En directe
Eleccions municipals
17/05/2023

Vox denuncia el pare de Lamine Yamal per enfrontar-se amb ells a Mataró

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Ens tornem a llegir demà!

S'acaba un nou dia de campanya electoral, però en poca estona en comença un altre. Nosaltres tornarem a explicar-vos el més destacat de la jornada en directe a partir de demà al matí. Quin candidat serà el primer que aconseguirà captar el nostre interès? S'admeten apostes. Bona nit!

17 May 2023

La decisió d’Oriol Junqueras i Jordi Turull

Gerard Pruna
17 May 2023

“Jo no amago les meves sigles, com fa el senyor Trias”

Esther Vera

Aprofitant el descans del City-Madrid

S'acosten les 10 del vespre i molts de vosaltres deveu estar mirant el partit de la Champions entre el Reial Madrid i el Manchester City (espòiler: al final els blancs sempre remunten). En temps de descans, i abans de posar el punt i seguit a aquest directe (tornarem demà), repassem les notícies que ha donat aquesta sisena jornada de la campanya electoral.

Us hem acostat el segon dels cinc reportatges en profunditat que farem fins al dia 28, en aquest cas vinculat als 24 milions de turistes que arriben a Catalunya i amb el paradigmàtic cas de Begur, un "parc temàtic" per als que hi viuen tot l'any. També hem entrevistat el candidat socialista a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, convençut que tothom ha entès la "coherència" del seu gest marxant de l'Ajuntament per fer oposició a Ada Colau (mentre el seu partit continua governant amb ella).

Hem conegut la cuina del CIS per a les eleccions generals, que segueix amb Pedro Sánchez al capdavant, però amb Feijóo trepitjant-li els talons, i us hem explicat que entre Junts i ERC les hostilitats ja no són cap anècdota, tot i que Oriol Junqueras i Jordi Turull tinguin encara una decisió pendent. Tot plegat, amanit amb la crònica del Javier Pérez Andújar.

La CUP demana un protocol antifeixista que impedeixi concentracions com la de Desokupa

La CUP aposta per crear un protocol antifeixista per combatre l’auge de les actituds feixistes, racistes, masclistes i LGBTIfòbiques a través de la denegació de permisos d’ús de l’espai públic a "partits i organitzacions feixistes". I esmenta l'última manifestació de Desokupa contra els blocs de la Bonanova okupats. També reclamarà l'expulsió de les persones que en qualsevol espai o acte municipal com plenaris, consells i audiències tinguin actituds feixistes, racistes, masclistes o LGTBIfòbiques.

“Tot i que tenim el convenciment que la lluita contra el feixisme és al carrer, considerem que l’Ajuntament ha de tallar d’arrel determinades accions i actuacions feixistes així com no atorgar subvencions a entitats o organitzacions vinculades a idearis que no posin al centre els drets de les dones en el sentit ampli”, ha defensat la candidata Adriana Llena en un acte al Poble-sec.

"Sorda i bollera": Unides Podem estudia denunciar 'El Hormiguero' per la falta de respecte a la seva candidata a València

Unides Podem estudia la via legal per denunciar El Hormigueropels comentaris "homòfobs i vexatoris" pronunciats al programa d’Antena 3 contra la candidata de la formació a València. Durant el programa de dimarts a la nit, Pablo Motos i el seu col·laborador, Miguel Lago, van mofar-se de la condició sexual i de la discapacitat de Lima. El presentador havia demanat al seu contertulià quins requisits feien falta per ser un candidat electoral i Lago va dir, entre rialles de Motos i les formigues del programa: “Ser sorda! És la de València, diu Irene Montero: «La millor candidata, sorda, bollera!»"

Unides Podem vol emparar-se en el fet que les ofenses infringeixen la llei general de comunicació audiovisual, que indica que les emissions seran "respectuoses amb la dignitat humana i els valors constitucionals" i que no es discriminarà cap grup per orientació sexual o discapacitat, entre altres coses.

