Illa no és Ayuso però tampoc Puigdemont per als socis del Círculo Ecuestre

El candidat del PSC tanca la porta a una gran rebaixa fiscal i avisa els empresaris que lluitarà contra el 'dumping' fiscal

2 min
Salvador Illa al Círculo Ecuestre.

BarcelonaFa una mica més d'un any, el Círculo Ecuestre rebia amb els braços oberts la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, convertida en mussa d'aquest club de l'elit econòmica barcelonina per la seva defensa de la llibertat d'empresa, les baixades d'impostos i la desregulació. Avui el Círculo obria les portes al candidat socialista per al 12-M, Salvador Illa, que tenia el repte de convèncer l'auditori amb una recepta aparentment confrontada amb la d'Ayuso: el PSC ha declarat la guerra al dumping fiscal, vol destinar més diners als serveis públics i ha tancat la porta a grans rebaixes tributàries. Però els vents a Catalunya podrien canviar, o això pronostiquen les enquestes, i el mateix president del Círculo, l'exdirigent del PP Enrique Lacalle, ha presentat Illa com un polític que s'ha guanyat el respecte "dels seus adversaris" i li ha desitjat sort de cara a la cita amb les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb alguna excepció, els caps dels assistents al col·loqui assentien cada vegada que Illa lamentava la manca d'una política clara en infraestructures a Catalunya o criticava els mals resultats en educació després de deu anys de governs independentistes. Però ha estat l'al·legat de l'exministre de Sanitat contra qui l'acusa de ser un "delegat de Madrid" que no vol incomodar Pedro Sánchez el que ha arrancat un aplaudiment del públic ―no unànime, però sí majoritari―: "Si es tracta d'incomodar molt, ja saben a qui han de votar. I ja saben què passarà a Catalunya: destrucció mútua assegurada [entre Esquerra i Junts]", ha dit. També ha aprofitat per demanar a Carles Puigdemont que no amenaci de fer caure el govern espanyol si el PSC fa un Collboni a Catalunya (és a dir, si Illa és investit amb els vots de comuns i del PP). "Les eleccions es guanyen aquí, no en cap despatx de fora", ha avisat.

Preocupacions

El veritable test de les preocupacions dels membres del Círculo ha arribat amb les preguntes del públic, escrites in situ pels assistents en unes targetes que han fet arribar al moderador de l'acte, el periodista d'Efe Carles Escolà. Illa ha tranquil·litzat els socis prometent "contundència" contra l'ocupació i assegurant que la seva proposta de consorci tributari no suposa deixar la clau de la caixa en mans de la Generalitat i de la seva eventual "deslleialtat institucional". Una altra de les preguntes ha posat en relleu l'alerta al Círculo pels socis que, arribat el cas, Illa triaria per mantenir l'estabilitat: "Qui serà el seu PNB a Catalunya?". "Totes les formacions han identificat que la societat catalana vol centrar-se en les coses del menjar", ha replicat Illa, evitant escollir ja parella de ball. Només Escolà ha pensat en preguntar-li per la sequera, que és, segons l'últim baròmetre del CEO, el que els catalans consideren el principal problema de Catalunya ―la pressió fiscal i l'incivisme, en canvi, només preocupa el 2% dels catalans, segons la mateixa enquesta―.

Ha passat Illa el test del Círculo? Lacalle s'ha vantat avui de representar un club que "procura demanar l'opinió però no donar-la" per respecte a la posició política dels seus socis. Sense arribar a l'èxtasi que va despertar Ayuso, el col·loqui del cap de files del PSC sembla haver deixat bones sensacions. "Ha estat bé", es limitava a dir un dels assistents a la sortida.

stats