Política 01/01/2016

El triple any electoral i la complexitat política catalana, en 3 mapes

A molts municipis, aquest 2015 s'ha votat diferent el 24-M, el 27-S i el 20-D, però amb una mateixa voluntat: acabar amb l''statu quo'

Ara
2 min

BarcelonaLa complexitat política catalana, amb l'últim episodi de la investidura del president en suspens, es podria resumir en 3 mapes. El vot, poble a poble, de les tres eleccions d'aquest 2015: el 24-M, el 27-S i el 20-D.

El mapa de les eleccions municipals del 24-M, poble a poble.

El mapa de les eleccions al Parlament del 27-S, poble a poble.

El mapa de les eleccions espanyoles del 20-D, poble a poble.

Hi ha molts municipis on s'ha votat diferent en cada una de les eleccions. Una mostra més del que tradicionalment s'ha conegut com a vot dual, que implicava un intercanvi de votants entre el PSC i CiU, o entre el PP i CiU, o entre Esquerra Republicana i el PSC.

Són 3 mapes molt diferents que en realitat dibuixen una mateixa voluntat: acabar amb l''statu quo'. Un projecte de trencament que el 27-S va apostar majoritàriament per la ruptura amb l'Estat i que el 24-M i el 20-D es va traduir a molts municipis –especialment de l'entorn de Barcelona– en un increment de vot a noves plataformes d'esquerra (En Comú Podem, Barcelona en Comú,...) que reclamen una regeneració de la política per transformar l'Estat i que aposten clarament pel dret a decidir dels catalans.

Ho explica el politòleg Jordi Muñoz, en una anàlisi el dia abans de les eleccions espanyoles: "Per entendre aquest comportament dual cal tenir en compte que el canvi de vot no necessàriament assenyala un canvi de posició dels votants, sinó simplement un canvi de prioritats entre eleccions. En un sistema, com el nostre, en què la competició política s’estructura fonamentalment en dues dimensions (esquerra-dreta i nacional), un mateix votant pot votar formacions diferents en funció de la dimensió a què doni més importància en unes eleccions o unes altres, sempre que se situïn raonablement a prop d’ell en un eix i l’altre".

Podeu tornar a veure tots els mapes electorals interactius de l'Ara.cat del 24-M, el 27-S i el 20-D.

stats