Basha, primera baixa mèdica entre els candidats de Barcelona

Les campanyes passen factura als candidats i alguns ja ho comencen a notar quan no hem arribat ni a l'equador. La cap de llista de la CUP a Barcelona, Basha Changue, ha anul·lat l'agenda que tenia prevista avui. La raó? Una forta migranya, segons ha informat el seu equip. Changue, doncs, no ha pogut assistir a la roda de premsa que ha organitzat Efe dimecres al matí i l'ha hagut de substituir Jordi Estivill, número dos de la candidatura. Al vespre tampoc ha estat als Jardins de les Tres Xemeneies del Poble-Sec. Demà sí que serà als micròfons d'El matí de Catalunya Ràdio.

Un diputat del PP a Madrid demana per carta a la Fiscalia que insti a la il·legalització d'EH Bildu

L'associació Dignidad y Justicia, la que va portar les llistes d'EH Bildu a la Fiscalia perquè analitzés si hi havia algun candidat que no hagués complert la pena d'inhabilitació, reclama ara que insti a il·legalitzar la formació abertzale. Precisament avui, el ministeri públic ha arxivat la denúncia presentada la setmana passada perquè no hi ha cap circumstància d'inelegibilitat. En una carta dirigida a la Fiscalia General de l'Estat, l'entitat subratlla que EH Bildu compleix amb l'article 9.3 de la llei de partits: preveu la il·legalització a qui inclogui "regularment als seus òrgans directius o llistes electorals persones condemnades per delictes de terrorisme que no hagin rebutjat públicament els fins i mitjans terroristes".

Aquest matí el president espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat que EH Bildu ja duia condemnats per terrorisme a les llistes el 2015, quan el PP era al govern de l'Estat, i també en eleccions posteriors. Ara set dels candidats d'EH Bildu el 28 de maig ja han decidit no recollir l'acta si són escollits i la direcció abertzale ha insistit que la seva aposta política és únicament la via pacífica. A més, el precepte esmentat de la llei de partits és aplicable si hi ha activitat terrorista, segons fonts del Suprem consultades per Europa Press, i ETA es va dissoldre. El president de Dignidad y Justicia és Daniel Portero, un diputat del PP de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso. En canvi, Alberto Núñez Feijóo no veu futur a la via de la il·legalització.

Maragall alerta que Collboni i Trias portaran el PP al govern municipal "per primera vegada a la història"

El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha alertat aquest dimecres que el PSC i Junts portaran el PP al govern municipal "per primera vegada a la història" de la ciutat. El republicà està convençut que ja hi ha cuinat un pacte entre Jaume Collboni i Xavier Trias i que, si no sumen, buscaran els vots del PP per concretar-lo. En definitiva, que la llista de Daniel Sirera podria acabar tenint regidores de l'equip de govern. "Poden comptar amb el vot del PP. Ho han dit ells mateixos", ha conclòs. Des del barri de la Barceloneta, s'ha compromès amb els veïns a reformular el paper del port i que, per fer-ho, es trobarà amb els seus responsables per "mirar-los els ulls". El comentari té la seva gràcia, ja que el president del Port de Barcelona és Lluís Salvadó, exdirigent d'Esquerra.

Collboni acusa Maragall d'"oportunisme" per haver dit que una coalició Collboni-Trias podria suposar un "retrocés" en matèria LGTBI

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha acusat Ernest Maragall (ERC) d'haver fet "oportunisme" quan ha dit que un pacte de govern entre els socialistes i Xavier Trias (JxCat) podria portar a una "deriva conservadora" i un "retrocés" en el marc d'un acte sobre els drets LGTBI, donat que podrien pactar amb el PP. "Mai he volgut fer de la meva orientació sexual un tema de debat polític –ha dit Collboni en un fil de Twitter–. [...] Però avui no puc quedar-me callat davant les paraules oportunistes d'ERC i el seu candidat".

"Els drets LGTBI no estaran en risc quan jo sigui alcalde, i aprofitar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia per fer aquest comentari és de mal gust", ha continuat, i ha recalcat que amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero es va aprovar la llei del matrimoni igualitari.

