Eleccions generals

Vox retira la "lona de l'odi" del centre de Madrid després que la Junta Electoral li donés 24 hores per fer-ho

L'òrgan no es pronuncia sobre la legalitat del contingut i no imposa cap sanció a la formació d'extrema dreta

2 min
La lona instal·lada per Vox.

Barcelona24 hores. Aquest és el termini que havia donat la Junta Electoral a Vox aquest dimarts al matí per retirar la lona que va penjar al centre de Madrid amb el títol "Decideix el que importa", en què es veu una mà que tira a la paperera una estelada, la bandera comunista, la del moviment LGTBIQ+, el símbol feminista i l'Agenda 2030. Només sis hores després, al migdia, la formació d'extrema dreta ha fet treure la pancarta, que estava penjada des de feia uns dies en un edifici entre els carrers Alcalá i Goya de la capital espanyola. La resolució de la Junta Electoral arriba després d'una denúncia del PSOE i de l'Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Junta considera que aquesta lona va en contra de la normativa electoral, que impedeix fer propaganda d'aquest tipus fora de la campanya electoral. L'òrgan subratlla que té "la intenció de persuadir l'elector a donar suport a aquesta formació política" i recorda un acord del mes d'abril en què assenyala que "el fet que no es demani expressament el vot de l'elector no és motiu per no considerar com a propaganda electoral qualsevol activitat que directament o indirectament pretengui la captació de sufragis". Malgrat això, la Junta admet que si aquesta campanya es publicita a la pàgina web del partit o a través de les xarxes podria ser "admissible".

L'organisme, però, no sanciona Vox ni tampoc es pronuncia sobre el contingut de la lona, que diferents partits i associacions han titllat com "la pancarta de l'odi", i obre la porta perquè les formacions o entitats presentin denúncia, si ho consideren oportú, als tribunals.

Pancarta atacada per activistes climàtics

La polèmica lona ja va ser atacada aquest cap de setmana per activistes climàtics. Militants de l'ONG Futur Vegetal van tirar-hi pintura vermella i negra amb un extintor. Els ecologistes van denunciar que la lona és "un atac a tots els sectors que qüestionen els posicionaments hegemònics" i van titllar Vox de "màxim exponent de la necropolítica", després de reivindicar "una societat lliure de misogínia, especisme, racisme, homofòbia, transfòbia, negacionisme climàtic, capacitisme, classisme i criminalització de la dissidència".

stats