades"

Més enllà de la corrupció, les retallades també han estat motiu de disputa entre els dos candidats. Sánchez ha carregat contra les polítiques econòmiques del govern espanyol, de conseqüències molt negatives a parer seu per a la majoria d'espanyols. "Només ha fet retallades i ha baixat impostos als seus amics de l'amnistia fiscal", ha assegurat en un discurs abrandat contra l'actual inquilí de La Moncloa. Davant les dades macroeconòmiques exhibides per Rajoy -com a símbol de recuperació-, Sánchez ha atribuït a la baixada del preu del petroli i a la compra de deute per part del BCE la recuperació econòmica. I no a les reformes del govern del PP. "Vostè presumeix molt de taxes de creixement, però tot ve de fora. O és que té superpoders i és responsable de la caiguda del preu del petroli o que el BCE compri deute públic?", li ha preguntat. I ha anat més enllà acusant el president espanyol de "devaluar els drets laborals".

Rajoy ha sortit del pas acusant al socialista de fer grans proclames sense citar dades ni fonts. "No li accepto això de les retallades", ha dit, afegint que la reforma laboral ha estat una "una maginífica reforma, per a les dones, els homes i per a tots". "Vostès prometen molt, però ho van deixar tot en ruïnes", ha replicat.

Sánchez ha estat especialment crític amb les retallades del govern del PP. Després que Rajoy s'hagi defensat amb frases com "jo no he retallat", el socialista ha contraatacat amb diversos exemples. Entre ells, ha relatat la història d'una dona de Valladolid afectada per les retallades en la llei de la dependència, que hauria vist com la seva prestació es reduïa de 381 a 31 euros al mes durant els anys en què ha governat el PP. "Vostè ha convertit una prestació de l'Estat en almoina de l'Estat", ha dit, i ha assegurat que "han mort 100.000 persones esperant l'ajuda a la dependència".

Els grans moments del cara a cara

L'arrencada en fals de Pedro Sánchez

Sánchez, que tenia el primer torn de paraula per detallar quina era la seva idea d'Espanya, ha volgut canviar el guió establert per lamentar que Rajoy no hagi volgut participar en altres debats durant la campanya: "M'agradaria fer una declaració d'intencions. Aquest cara a cara és l'únic que Rajoy ha accedit a celebrar, una decisió que no comparteixo", ha declarat Sánchez. "Els últims dies hem fet amb altres candidats....", ha volgut continuar el candidat socialista, però ràpidament ha estat amonestat per Manuel Campo Vidal amb un: "Hauríem d'anar a la idea d'Espanya". Sánchez ha acatat i ha respost a la pregunta plantejada.

Del "plasma" al "'Cuarto Milenio'"

Durant els primers minuts del cara a cara, el líder del PSOE ha passat a l'atac contra Rajoy i li ha recordat que és conegut com el president "del plasma" per les seves intervencions en què no accepta preguntes i que la premsa sovint ha de seguir per pantalla. També, davant les fites que el president espanyol ha exhibit, Sánchez ha etzibat que és un dirigent "digne de ser investigat a 'Cuarto Milenio'".

La guerra de les 'xuxes'

Un altre de els enganxades entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez ha estat per la pujada de l'IVA. El socialista s'ha acarnissat contra el president del govern espanyol per haver augmentat els impostos quan l'actual inquilí de la Moncloa havia dit que "pujar impostos era mostra de mal governant". "Fixi's les ironies de la vida que vostè ha pujat l'IVA fins i tot de les 'xuxes' dels nens", ha reblat Sánchez davant l'estupefacció de Rajoy.

"Tinc una pregunta per a vostè"

"Tinc una pregunta per a vostè, hi va haver o no rescat a Espanya?", ha etzibat Pedro Sánchez a Mariano Rajoy, qui ha dit per activa i per passiva que quan l'Estat estava "al precipici" van fer les reformes que tocaven per estalviar-se el rescat de la Unió Europea. Ara bé, el president espanyol ha admès que l'any 2012 en un moment en què "Espanya es podia carregar l'euro", va tenir "moltes pressions" que el van obligar a pujar l'IVA entre altres contrapartides pel rescat (aquest sí) bancari.

stats