Eleccions municipals

Dimissió massiva perquè Eudald Calvo pugui ser alcalde: la via de Junts contra la Junta Electoral

El partit estudia recuperar l'alcaldable després de les eleccions, quan ja hagi vençut la inhabilitació per l'1-O

3 min
El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el responsable municipal del partit, David Saldoni, en roda de premsa

BarcelonaLa Junta Electoral ha apartat el candidat de Junts a Argentona, Eudald Calvo, per la condemna que té per desobediència arran del referèndum de l'1 d'Octubre. Ho ha fet aplicant la llei orgànica de règim electoral (Loreg), amb la mateixa doctrina que amb l'expresident Quim Torra i l'exdiputat Pau Juvillà: declarar inelegibles aquells electes que estan condemnats per una sentència, encara que no sigui ferma, per delictes contra l'administració pública. Junts prepara un recurs exprés en contra la decisió, ja que l'ens electoral li ha donat només 48 hores per resoldre la situació, però no només: el partit també estudia altres vies per intentar que Eudald Calvo acabi sent regidor o alcalde igualment malgrat que quedi exclòs de la llista electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens agradaria molt que algú que ha estat inhabilitat per l'1 d'Octubre, l'1 d'Octubre sigui alcalde", ha dit enigmàtic aquest dimarts a la tarda el secretari general de Junts, Jordi Turull, acompanyat pel responsable de les eleccions municipals, David Saldoni. Com? La via que Junts valora, segons diverses fonts consultades, passa per la mateixa Loreg: l'article 182. Aquest apartat de la norma estableix què passa en cas que renunciï un regidor: la seva acta passa al següent candidat de la llista; en cas que no n'hi hagi, als suplents, i, en cas que tampoc n'hi hagi, a "qualsevol ciutadà major d'edat que no estigui afectat per cap causa d'inelegibilitat" i que designi el partit.

Així doncs, encara que Eudald Calvo no es presenti a les eleccions del 28 de maig –des del partit assumeixen que és molt difícil que la Junta Electoral faci marxa enrere–, Junts el podria proposar un cop se li acabi la inhabilitació si dimitís un regidor i, darrere seu, tots els candidats de la llista que hagin quedat fora de l'Ajuntament en els comicis municipals. És a dir, propiciarien que el partit es quedés sense suplents i s'activaria així l'article 182 de la Loreg: seria en aquest punt que Junts proposaria de nou Calvo. "Estem treballant jurídicament amb totes les possibilitats. Amb la Junta Electoral és complicat, però tenim alternatives perquè Eudald Calvo acabi sent l'alcalde d'Argentona; hi ha solucions i les treballarem", ha assegurat Turull aquesta tarda sense donar més detalls, mentre que fonts del partit reafirmen que estan estudiant totes les opcions.

El fins ara candidat de Junts a Argentona, Eudald Calvo

Quan s'acaba la inhabilitació d'Eudald Calvo?

Per a aquesta via que estudia Junts és clau saber quan se li acaba la inhabilitació a Eudald Calvo. Aquesta pregunta, però, no té una única resposta. Calvo va ser condemnat el novembre de l'any passat per l'1-O a sis mesos d'inhabilitació, però aquesta pena en principi no comença a comptar fins que hi hagi una sentència ferma; és a dir, fins que es resolgui el recurs que ha presentat contra la decisió judicial. Ara bé, ¿la decisió de la Junta Electoral significa que, en realitat, la inhabilitació ja és operativa? ¿Podria esgotar-se, doncs, aquest mateix mes de juny després del 28-M, que ja fa sis mesos de la condemna? No hi ha una doctrina clara sobre la qüestió i dependrà de com ho interpreti el tribunal que li toqui executar la resolució judicial.

Ara bé, hi ha un precedent: el de l'expresident Quim Torra. En el seu cas, com que la Junta Electoral li va retirar l'acta de diputat abans de la sentència ferma –va seguir fent de president fins que es va pronunciar el Tribunal Suprem–, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va decidir retallar-li un terç la condemna d'un any i mig d'inhabilitació. Per tant, va considerar que ja hi havia hagut una aplicació de la pena de manera anticipada. ¿Podria passar el mateix amb Eudald Calvo? És una incògnita, però el que és clar és que amb la decisió de la Junta Electoral s'ha engegat un litigi que anirà més enllà de les eleccions municipals.

Junts presenta 728 llistes a les eleccions municipals del 28 de maig

Junts ha presentat 728 llistes a les eleccions municipals del 28 de maig. La xifra, tot i que no arriba a l'objectiu de les 800 candidatures que el partit s'havia marcat, ha estat celebrada pel secretari general de JxCat, Jordi Turull, i el responsable municipal, David Saldoni.

"Estem molt satisfets i molt contents", han assegurat en roda de premsa, i han afegit que el "98%" de la ciutadania de Catalunya podrà votar llistes de Junts. Als llocs on no han aconseguit fer candidatura, ha dit Turull, és perquè "no han forçat la màquina": "No hem promès gronxadors i rotondes", ha dit, sense anar més enllà, tot i que ha insinuat –sense fer referència explícita a Esquerra, que governa la Generalitat– que s'han promès projectes a canvi de presentar-se per determinades candidatures.

stats