Camí del 23-J

Yolanda Díaz desafia Feijóo a explicar la seva relació amb el narcotraficant Marcial Dorado

La líder de Sumar apuja el to contra el candidat popular i li reclama que participi en el debat a quatre

3 min
Yolanda Díaz a l'acte central de Sumar a Madrid

MadridActe central a Madrid i segona vegada que Yolanda Díaz dispara contra Alberto Núñez Feijóo per la seva amistat amb el narcotraficant Marcial Dorado. Ho va fer a Vigo divendres i aquest diumenge ha anat un pas més enllà quan ha desafiat el candidat popular a participar en el debat a quatre que organitza RTVE dimecres que ve, i que hi doni explicacions sobre aquesta qüestió. Un debat en el qual Feijóo ja ha confirmat que no participarà perquè demana que també hi siguin ERC, PNB i EH Bildu. "Que expliqui què feia amb Marcial Dorado quan tot Espanya sabia qui era Marcial Dorado", l'ha desafiat Díaz. El PSOE també va recórrer a aquesta amistat quan el PP va presentar la seva campanya de Verano azul, recordant la foto amb crema solar inclosa del dirigent popular al costat del narcotraficant. Els socialistes, però, de moment han evitat fer-hi cap menció en campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Yolanda Díaz ha fet servir la seva condició de gallega per vincular les crítiques a Feijóo a la seva trajectòria a Galícia i ha recordat les "mares que lluitaven contra la droga" en aquesta comunitat: "Que vingui al debat i expliqui la seva relació amb el narcotràfic". L'episodi va esclatar durant el seu segon mandat al capdavant de la Xunta de Galícia, quan El País va publicar fotografies de Feijóo i Dorado junts en una barca. Tot i el rebombori generat en el seu moment, això no li va impedir que tres anys després aconseguís la seva tercera majoria absoluta. La relació de Feijóo amb Dorado ha anat planant sobre la trajectòria política del líder del PP, però és ara que Díaz vol fer-ho ressuscitar per demostrar que Feijóo està invalidat per governar arran d'aquella relació.

A l'equador de la campanya i amb parada a Madrid per fer-hi l'acte central, la líder de Sumar ha volgut apujar el to contra Feijóo i li ha demanat que faci públic el sobresou que cobra del partit. Abans de començar la campanya, el PP va acabar donant la xifra que va cobrar durant els nou mesos que va ser president l'any passat –39.260 euros–, però el partit es va negar a actualitzar la declaració de béns al Senat fins que no deixés l'acta de senador.

Els dards a Feijóo no han acabat aquí sinó que Díaz ha tornat a alertar del model econòmic que propugnen els populars i ha avisat que amb el PP a la Moncloa tornaran les polítiques d'austeritat que els conservadors van aplicar durant els governs de José María Aznar i també de Mariano Rajoy. "Us demano que voteu Sumar perquè no hi hagi espanyols que passin per problemes", ha demanat. Díaz ha igualat les polítiques del PP amb les de Vox i ha aprofitat la lona que Vox va penjar en contra la llei del només sí és sí a Madrid per exigir que "no es frivolitzi amb les dones".

Podem, Més Madrid i Esquerra Unida al mateix escenari

Una de les imatges de la campanya de Sumar ha estat la d'aquest diumenge a Madrid. Yolanda Díaz ha aconseguit fer pujar al mateix escenari els representants de Podem, Més Madrid –que va néixer com una escissió dels liles– i Esquerra Unida que formen part de la candidatura per Madrid. Hi havia Íñigo Errejón al costat d'Isa Serra, dues persones que es van enfrontar a les eleccions autonòmiques del 2019 a la Comunitat de Madrid. Errejón va abandonar Podem per presentar-se amb Més Madrid després de la trencadissa interna a Vistalegre II; mentre que Serra va ser l'elegida per liderar la candidatura del partit lila, que es va presentar en coalició amb Esquerra Unida.

Ara bé, en aquest mateix escenari de la nau Boettichet, al barri del sud de Madrid de Villaverde, no s'hi ha assegut la secretària general de Podem, Ione Belarra, tot i ocupar el número cinc a la candidatura –Isa Serra va de vuit–. Això sí, aquest dilluns compartiran escenari Belarra i Díaz a Pamplona per primer cop durant la campanya. Aquest migdia també s'han assegut de costat el número dos de la candidatura, Agustín Santos, i la número tres, Tesh Sidi. Dos perfils que a priori van semblar contraposats per les posicions que va defensar Santos sobre el Sàhara Occidental i les de l'activista saharaui.

stats