CAP AL 23-J

Ha mentit Feijóo amb les pensions? El BOE confirma que sí

El candidat del PP s'ha vist obligat a rectificar una informació falsa que ha donat a TVE

ARA
3 min

BarcelonaTant el PSOE com Sumar han sortit en tromba aquest matí contra Alberto Núñez Feijóo per haver dit en una entrevista a TVE que el PP sempre va revaloritzar les pensions segons l'IPC, fins al punt que el candidat del PP s'ha vist obligat a rectificar aquesta afirmació falsa. Ja durant l'entrevista, però, els periodistes l'han desmentit en directe. "No és correcte, senyor Feijóo", li ha etzibat la periodista Sílvia Intxaurrondo, després que el líder del PP digués que el seu partit sempre havia apujat les pensions vinculant-les a la inflació. Ell hi ha insistit i s'ha compromès a corregir si incorria en un error, i així ha sigut.

El cert és que, després que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero aprovés una congelació de les pensions per al 2011, que excloïa les pensions mínimes i les no contributives, en el context de la crisi financera mundial i de l'euro, Mariano Rajoy no les va revaloritzar segons l'IPC. El 2012 les va augmentar un 1% quan la mitjana de l’IPC de l’any va ser del 2,4% i la del novembre, que també s’agafa com a referència, del 2,9%; el 2013 un altre 1% amb una inflació que en aquest cas va ser de l’1’4% de mitjana tot i que al novembre va ser del 0,2%. A finals de 2013 Rajoy va aprovar una llei en que desvinculava les pensions de l’IPC i marcava una pujada mínima obligatòria del 0,25%. El 2014, 2015 i 2016 les pensions es van revaloritzar aquest 0,25%, que era més que l’IPC, que en aquells anys es va situar en nivell 0 o fins i tot negatiu. El 2017, però, els pensionistes van tornar a perdre poder adquisitiu, ja que es van tornar a pujar un 0,25% quan la inflació mitjana de l’any va ser del 2% (1,7% al novembre). I és que costava gairebé més la carta en què s’informava de la pujada que el 0,25% en si.

El PSOE i Sumar han sucat pa en la mentida de Feijóo i el líder del PP ha escrit a Twitter un "aclariment" en què, tanmateix, carrega contra els socialistes. "No m'importa aclarir qualsevol afirmació si ha sigut inexacta, al contrari de Sánchez, l'arrogància del qual mai l'hi permetria", ha piulat, i ha anotat que el PSOE les va congelar i que el PP sempre les ha apujat. La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha estat una de les que l'ha acusat directament de mentir. També Pedro Sánchez se n'ha fet ressò des de Brussel·les, on participa a la cimera UE-Celac. "La veritat és indiscutible i és el que es mereixen saber els pensionistes", ha subratllat, després de criticar que Feijóo fes una campanya d'oposició a la capital europea contra la reforma del sistema de pensions del govern espanyol en aquesta legislatura.

Al llarg de l'entrevista, però, Feijóo ha insistit a acusar la presentadora de mentir amb les pensions, fins i tot quan li ha preguntat pel cas Pegasus.

Recordem que en el cara a cara amb Pedro Sánchez Feijóo va afirmar que el seu partit havia votat a favor de la revalorització de les pensions. És cert que el PP va donar suport a la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC real en el marc del Pacte de Toledo l'any 2020, però també que el 2 de desembre del 2021 va votar al Congrés en contra del projecte de llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions. Tampoc va votar a favor de la tramitació de la norma al Senat i va rebutjar els pressupostos generals de l'Estat del 2023, en què es recollia la pujada.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha recordat en un fil a Twitter que el responsable de política econòmica del PP, Juan Bravo, va qüestionar en diverses entrevistes la pujada del 8% de les pensions aprovada pel govern espanyol per al 2023.

Bravo afirmava que "calia estudiar si s'havien d'apujar les pensions a tots els pensionistes", ja que, en la seva opinió, l'important era garantir la sostenibilitat a llarg termini.

stats