Aragonès demana ajuntaments republicans per "alinear millor" les polítiques amb el Govern

Un dels lemes del president Pere Aragonès és governar per la "Catalunya sencera". En clau municipal, aquest dimecres ha promès entendre's amb "tots" els ajuntaments tinguin el color que tinguin, però, just després, ha escombrat cap a casa. Així, ha dit que si hi ha una majoria d'ajuntaments republicans després dels comicis serà més fàcil "alinear millor les polítiques i les mesures" entre els municipis i la Generalitat. És a dir, si tothom té la bandera d'Esquerra, tot serà més fàcil. Ho ha dit des del barri de la Barceloneta de Barcelona, on ha tornat a carregar contra Junts: "Trias només està centrat a reconstruir un partit".

Borràs recupera la taula de diàleg: "No surt en campanya perquè ha estat un fracàs. Han desat les taules i les cadires amb els mobles vells"

Laura Borràs ha recuperat un concepte que fa mesos que està al calaix: la taula de diàleg. "Abans l'esmorzàvem, la dinàvem, la berenàvem i sopàvem [...]. I ara ningú en parla", ha afirmat la líder de Junts en un acte a Badalona, en què ha expressat el suport al candidat i número tres de la formació, David Torrents. Per a Borràs ni Esquerra ni el PSC s'hi refereixen perquè ha estat "un fracàs": "Han desat ja les taules i les cadires amb els mobles vells", ha ironitzat la presidenta del Parlament suspesa.

En aquest sentit, ha lamentat que la taula de negociació "només ha servit perquè Pedro Sánchez digui que això de la independència ja s'ha acabat", i ha fet una crida a contrarestar aquest discurs i reafirmar-se que el Procés encara és viu.

17 May 2023
A fons

La campanya dispara les hostilitats entre Esquerra i Junts

Quim Bertomeu

Trias avisa: "Votar Manuel Valls és el mateix que Jaume Collboni"

L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ha elevat el to aquest dimecres contra el candidat del PSC, Jaume Collboni, i ha assegurat que ell és l'única garantia de "canvi" perquè Ada Colau deixi de ser alcaldessa. "Jo li dic a la gent [...]: «Però com pot ser que votéssiu Manuel Valls? Votar Valls és el mateix que Collboni, perquè això vol dir que Ada Colau continua»", ha sentenciat en un acte al districte d'Horta-Guinardó, i ha remarcat que hi ha un "clam generalitzat" perquè hi hagi una renovació al consistori. És per això que s'ha mostrat convençut que guanyarà les eleccions i, en aquest punt, ha demanat al PSC i a Esquerra que aclareixin si li donaran suport. "Els hem d'interpel·lar", ha dit.

La Junta Electoral de Zona de Sabadell obliga la UAB a retirar un mural independentista de la plaça Cívica

La Junta Electoral de Zona (JEZ) de Sabadell ha ordenat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que retiri en el termini de 72 hores un mural independentista situat a la plaça Cívica del campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. Es tracta d'una pintada que des de fa anys impulsen col·lectius com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) o La Forja, i en què es poden llegir les paraules independència, socialisme i feminisme. El mural es va repintar fa unes setmanes i ha estat vandalitzat. El col·lectiu Impulso Ciudadano va presentar una denúncia a la JEZ, que l'ha acceptat i que ha notificat aquest mateix dimecres a la universitat, segons han confirmat fonts de la UAB a l'ACN, que acatarà la decisió.

ERC acusa Renfe de vetar-li els cartells electorals a les andanes de les estacions

Esquerra Republicana ha denunciat el "veto" que li fa Renfe per poder contractar publicitat i penjar cartells electorals a les estacions ferroviàries durant el període de campanya. En un comunicat, asseguren que el dimarts 9 de maig Renfe va comunicar a l'empresa encarregada de gestionar la publicitat de les estacions que rebutjava la campanya que els republicans ja havien contractat i pagat a Badalona. El partit denuncia que això suposa un "greuge" davant d'altres formacions que sí que poden exhibir els seus cartells a les estacions. Tot plegat passa després que ERC hagi fet de la crítica al servei de Rodalies i al PSC un dels eixos de la seva campanya.

Fonts de Renfe citades per Efe, per part seva, han negat que hi hagi cap veto i han assegurat que tot plegat ha sigut un “error”. A més, han garantit que "s'admetrà la campanya [d'ERC] de la mateixa manera que s'ha fet amb les altres".

