Eleccions generals

Per què Vox ha guanyat a Sant Jaume de Frontanyà?

El fill de l'alcalde, que també és regidor pel PSC, admet que va votar l'extrema dreta després de ser tirotejat per un immigrant ara fa un mes

4 min
Vista del municipi de Sant Jaume de Frontanyà

BarcelonaDe ser el segon municipi a celebrar una consulta per la independència a ser l’únic on va guanyar Vox aquest diumenge. Si el 12 de desembre del 2009 aquest poble del Berguedà, que llavors era el més petit de Catalunya, va ser notícia per agafar el relleu d’Arenys de Munt a l’hora de desafiar l’Estat, catorze anys després i ara ja sent el segon més petit després de Gisclareny, ho ha tornat a ser per la victòria de l’extrema dreta a les espanyoles. Però com s’explica que Vox hagi guanyat els comicis? Per un incident que va sacsejar el poble ara fa menys d’un mes. Un home d’origen magrebí es va atrinxerar a la masia que ocupava i va començar a disparar amb una escopeta de perdigons el veí de la masia del costat, amb qui la relació era més que tensa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'agredit, que viu amb la seva companya en aquesta masia ubicada al terme veí de les Lloses, és el fill de l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo, i és un dels dos regidors de govern d'una candidatura vinculada al PSC, l'única que es va presentar als comicis. Nil Anselmo, que té 25 anys, va rebre una quarantena de perdigonades (alguns projectils encara els té al cos) i va ser traslladat a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, sense que en cap moment la seva vida estigués en perill. Però aquell succés, que va acabar amb l'home en presó provisional i un mosso ferit després que la negociació fracassés, va deixar en estat de xoc els veïns. La promesa de mà dura contra la immigració il·legal i les okupacions de Vox ha fet la resta.

La víctima confirma que ell és una de les sis persones que ha votat Vox, que s'ha imposat amb més del 54% de suport, davant dels 2 vots que va rebre el PSC i el vot que van obtenir el PP, ERC i Junts. "No me n'amago, vaig fer un vot de protesta per tot el que va passar, perquè va sortir el meu nom i el del meu pare als mitjans però de l'agressor no se'n parlava", exposa amb contrarietat Anselmo. "Havíem rebut amenaces de mort per part seva i ningú ens feia cas", afegeix. Deixa clar que ningú de Vox li va trucar o el va anar a veure, com ha confirmat a l'ARA el mateix partit, que es va quedar "sorprès" de veure que havien guanyat en aquest poble. "Votar Vox va ser una decisió personal. No comparteixo ni de bon tros el seu ideari, però també defensa la caça i la ramaderia", argumenta per justificar el seu vot.

Alguns dels trenta habitants censats al poble, dels quals només una quinzena hi viuen tot l'any, atribueixen a la seva família els vots a l'extrema dreta. "Et diria al 100% que és la família afectada per aquell incident", apunta un veí en referència als Anselmo. "Aquesta família són càrrecs del PSC i ves per on ara el PSC només ha tret dos vots quan a les municipals en va treure 9", afegeix el mateix veí, que, com la resta, prefereix no dir el seu nom. Un altre també creu que la majoria de vots provenen d'aquesta família: "Hi ha un parell de vots ideològics, que són anticomunistes i antiindependentistes, però els altres quatre són conjunturals i és molt possible que vinguin d'aquest sector", corrobora. El fill de l'alcalde, que curiosament va estar en una mesa electoral, ho nega: "No tota la meva família va votar Vox, perquè alguns no van exercir el seu dret a vot".

"Estem astorats amb els resultats"

La majoria de veïns no amaguen la seva sorpresa pel triomf de l'extrema dreta. "Estem tan astorats amb els resultats com amb l'incident de fa un mes", assenyala un altre, que rebat les informacions que van donar de l'agressor: "En Musta va conviure vint anys a la masia amb el consentiment del seu propietari i en convivència amb la mestra de Borredà, que vivia a la masia on viu ara de lloguer el fill de l'alcalde". Diu que els problemes van començar quan ara fa un parell d'anys el fill de l'alcalde s'hi va traslladar per fer de masover després que uns inversors compressin els terrenys, amb les masies incloses, per fer-hi un vedat de caça. "L'home havia marxat, però va tornar i va començar a ser assetjat. Li mataven les gallines, li tallaven la llum i l'aigua, se sentia insegur i potser per això es va fer amb una escopeta, però no era violent i tothom s'hi portava bé", afirma.

El tiroteig, però, va ser un punt d'inflexió i la baixa participació (52%) amb relació a fa quatre anys, quan va ser del 68%, va fer que els mapes tenyissin de verd un únic indret de Catalunya, on el 2019 s'havia imposat ERC. Els que sempre veuen el got mig ple asseguren que l'extrema dreta no va guanyar. "Va guanyar l'abstenció", rebat una dona. D'altres fan broma de la victòria de Vox. "Hi ha un percentatge molt alt de daltònics", diu un. En plena festa major del poble, hi ha qui ho atribueix als excessos: "Devien anar borratxos encara!"

stats