Governabilitat a l'Estat

Yolanda Díaz té deu dies per acordar la coalició amb Podem

L'avançament electoral obliga els dos partits a accelerar les negociacions

3 min
Yolanda Díaz durant l'acte de Sumar d'aquest diumenge a Madrid

MadridYolanda Díaz havia posat en stand-by la construcció del seu projecte polític fins a l'endemà del 28-M. Volia, a partir de llavors, continuar amb el procés participatiu que havia de donar contingut a Sumar i també obrir la negociació amb els partits, sobretot amb Podem, amb qui la relació continuava tensa i distant. Res podrà anar tal com tenia previst. L'avançament electoral del president espanyol, Pedro Sánchez, ho ha accelerat tot i la vicepresidenta segona i ministra de Treball té deu dies -fins al 9 de juny- per arribar a un acord amb el partit lila i la resta de formacions per teixir la coalició sota la qual es presenti el 23 de juliol. Després de la derrota d'aquest espai als comicis de diumenge, tant l'equip de Díaz com Podem asseguren haver-ne pres nota i s'han conjurat per refer una unitat que fa mesos que està trencada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El missatge rebut ahir a la nit va ser clar: s'han de fer les coses d'una altra manera. Sense distraccions. [...] Davant l'Espanya negra de Feijóo, sortim a guanyar", ha dit Díaz en un tuit pocs minuts després de l'anunci de Sánchez. La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha estat encara més clara unes hores després i ha assegurat que la seva formació ja treballa "perquè aquest espai es presenti unit a les eleccions". La també ministra de Drets Socials ha admès preocupació per "l'avenç de l'onada reaccionària", però ha cridat a la mobilització de l'espai progressista per "sortir a guanyar". S'ha afegit a les crides a la unitat Esquerra Unida, que ha defensat des de l'inici Sumar com l'eina per agrupar tot l'espai a l'esquerra del PSOE.

Les converses entre Sumar i Podem ja han començat, segons fonts de les dues bandes. A Podem creuen que els termes de la coalició ja s'haurien d'haver negociat abans de les eleccions municipals. De fet, per aquest motiu els liles no van ser a l'acte a Madrid en què Díaz va oficialitzar la voluntat de ser candidata a les eleccions generals. "Hi ha d'haver acord", apunten fonts de Podem. Ho subscriuen des de Sumar, que donen per fet que les converses seran constants a partir d'ara. De fet, que Sánchez els hagi forçat a accelerar tot aquest procés és una manera perquè la negociació i el soroll generat fins ara no s'allargui en el temps.

Unides Podem es va enfonsar a bona part del territoris, amb Madrid i el País Valencià com a casos més paradigmàtics: la coalició del partit lila amb Esquerra Unida va quedar fora tant dels Parlaments autonòmics com dels ajuntaments de les capitals. No li va anar gaire millor al seu competidor al País Valencià, Compromís, que també va patir una davallada a les Corts i va perdre l'alcaldia a València. Més Madrid, per la seva banda, només va augmentar tres escons a l'Assemblea, però al consistori de la capital espanyola va perdre set regidors. Els comuns, el principal suport de Díaz, tampoc van millorar resultats, sinó que van patir una lleugera davallada en vots (-0,54%) i regidors (-14) a tot Catalunya, a banda de perdre les eleccions a Barcelona. És a dir, cap dels principals partits que han de configurar Sumar han sortit enfortits dels comicis de diumenge i això igualaria la seva força negociadora.

Colau candidata?

Les conclusions dels grups de treball de Sumar estaven ara obertes a les aportacions de la ciutadana, però s'hauran de reconvertir en poc temps en el programa electoral de Díaz. La vicepresidenta també té vint dies per configurar les candidatures a tot l'Estat, una qüestió que havia intentat obviar fins ara. I en aquest punt, hi ha un nom que torna a sonar amb força: és el de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A la líder dels comuns se la situa en les travesses per encapçalar la llista per Barcelona si es confirma que perd l'alcaldia. Ella assegurava aquest dilluns que ajudaria a buscar "acords progressistes" a l'Estat, però "des de la ciutat de Barcelona". Malgrat tot, cap de les veus consultades s'atreveixen ara mateix a descartar el salt de Colau a l'Estat, dependrà d'ella.

stats