Trias: "El Consell de Cent no és un eix verd. És un carrer de vianants"

La candidatura de Xavier Trias s'ha compromès aquest dimecres en un acte al districte Horta-Guinardó que cobrirà la ronda de Dalt, una de les seves principals propostes perquè Barcelona tingui un "gran espai verd". Un plantejament que, a parer de la llista de Trias, contrasta amb "pintar" els carrers com fa l'actual consistori d'Ada Colau i Jaume Collboni. "¿Algú es creu que Consell de Cent és un eix verd? És un eix de vianants", ha dit Trias criticant un dels principals projectes de l'alcaldessa, insistint en la cobertura de la ronda de Dalt i que Collserola "entri a la ciutat". "Ara Collboni diu que ho vol fer. Benvingut el turista", ha clamat, ja que Trias critica que el PSC hagi aparcat el projecte mentre ha governat amb els comuns.

Aragonès, campanya porta a porta a la Barceloneta

Vagin com vagin els resultats d'Esquerra Republicana en aquestes eleccions, el que no se li podrà retreure al president Pere Aragonès és que no s'hagi involucrat en la campanya. Aquest dimecres s'ha plantat al barri de la Barceloneta per demanar el vot porta a porta. Ha fet un bloc sencer de pisos. Al costat de l'alcaldable republicà, Ernest Maragall, també ha visitat alguns establiments del barri, com la merceria Pasqual. I no podia marxar sense tastar la calidesa dels veïns de la zona. "Hombre, tu eres el Pere Aragonès", li ha deixat anar una dona a la plaça del Poeta Boscà, que just després li ha explicat que tenia un problema amb el seu habitatge. Malgrat tot, li ha assegurat que el seu és un barri "de puta madre".

Podem proposa canvis al Codi Penal per castigar Desokupa

Podem registrarà una llei al Congrés per canviar el Codi Penal i castigar Desokupa. Ho ha anunciat la secretària general del partit, Ione Belarra, en un acte a Alacant i fonts dels liles han explicat que amb aquesta reforma es crearia "un nou tipus que permetria la dissolució d'organitzacions com Desokupa i imposaria penes de fins a quatre anys de presó als seus membres". Podem preveu registrar aquest mateix dijous la proposició de llei per "perseguir aquesta gentussa que es lucra perseguint els vulnerables", ha defensat Belarra.

La proposta de Podem passa per modificar els articles 510, 510 bis i 515 del Codi Penal per penar amb multa de sis a dotze mesos i presó d'un a quatre anys els que "amb ànim de lucre i per la consecució dels seus fins, promoguin, incitin, fomentin o realitzin directament o indirectament actes de fustigació, discriminació, assetjament, violència o intimidació contra persones que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica o social encara que aquesta actuació resulti un mitjà per la consecució dels seus fins". S'establiria, a més, la dissolució de les empreses responsables dels delictes i també se'n bloquejaria l'accés a internet.

Vox presenta denúncia contra el pare del jove blaugrana Lamine Yamal per atacar una carpa a Mataró

Vox de Mataró ha presentat denúncia aquest dimarts a la tarda contra el pare del jugador del Barça Lamine Yamal, acusat d'atacar una carpa de Vox a la plaça de Rocafonda dimarts a la tarda. El pare del jugador més jove a debutar amb el primer equip, amb només 15 anys, està acusat dels delictes d'amenaces, lesions i desordres públics. Segons informa el diari El Mundo,el jutjat d'instrucció número 3 de Mataró ja l'ha citat a declarar com a investigat.

Els Mossos d'Esquadra el van identificar després d'atacar presumptament la carpa de Vox on era la candidata d'aquest partit a l'Ajuntament de Mataró, Mònica Lora, i diversos membres de la llista i simpatitzants. L'alcaldable va denunciar a Twitter l'atac. "Avui a Rocafonda en una carpa no he estat agredida de miracle i gràcies al meu company Manuel. Per sort els Mossos passaven per la zona i no s'han hagut de lamentar mals grans. Trencament d'ulleres d'un militant de Vox i algunes esgarrinxades", va escriure en una piulada per denunciar la suposada agressió que va patir un membre del seu partit.