Eleccions municipals

Colau i el PSC acaben el mandat barallats fins i tot pel tramvia

Els comuns retreuen a Collboni que digui ara que les obres de connexió no són prioritàries i s'obri a endarrerir-les

3 min
Operaris de les obres del tramvia per la Diagonal soldant les vies

BarcelonaEl d'aquest divendres era l'últim ple del mandat a Barcelona, una sessió exprés perquè ja no té ni discussió política i només serveix per donar llum verda als últims projectes, com el reconeixement pòstum al Juanito de la Boqueria i el pla per a la reforma de l'Estació de Sants i l'entorn. "Molta sort a tothom en aquest últim mes i, sobretot, a la vida", acabava l'alcaldessa, Ada Colau, en referència a la batalla que ara comença (o més ben dit, continua). Però aquest cop els punyals es llançaven fora de la sala de plens, amb el PSC posant cada cop més distància amb els comuns. El gran conflicte eren les paraules del candidat socialista, Jaume Collboni, en un acte ahir al vespre al Círculo Ecuestre, on va defensar no començar més grans obres fins a haver digerit les moltes que ja estan en marxa. Ja havia dit que això incloïa els nous eixos verds de l'Eixample, però ahir hi va posar també les obres d'enllaç del tramvia per la Diagonal, un projecte del qual els socialistes no s'havien desmarcat en cap moment. Les úniques grans obres que el PSC defensa a l'Eixample el mandat que ve són les de recuperació d'interiors d'illa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Crec que hem de deixar reposar els canvis que s'han fet a l’Eixample", va argumentar Collboni, que, tot i reconèixer que "el sentit comú" dicta que la connexió del tramvia entre Verdaguer i Francesc Macià s'acabarà fent, va obrir la porta perquè no fos en el pròxim mandat. I això ha provocat la sortida irada de la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que li ha demanat una "rectificació".

"Vull pensar que és un error i no un pacte amb Trias, que sempre ha dit que està en contra del tramvia", ha recelat Sanz en referència a un possible aplanament del terreny per a la sociovergència. "Demano responsabilitat i rigorositat", ha insistit. I des de les files socialistes, Laia Bonet li ha respost que el seu partit continua defensat la connexió del tramvia, però que no la vol fer "de qualsevol manera" i que ara, diu, és moment de veure com la ciutat s'adapta a les grans obres. I aquest no ha sigut l'únic conflicte dels encara socis entre bastidors al plenari. El ple també havia de llegir una moció amb un compromís de futur per rehabilitar habitatges al Besòs i el Maresme i el text, que hauria de tenir unanimitat per anar endavant, ha quedat al calaix. Els comuns se n'han desmarcat en una decisió que els socialistes diuen que els ha agafat per "sorpresa".

El PSC ha vist en la negativa voluntat de protagonisme dels comuns, que el ple passat portaven a votació un text similar que tampoc va tenir suport per anar endavant, i els comuns han considerat que les xifres recollides en el text no són les que s'havien acordat i que el document no té validació veïnal. Aquest seria només un conflicte pel redactat d'una proposta, que no va més enllà d'una declaració d'intencions, si no fos perquè en aquest districte, Sant Martí, plou sobre mullat. Aquí les disputes entre socis ja s'hi han fet habituals els últims mesos: el PSC, per exemple, va demanar frenar les pacificacions que s'havien de fer en escoles del carrer Perú per veure si les obres poden afectar menys places d'aparcament.

La tanca de la polèmica

I la tensió ha anat a més aquests últims dies amb el conflicte a la plaça Mercè Sala, on les comunitats de veïns van decidir posar una tanca que tanqués l'espai de nit. Una reixa que ara l'Ajuntament diu que no tenia validació política i que retirarà. Urbanisme (BComú) i districte (PSC) discrepen ara sobre qui va autoritzar aquesta obra. El districte ja ha entregat les claus de la reixa a l'àrea d'Urbanisme que garanteix que, a partir d'ara, ja no es tancarà a les nits.

L'Ajuntament compra un bloc de pisos al Raval i un altre en plena superilla

El govern de Colau ha anunciat avui que ha fet servir el procediment de tanteig i retracte per comprar dos edificis sencers: un al Raval i un altre al carrer Consell de Cent, en plena superilla. La primera compra, al número 99 del carrer Hospital, té una significació especial perquè, com ha recordat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, és un bloc erigit en exemple de "lluita contra la gentrificació". Es tracta d'una propietat del fons Blackstone, amb qui ja s'havia arribat a un acord fa quatre anys perquè es regularitzés quatre famílies vulnerables que hi vivien, i ara el consistori es queda també els cinc altres pisos per destinar-los a lloguer social. L'Ajuntament hi invertirà 2,2 milions per comprar i habilitar els nou habitatges. L'altre bloc és al carrer Consell de Cent entre Viladomat i Calàbria, i s'hi inverteixen 2,4 milions per comprar i rehabilitar onze pisos. La regidora d'Habitatge ha tret pit en aquest punt d'haver multiplicat per onze el parc de pisos públics a l'Eixample, on ha dit que s'ha passat de 40 habitatges el 2015 a 440 ara.

stats