El PSOE planteja al Congrés que els funcionaris de presons siguin agents de l'autoritat

El moviment arriba en plena precampanya catalana i després de l'assassinat a la cuinera de Mas d'Enric

2 min
Salvador Illa al congrés del PSC.

MadridPoques coses són casualitat en política i el PSOE ha decidit en plena precampanya a Catalunya registrar una proposició de llei perquè els funcionaris de presons tinguin la condició d'agents de l'autoritat. Amb l'assassinat d'una cuinera del centre de Mas d'Enric a mans d'un intern, els socialistes mouen fitxa i rescaten una iniciativa que reclamen els treballadors del centre penitenciari al govern d'Esquerra, que fins ara no s'hi ha avingut. És una manera, doncs, de desgastar el cap de files dels republicans, Pere Aragonès, que des de la presidència ha hagut de gestionar el conflicte amb els funcionaris de presons, que han demanat sense èxit la dimissió de la seva consellera de Justícia, Gemma Ubasart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició del PSOE ja es va votar en l'anterior legislatura, però va decaure a conseqüència de la convocatòria anticipada d'eleccions per al 23 de juliol de l'any passat. Quina opinió van expressar llavors els partits? El març del 2022 es va votar la presa en consideració d'aquesta mateixa proposta a la cambra espanyola i va comptar amb el vot favorable de la majoria del Congrés. S'hi van mostrar partidaris el PSOE, PP, Vox, Unides Podem, Cs, el PNB i Junts. En canvi, s'hi van oposar Esquerra, EH Bildu i la CUP.

La iniciativa es tracta d'una modificació de la llei orgànica general penitenciària que el PSOE assegura que ha treballat amb els sindicats majoritaris de presons, molt mobilitzats en les últimes setmanes arran de l'episodi a la presó tarragonina. De fet, és una mesura que han demanat amb insistència amb l'objectiu que les agressions que puguin patir es considerin més greus. "Donarà seguretat jurídica a la feina que realitzen aquests treballadors públics i evitarà que es dictin decisions judicials dispars", afirma el portaveu d'Interior del PSOE, David Serrada. Entre altres qüestions, aquesta iniciativa propiciaria que l'administració hagués d'indemnitzar els funcionaris que haguessin patit "danys materials o personals com a conseqüència del desenvolupament de la seva activitat professional".

stats