Puigdemont, intocable per a la CUP?

Els cupaires eviten el cos a cos amb l'expresident, a diferència d'ERC i Alhora

3 min
Protesta de la CUP el dia que el Parlament no va investir Puigdemont.

BarcelonaEl 30 de gener del 2018 Carles Puigdemont havia de ser investit com havien acordat les tres grans forces independentistes el dia abans, però ERC es va fer enrere, poques hores abans del ple, preveient que no seria una investidura efectiva. Mentre milers de manifestants independentistes esperaven decebuts fora del Parlament, a l'hora de l'inici del ple, només els quatre diputats de la CUP seien als seus escons per evidenciar el seu rebuig a la decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos mesos més tard, la CUP frustraria, en canvi, la investidura de Jordi Turull. "Si es tracta de fer front a l'Estat en tots els terrenys, Puigdemont és el candidat, més encara per la destitució il·legítima amb el 155", va exposar durant el ple el diputat Carles Riera, que va justificar el veto a Turull pel seu discurs "autonomista". Sis anys després, la CUP pot tornar a tenir la clau per investir Puigdemont i, de moment, la treva es manté.

Ni en precampanya ni en campanya els cupaires l'han atacat, ni que sigui amb alguna al·lusió indirecta. Aquest dissabte en l'acte central a Girona, on l'expresident va ser alcalde del 2011 al 2016, només l'exdiputat Albert Botran s'hi ha referit per sentenciar que Puigdemont i Salvador Illa "no tenen diferències amb el Hard Rock" i que "això no és defensar la terra". És la primera escomesa directa a l'expresident. Els altres sis ponents no l'han criticat.

Els candidats de la CUP amb l'alcalde de Girona, aquest dissabte

  Una actitud que contrasta amb la de les altres forces independentistes. Esquerra ha decidit entrar al cos a cos amb l'expresident de la Generalitat i Alhora, la formació liderada per l'exconsellera Clara Ponsatí, tampoc s'ha mossegat la llengua i ha acusat fins i tot Puigdemont de fer xantatge a la població amb el seu retorn. ¿És intocable Puigdemont per a la CUP?

En conversa amb l'ARA, fonts de la formació confirmen que no volen entrar en retrets personals amb les víctimes de la repressió. "No entrem en si tornarà o no, però amb la llei d'amnistia entenem que ho farà, i el que nosaltres volem és que tornin tots els exiliats. Mai hem utilitzat la repressió com una arma llancívola perquè tenim molt arrelada la cultura antirepressiva", defensen des del partit. Sigui com sigui, avisen que l'escenari actual no és el mateix que el del 2017, com va deixar clar Laia Estrada en l'entrevista amb l'ARA. "Estem encantats que torni, però torna com a candidat de Junts, no és un escenari de restitució i ara només ens interessa saber si els seus paràmetres són els de Junts", assenyalen aquestes mateixes fonts.

Diferenciació entre Puigdemont i Junts

De fet, en precampanya i ara en campanya, la candidata de la CUP, Laia Estrada, s'ha limitat a demanar al cap de llista de Junts que faci una "esmena claríssima" a les polítiques de Junts. "Avui dia és la Convergència de tota la vida onejant una estelada. Si escoltem Puigdemont és una cosa i si veiem què ha fet Junts, és la contrària. Que s'aclareixin", va dir en una entrevista a SER Catalunya abans de l'inici de la campanya. 

Cinc dies després de l'inici de la campanya, la candidata cupaire s'expressava en la mateixa línia: "¿Hem d'escoltar Carles Puigdemont o hem d'escoltar el que ha fet fins ara Junts per Catalunya?", es preguntava la candidata. "Si escoltem Carles Puigdemont sembla que serà més fàcil que ens entenguem", va dir després que l'expresident afirmés que no vol "una Catalunya Hard Rock".

En aquest sentit, des del partit volen saber quina és la proposta política de Puigdemont: "L’estem pressionant, li estem demanant si comparteix la política de Junts, que és la mateixa de la dreta". La seva possible investidura dependrà, doncs, del programa que vulgui imprimir en la pròxima legislatura. "No és una qüestió personalista, no estem en el marc del 2017", insisteixen des de la formació anticapitalista.

Amb tot, el record que va deixar l'expresident encara pesa: "La investidura de Puigdemont ens va portar l'1-O, mentre que la d'Aragonès només la decepció d'un gir a l'esquerra que no es va produir". Els votants de la CUP tampoc tenen cap dubte si han d'escollir entre Puigdemont o Aragonès com a futur president, com va quedar de manifest en la recent enquesta de l'ARA. Un 52% dels seus votants es decanten per Puigdemont com a candidat predilecte alternatiu al seu, molt per davant d’Aragonès, que només té el suport d'un 10%.

stats