Vox mostra a Reus la cara més agressiva de la campanya

Enfrontament físic d'Abascal i altres membres del partit d'extrema dreta amb manifestants antifeixistes

3 min
El candidat de Vox, Ignacio Garriga, i el líder estatal, Santiago Abascal, en l'acte d'aquest dijous.

Reus"Arriba España", "Fora aquesta xusma". Aquests crits de nombrosos militants de Vox s'han produït en un míting a Reus mentre el líder de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal, s'enfrontava de manera agressiva a una dotzena de manifestants antifeixistes que estaven apartats per un cordó policial dels Mossos. Abascal ha encès l'espurna després de tot un míting monopolitzat per les crítiques contra l'islam i la immigració, que ha relacionat amb les violacions i la delinqüència en general –malgrat ser fals i tampoc aportar cap dada que ho avali.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per què tantes patrulles venen aquí per aquesta gent i no es dediquen a vigilar els camps i anar contra els robatoris?", lamenta un agricultor des de fora de l'acte. El cert és que els Mossos hi eren per protegir el míting de l'extrema dreta, però qui ha posat en risc la seguretat ha sigut el tarannà d'Abascal, que anava envoltat d'un nombrós equip de seguretat privada i escortes i s'ha encarat amb la protesta de signe contrari, l'antifeixista, de la mateixa manera que va passar a Badalona l'any passat de la mà del candidat català, Ignacio Garriga. "Que el cap del dispositiu dels Mossos expulsi aquesta xusma que té problemes amb el sabó", ha etzibat en al·lusió als manifestants que es queixaven de la seva presència a Reus.

En tot cas, l'escalada de tensió ha vingut pel discurs d'Abascal. "Guetos", "islamització", "amenaça a la identitat" i "violència importada": "Creuen que les dones són inferiors. [...] Què faran amb dones d'aquí que van pel carrer? Prendre-les?", ha arribat a dir el líder ultra. A parer seu, la societat està "amenaçada" per persones que "no venen a integrar-se, sinó a imposar les seves lleis". Un missatge similar a l'últim cartell polèmic que ha difós Vox, escrit en castellà i àrab, per dir "Homes i dones a Espanya tenen els mateixos drets. Si no, bitllet de tornada".

El vot a Vox

Quan es pregunta als simpatitzants de la ultradreta per què voten Vox responen unànimement: "Per la immigració". Per la unitat d'Espanya, també, però sobretot perquè són islamòfobs. Ho diu una senyora de Girona –diu "Gerona"–, que n'està "tipa" i vol "ordre". De manera semblant s'expressa l'Eudald, de Riudoms, que ha vingut amb el seu fill, que es diu com ell, i presumeix de tenir fotografia "amb l'Abascal, amb Franco de petit i també amb [Sílvia] Orriols [alcaldessa de Ripoll]". "Soc molt fatxa", admet. De fet, expressa dubtes de si votar Vox o Aliança Catalana perquè vol que creixi el projecte ultradretà a Catalunya, però sembla que es decanta per Ignacio Garriga.

"El negre", se sent a dir entre diversos simpatitzants per referir-se al cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, quan se'ls acosta. Mentrestant, quatre noies musulmanes, que duen el vel, han volgut treure el cap entre la gent per veure què es deia: "Només parlen contra nosaltres, és una vergonya", explica indignada una d'elles a l'ARA. Al veure-ho, una dona de Vox matisa la seva posició sobre l'islam dient que no estan en contra de la noia ni la seva religió sinó contra la immigració il·legal.

El programa

Islamofòbia, discurs antiimmigració i clams a favor de la seguretat. Aquests són els conceptes en què s'ha basat la campanya de Vox aquestes eleccions, en la qual no ha parat d'atiar el discurs d'odi. "Menys festes del xai, menys mesquites i més llibertats, més tradicions ancestrals, més botifarres i més sardanes", va arribar a dir aquest dimecres el líder de Vox, Santiago Abascal, des de Manresa.

Els atacs contra els catalans musulmans proliferen des de les files del partit d’extrema dreta: des de la crítica als llocs de culte, a les "dones i nenes velades" o la relació directa amb l’augment de la violència sexual, per més que les dades neguin aquesta relació. En cada intervenció dels debats electorals, el candidat ultra, Ignacio Garriga, s'ha dedicat a llançar un missatge contra les persones de religió musulmana i la immigració en general. Fins i tot han utilitzat el lema "Davant la immigració massiva, deportacions massives", queixant-se que just fa poques setmanes tots els partits del Congrés dels Diputats menys Vox van aprovar estudiar la regularització de mig milió d’immigrants en situació irregular que es troben a Espanya.

Diversos simpatitzants de Vox s'enfronten a manifestants antifeixistes després que ho hagi fet Santiago Abascal
stats