Camí del 23-J

Trias irromp en la campanya de Junts i crida a la mobilització: "Ens volen destruir"

Puigdemont adverteix que les "violacions de drets" a Espanya s'han fet tant amb governs del PP com del PSOE

4 min
L'exalcalde Xavier Trias en l'acte de Junts d'aquest dimarts al Born

BarcelonaDesprés de quedar fora de l’alcaldia de Barcelona per un pacte in extremis entre el PSC, els comuns i el PP, Xavier Trias ha reaparegut aquest dimarts en la campanya de Junts per Catalunya per demanar el vot per Míriam Nogueras: "Ens volen destruir". Per a Trias, el 23 de juliol ha de ser la reacció al pacte entre socialistes i populars que el va desbancar del Cap i Casal, perquè considera que l'aliança a les portes de les eleccions espanyoles va ser una "vergonya democràtica": "[Alberto Nuñez] Feijóo es passeja per aquesta ciutat explicant que ha aturat els independentistes. Hem de ser capaços de fer fora aquesta gent”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exalcalde de Barcelona ha recordat el que li va fer el PP l'any 2014, just abans dels comicis que va guanyar Ada Colau: "Un ministre es va inventar que tenia 12 milions d'euros a Suïssa. S'ho van inventar! Creien que quan ho pogués demostrar ja estaria mort", ha dit, a més d'insistir que els populars tenen un "deure moral" amb ell.

Trias ha participat en l'acte al Born Centre Cultural que Junts ha organitzat al voltant de la idea de la "repressió". Amb aquest pretext, el partit ha reunit dos dirigents de la vella guàrdia convergent per donar una empenta a Nogueras: el mateix Trias i també l'exconseller Francesc Homs, que va ser cap de llista a Madrid el 2015 i el 2016 abans de ser inhabilitat pel 9-N. Ell va ser qui va acompanyar Nogueras quan va aterrar al Congrés de Diputats per primer cop ara fa vuit anys i s'ha implicat discretament en les bambolines d'aquesta campanya pel vincle que hi manté.

Malgrat que Xavier Trias s'ha centrat en carregar contra els populars, que ara podrien tornar a la Moncloa, el missatge que ha planat sobre l'acte de Junts ha estat que tant és responsable el PP com el PSOE de la guerra bruta. Qui s'ha encarregat de plantejar-ho ha estat l'expresident Carles Puigdemont, que ha intervingut a través d'un vídeo des de Waterloo. Després de repassar les resolucions internacionals que han denunciat la manca de garanties per als dirigents de l'1-O –com les del Consell d'Europa, el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides o el grup contra les detencions arbitràries–, Puigdemont ha assegurat que les esquerres espanyoles no han aturat la "violació" de drets fonamentals: "Moltes condemnes s'han fet durant l'època del PSOE [...]. Que no ens venguin motos".

En aquest sentit, ha tornat a posar en valor l'estratègia de no col·laboració amb el govern espanyol que ha exercit Míriam Nogueras a Madrid, malgrat que ha estat "molt sola", no li han posat "medalles" i tampoc l'han "raspallat" als passadissos del Congrés de Diputats. "Mantenir la posició és clau en condicions adverses", ha considerat, suggerint que Junts serà premiat a les urnes el 23 de juliol per exercir aquesta política: "La gent sap què vol dir nedar a contracorrent. Ho valora". "Junts no ha anat a buscar comoditat, hem anat a defensar els interessos de Catalunya i no els nostres personals".

L'exalcalde Xavier Trias, l'exconseller Francesc Homs i el secretari general de Junts, Jordi Turull

Nogueras: "L'Estat ha de deixar el feixisme a casa"

Per a la cap de llista a Madrid, Junts ha de replicar aquesta mateixa estratègia la legislatura que ve: "No és cosa de dos governs, la repressió fa segles que dura". Segons el seu parer, l'Estat ha de deixar "el franquisme a casa" i respectar els drets del conjunt de l'independentisme, que ella considera vulnerats. "Ni una lliçó de democràcia als que ens tracten de terroristes i s'infiltren [...]. Ni una lliçó de democràcia als que tenen un ministre de l'Interior condemnat per tortures i que han col·laborat amb la mort de persones a la tanca de Melilla", ha afirmat Nogueras sobre el PSOE entre aplaudiments. "Cada no de l'estat espanyol reforça l'estratègia del president espanyol a l'exili", ha afegit. En la mateixa línia ha parlat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha dit directament: "Si ets independentista a Espanya, no hi ha estat de dret".

En un to més pausat, l'exconseller Homs ha estat l'encarregat de fer la pinzellada jurídica de l'acte. Ha basat la seva denúncia sobre la persecució judicial a l’independentisme en el fet que el 2005 fer un referèndum va ser "despenalitzat" i que això no va impedir que ell mateix (pel 9-N) i els dirigents del 2017 fossin condemnats igualment. En aquest sentit, ha deixat clar que tampoc funciona la darrera reforma pactada entre Esquerra i el PSOE, tot i ser "ben intencionada": ha recordat que per al Tribunal Suprem, l'1 d'Octubre ja no és sedició, però sí una malversació agreujada i –en el cas dels Jordis– desordres públics.

Més informació del 23-J

stats