Junts i ERC s’alien contra Illa però topen per la gestió del Govern

Rull i Aragonès s’acusen mútuament de les “retallades”

3 min
Debat electoral a RTVE

BarcelonaEl primer debat electoral dels candidats al 12-M després de la reflexió de Pedro Sánchez, organitzat per RTVE, va servir per confirmar dues coses: que la pugna en el flanc independentista entre Junts i ERC es manté a l’espera de saber si tindran majoria (sumant-hi la CUP i la possible irrupció d’Aliança Catalana), i que Salvador Illa –que va combinar el català i el castellà en el debat– s’ho mira des de la barrera, amb l’aurèola de presidenciable i pendent de si un dels dos partits independentistes s’atreveix a trencar els blocs. Al tancament d’aquesta edició, el debat –on tampoc va participar Carles Puigdemont a distància i el va substituir el número tres de la llista, Josep Rull– va servir per evidenciar les diferències entre Junts i ERC a l’hora de gestionar la Generalitat, però que –en canvi– aquest dijous no van mostrar pel que fa a l’àmbit nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i centralitzar els dards en el PSC, Junts i ERC es van retreure mútuament les turbulències de l’últim Govern, que va acabar amb els juntaires fora. El candidat d’ERC, Pere Aragonès, va continuar amb la seva estratègia de buscar el cos a cos amb Junts i va brandar un cop més el fantasma que, amb Junts al Govern, les “retallades” tornaran a Catalunya. Unes retallades en educació i sanitat a les quals el president de la Generalitat va treure pit d’haver posat fi. Josep Rull es va defensar dient que els ajustaments que va fer el govern d’Artur Mas van ser per “imperatiu de la Unió Europea i l’estat espanyol”. És més, el número tres de Junts va acusar Aragonès de continuar amb aquestes “retallades”: “Les retallades que vostè ha continuat fent són una decisió política”.

Les dues formacions majoritàries es van posar d’acord a l’hora de defensar un canvi de finançament perquè Catalunya tingui la clau de la caixa, i la candidata de la CUP, Laia Estrada, els va retreure que obrint aquest debat no s’avança cap a la independència. Illa, partidari de reformar el model però de fer-ho de forma coordinada amb la resta de comunitats autònomes, va evitar aquesta qüestió i es va centrar a defensar temes com l’ampliació de l’aeroport o culminar la B-40. En aquest sentit, Illa va aprofitar el debat per criticar la política fiscal del PP. De fet, el líder socialista va centrar els seus missatges en contra dels candidats de la dreta, especialment el PP. Els dards de Junts i ERC els va entomar amb una resposta marc: “Defenso obrir una nova etapa després de deu anys perduts”.

El debat de l’amnistia

Illa va modular la resposta quan va defensar la llei d’amnistia i va replicar a Aragonès quan va treure pit d’haver impulsat aquesta normativa: “Comprendrà que no és còmode defensar-la a tot Espanya”. ERC i Junts van defensar la via dialogada amb l’Estat perquè, un cop aprovada l’amnistia, ara s’exigeixi al govern espanyol negociar un referèndum acordat. Al llarg d’aquest primer tram de campanya, Aragonès ha retret a Junts que ara s’hagi apuntat a la via dialogada amb l’Estat després de criticar-la, mentre que els juntaires defensen que és quan ells s’hi han implicat que han aconseguit resultats com l’amnistia. En aquest debat, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, va intentar posar la seva formació com una de les impulsores de l’amnistia i va interpel·lar Junts: “No és el mateix un govern de coalició progressista que un govern de coalició feixista”. Estrada, al seu torn, va tornar a defensar la unilateralitat: “No pot ser que deixem el nostre procés d’autodeterminació a les mans del PSOE”.

En el flanc de la dreta espanyola, el PP, Ciutadans i Vox van rebutjar l’amnistia un cop més i, de fet, van carregar contra els socialistes pels seus pactes. Entre les tres formacions, això sí, també es van interpel·lar. La topada més sucosa va ser entre Alejandro Fernández i Carlos Carrizosa. El candidat de Ciutadans va burxar-lo citant la mala relació que té amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el candidat popular li va etzibar: “Porta tota la campanya posant-se amb mi. Veient les enquestes, a aquesta estratègia li veig llacunes”.

Ahir Salvador Illa va tornar a confirmar que no pactarà amb el PP per ser president si guanya les eleccions. Per això, va reptar l’independentisme a no bloquejar la seva investidura.

stats