Eleccions 23-J

Rècord de sol·licituds de vot per correu: més d'1,7 milions de persones ja l'han demanat

L'allau de peticions posarà a prova l'oficina postal

4 min
Un home sol·licita el vot per correu en una oficina de Barcelona

BarcelonaL'arribada constant de gent que sol·licita el vot a distància a les oficines de Correus d'Urquinaona testimonia que les crides a la participació en les eleccions del 23 de juliol han fet efecte. Molta gent marxarà de vacances amb la feina feta i haurà votat molt abans del dia de les eleccions: alguns, fins i tot, abans de l'inici de la campanya electoral. El termini per demanar el vot per correu no s'acaba fins al 13 de juliol i, tot i això, ja s'han superat tots els rècords: més d'1,7 milions de persones l'han sol·licitat fins ara, segons fonts de Comissions Obreres (CCOO). D'aquestes sol·licituds, 90.000 a Barcelona i unes 120.000 a Catalunya. La dada més elevada fins ara era a les generals del 26 de juny del 2016, quan 1.452.988 persones van votar per correu. A Catalunya, però, les eleccions del 2021 continuen marcant el rècord: en uns comicis en plena onada de coronavirus van haver-hi més de 280.000 sol·licituds de vot per correu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En Salvador, empresari, espera pacientment el torn. Les eleccions l'enganxaran a l'Àsia, però té molt clar què votarà: Sánchez. És un "vot útil per a Catalunya", assegura: "El prefereixo a Feijóo i Vox". L'última vegada que va votar el partit socialista, explica, va ser amb Pasqual Maragall a l'Ajuntament de Barcelona. Però amb l'avançament electoral, considera, Sánchez està "activant el vot". El diagnòstic és compartit per altres votants consultats per l'ARA al llarg d'una cua d'aproximadament una hora. Per exemple, dos madrilenys de 28 i 34 anys que han decidit demanar el vot per correu per primera vegada. Prefereixen no donar el seu nom: ella té clar que es decantarà pel PSOE. Ell, que s'havia abstingut en eleccions anteriors, també s'ho planteja: "De moment, demano el vot per correu i m'ho pensaré". El motiu: evitar l'entrada de Vox al govern espanyol.

En canvi, la Carme, metgessa, es decanta per ERC i espera que "l'independentisme en el sentit ampli" tingui un bon resultat a les eleccions. Tot i això, admet que també ella s'ha plantejat fer "vot útil al PSOE perquè no guanyin el PP i Vox". Se'n recorda, del moment en què es va assabentar que Sánchez convocava comicis anticipats, l'endemà de les municipals del 28 de maig: "Quina data més bèstia per fer unes eleccions, estant tothom de vacances", diu que va pensar. És la primera de la família que demana el vot per correu, però els altres seguiran els seus passos, comenta.

Molt atrafegat atenent els clients, un treballador de Correus confirma que ha notat un increment significatiu de sol·licituds del vot per correu respecte a les generals del novembre del 2019, quan se'n van tramitar en total 986.446: "Llavors va ser més light". El principal entrebanc que es troben ara, exposa, és que molta gent no ha votat mai per correu i se'ls ha d'explicar força. La secretària de CCOO a Barcelona, Juani Cerezo, adverteix que la gran afluència de votants amenaça amb desbordar el servei. "La plantilla actual és insuficient per cobrir totes les tasques", explica, i recorda que ja porten una campanya (la del 28 de maig) a l'esquena aquest any: "Genera una sobrecàrrega de treball i estrès als treballadors". En aquest sentit, demana "mesures urgents per solucionar els problemes i garantir un ambient laboral segur i saludable".

Una pantalla per demanar el torn a Correus

El camí dels sobres

Quin és el camí que fan els sobres amb els vots fins a les urnes? Els votants han de sol·licitar el seu (a través de la web o des d'una oficina de Correus) fins al 13 de juliol. A partir del 3 de juliol, la Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral remetrà el certificat d'inscripció al cens i les paperetes: el carter farà dos intents d'entrega en mà i, si no se'n surt, el dipositarà en una oficina postal pròxima. Un cop rebin les paperetes, els ciutadans poden escollir la seva i entregar-la a Correus (és obligatori ensenyar el DNI). Es pot votar fins al 20 de juliol. Per a l'Antonio, consultor informàtic que emplena la sol·licitud des del taulell, tot són avantatges: "És millor votar aquí que haver-hi d'anar un diumenge!" El 23 de juliol, ell serà de vacances a Cadis, lluny del rum-rum de la campanya i a prop del mar. Creu que aquest dia hi haurà "menys participació" en les eleccions.

L'Alberto, publicista, que sosté el tiquet que indica el seu torn impacient, defensa el valor de la seva tria. Ell votarà Sumar per "protegir els drets i les lleis aconseguits en aquest mandat". "És el vot més útil", assenyala, encara que creu que la formació de Yolanda Díaz tindrà un resultat "pitjor del que voldria". Com es custodiarà la seva papereta? Segons expliquen al servei postal, cada sobre amb la documentació s'envia a la unitat de repartiment adscrita al col·legi electoral corresponent, on es dipositen i guarden els vots fins a l'entrega, el dia de les eleccions, a les meses electorals corresponents. "Quan s'obrin els locals electorals, un primer equip d'empleats de l'empresa postal entregarà els vots en custòdia a les meses electorals", expliquen en un comunicat, mentre que un altre grup de treballadors "farà arribar a les meses aquells vots que es poguessin rebre durant el transcurs de la jornada". Finalment, un tercer equip s'encarrega de recollir un sobre amb "una còpia de l'acta de l'escrutini" al final de la jornada, que després s'entregarà a les Juntes Electorals corresponents. L'allau inaudita de paperetes posarà a prova tot aquest sistema.

stats