Esquerra comença la batalla per retenir la Generalitat

Els republicans arrenquen la campanya amb dards a Junts, però també a Sánchez per dubtar davant l'extrema dreta

3 min
Pere Aragonès durant l'acte d'inici de campanya d'ERC a Barcelona

BarcelonaSi per a Esquerra les eleccions del 14 de febrer del 2021 van suposar culminar un cicle victoriós, amb la consecució de la presidència de la Generalitat, la campanya per als comicis del 12-M serà la de resistir per retenir el Govern. Els republicans arrenquen la cursa electoral amb unes enquestes a la baixa i amb una pugna oberta amb la candidatura de Carles Puigdemont per liderar el bloc independentista. El seu objectiu és capgirar aquesta tendència i, per això, han decidit no només llançar els dards al PSC, sinó també passar a l'atac contra Junts per mobilitzar el seu electorat, especialment el que ara podria optar per l'abstenció. En l'arrencada de la campanya, Pere Aragonès –al costat d'Oriol Junqueras, Laura Vilagrà, Marta Rovira, Marta Vilalta, Raquel Sans, Laia Cañigueral i Gabriel Rufián– ha reivindicat l'obra de govern i ha contraposat el seu projecte amb el de socialistes i juntaires, que ha presentat com a personalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa tres anys, els republicans van tornar a posar-se al capdavant de la presidència de la Generalitat per primera vegada des de la Segona República. La legislatura no ha estat pacífica, sinó que la tensió amb Junts va acabar desembocant en el divorci definitiu quan el partit de Carles Puigdemont va abandonar el Govern poc més d'un any després de reeditar la coalició. Des de llavors, Esquerra ha patit per tirar endavant la seva agenda legislativa. Ha aconseguit, això sí, aprovar lleis tan rellevants com els pressupostos del 2023, ara prorrogats. Precisament, el fracàs dels comptes d'aquest any va acabar portant el president Pere Aragonès a prémer el botó vermell de l'avançament electoral.

Els republicans van poder controlar els tempos, quan les enquestes els situaven encara en la segona posició, per darrere de Salvador Illa. Però la irrupció de la candidatura de Carles Puigdemont els ha fet recular. Per això, el partit ha decidit entrar al cos a cos amb els juntaires. "Junts fa retòrica i propostes artificials, tira de tòpics suats", ha deixat anar la número dos dels republicans al 12-M, Laura Vilagrà, en l'acte dels Jardinets de Salvador Espriu de Barcelona, on ha carregat contra les paraules de la número dos dels juntaires, Anna Navarro, sobre l'habitatge a Barcelona. Precisament, els republicans volen treure pit de la seva gestió al Govern per demostrar que tenen propostes per governar el país davant d'una candidatura, la de Puigdemont, que consideren personalista. Reivindiquen, així, mesures com la gratuïtat dels productes menstruals, però també que sota el seu govern l'atur ha arribat a mínims històrics. "Ho hem fet amb 33 diputats; per tant, necessitem molta més força per seguir avançant i estar al costat de la gent", ha afirmat Aragonès.

Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Laura Vilagrà en l'acte d'inici de campanya d'ERC

A banda de la gestió, els republicans ja fa mesos que han decidit reivindicar sense embuts la seva estratègia negociadora amb l'Estat i els seus fruits: els indults, la derogació del delicte de sedició i ara també l'amnistia. Pactar un referèndum amb l'Estat –els republicans han eliminat qualsevol referència a la unilateralitat en el seu programa electoral–, un finançament singular i una defensa tancada de la llengua catalana són tres de les qüestions que els republicans defensaran en campanya.

Crítiques a Sánchez

Els republicans no només han passat a l'atac contra Junts, sinó que el PSC ha estat la seva principal diana des de fa mesos. Aquest dijous el partit ha aprofitat els dubtes del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre continuar al capdavant del govern per acusar-lo de dèbil davant l'extrema dreta. "Jo també estic profundament enamorat de la meva dona, però no abandono i planto cara quan ataca; sempre dempeus", ha afirmat Aragonès, que ha recordat el seu espionatge amb Pegasus. "Em costa molt d'entendre que un dirigent polític s'agafi cinc dies per reflexionar si seguir treballant pel seu país", ha afegit el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ho ha contraposat amb l'independentisme. Aragonès ha acusat els socialistes d'intentar tapar casos de corrupció com el Koldo, ha dit: "Illa vol que es parli de Pedro Sánchez per no parlar de Koldo". Aragonès també ha vinculat Junts amb el cas 3%.

stats