El post 23-J

Meritxell Batet renuncia a repetir com a presidenta del Congrés

La cap de llista del PSC ha trasllat el seu desig a la direcció del partit

2 min
Meritxell Batet

BarcelonaMeritxell Batet no vol repetir com a presidenta del Congrés en la propera legislatura. L'actual líder de la cambra ha expressat aquesta voluntat a la direcció del PSOE, com ha avançat El Confidencial i confirmen fonts del partit, després d'una legislatura agitada i marcada per les tensions amb l'extrema dreta i el PP. Segons les mateixes fonts, Batet ha manifestat que "ha estat un gran honor haver exercit aquesta responsabilitat" i ha mostrat la seva "enorme gratitud per tot el suport rebut durant aquests anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tant, la socialista, que va ser cap de llista del PSC el 23-J (va guanyar les eleccions a Catalunya amb 19 diputats), no serà l'aposta del PSOE per liderar la cambra el pròxim 17 d'agost, quan es constituirà la mesa del Congrés. Per poder imposar-se, el bloc progressista necessita el suport de tots els seus socis potencials, inclòs Junts. El PSOE ha ofert tant a Junts com a ERC un grup parlamentari propi. A més, fonts coneixedores de la qüestió apunten que està disposat a oferir un dels cinc llocs que aconseguiria a la mesa a un partit nacionalista, probablement el PNB, i un altre a Sumar. Batet ha manifestat a la direcció del PSOE que està "convençuda que es formarà una majoria progressista a la mesa de la cambra presidida per un candidat socialista". La ministra d'Hisenda en funcions Maria Jesús Montero ha evitat aquest dimarts, en una atenció als mitjans, donar gaires detalls de les negociacions: "Demanem discreció i prudència". "Hem d’administrar la confiança que els ciutadans han posat en l’aval d’un govern progressista i no donarem cap detall de les prestacions ni dels grups polítics", ha defensat, informa Núria Rius.

La presidència del Congrés és clau perquè atorga al partit que l'ostenta accés a informació sobre tot el que passa al legislatiu però, sobretot, el control del temps de la tramitació de les lleis. La cap de llista del PSC ha ostentat el càrrec des del maig de 2019, quan va ser escollida (i va ser reelegida després de la repetició electoral del novembre). Com a líder de la institució ha hagut de gestionar una cambra instal·lada en la baralla parlamentària. Les seves intervencions es caracteritzaven per les peticions de respecte als diputats. En una entrevista recent amb l'ARA, va explicar en referència a Vox que "tenir gent dins el Parlament que no creu en les institucions i que vol desestabilitzar aquesta institució és molt negatiu", i va estendre les crítiques al PP: "Els insults i crits no han vingut només de Vox, sinó també del PP, que no ha estat a l'altura".

També va topar amb diversos diputats catalans per l'ús del català, en especial amb el diputat de la CUP Albert Botran –la normativa no permet intervenir utilitzant les llengües cooficials–, cosa que va generar crítiques entre l'independentisme. I fins i tot amb el soci del PSOE al govern espanyol, Unides Podem, quan va decidir retirar l'escó a Alberto Rodríguez, després que el Tribunal Suprem recordés que estava inhabilitat per una condemna de 45 dies per agressió a un agent durant una protesta el 2014. En la nova composició de la mesa, que ha anunciat que haurà d'afrontar importants debats per la diversitat que la pot formar, Batet ha optat per fer un pas al costat.

stats