Barcelona

Maragall serà el número dos de Trias: Junts i ERC, a punt de tancar l'acord

La proposta que s'està ultimant dona dues de les sis tinències d'alcaldia als republicans i consensua punts programàtics

3 min
Ernest Maragall i Xavier Trias saludant-se  durant un acte abans de la campanya electoral del 28-M. 


BarcelonaLes converses encara no estan tancades i la fumata blanca no s'espera abans de demà, però l'acord entre Junts i ERC per governar Barcelona ja té elements definits. L'última proposta reparteix les responsabilitats en sis tinències d'alcaldia: quatre quedarien sota la batuta del partit de Xavier Trias, que amb 11 regidors va ser el més votat, i dues sota la d'Ernest Maragall, que seria el número dos del govern, amb Trias d'alcalde i ell de primer tinent d'alcaldia. Els detalls del cartipàs municipal, que també inclou totes les regidories de districte o els possibles comissionats, s'estan acabant de negociar i no es voten fins al ple de juliol. És a dir, que es podria arribar al ple d'investidura de demà encara sense tota l'organització del govern definida. El que també es discuteix aquestes últimes hores és un acord programàtic que acosti posicions en temes en què ERC, que ha votat a favor de molts dels grans projectes del govern Colau, i Junts poden tenir propostes confrontades i fixar, a grans trets, el full de ruta del mandat. Un exemple d'aquestes discrepàncies que caldria llimar podria ser l'enllaç dels tramvies, que Trias rebutja i que els republicans són partidaris de completar. O els projectes per continuar prenent espai al cotxe. O carrils bici com el de la Via Augusta, que va ser una proposta amb el segell d'ERC... O tantes altres coses en què els dos partits no tenen una visió idèntica i que seran claus per acabar de configurar l'entesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el que ERC preveu sotmetre demà a votació en un congrés extraordinari és aquesta part del possible acord per decidir si es valida o no el conjunt de l'entesa. Si les bases hi donen llum verda, els regidors d'ERC votaran a favor de la candidatura de Xavier Trias. Si no és així (o s'arriba a dissabte sense haver tancat l'acord), els cinc regidors d'ERC escriuran el nom del seu candidat: Ernest Maragall. També la federació de Junts per Catalunya a Barcelona sotmetrà demà a consulta amb la militància l'acord assolit amb els republicans. En aquest cas serà una votació telemàtica i es preguntarà si "es fa confiança" a Trias per negociar "un govern de canvi, progrés i benestar a la ciutat de Barcelona amb Ernest Maragall i ERC". La votació es farà entre les vuit del matí i les dues del migdia.

Sigui com sigui, un cop sembla desactivada la via per fer alcalde Collboni amb els vots dels comuns i del PP, Trias agafaria la vara d'alcalde per governar, d'entrada, o bé amb els seus 11 regidors, o bé amb els 16 de l'entesa amb els republicans. El que ja fa dies que ha quedat en via morta és l'intent de bastir un govern tripartit amb PSC, comuns i ERC. Les tres forces no han pogut ni asseure's una sola vegada a la mateixa taula a explorar l'acord. Segons els comuns, perquè el PSC evitava que fos Jaume Collboni qui s'assegués amb Ada Colau i Ernest Maragall.

Els comuns votaran Colau

Els comuns han dit que dissabte votaran a favor de la seva candidata i que no entraran en cap triangulació amb el PP, que avui encara insistia en aquesta jugada i obria la porta fins i tot a votar a favor d'un govern del PSC amb comuns si Colau se'n desmarcava. "No seria el millor escenari, però n’hauríem de parlar", ha defensat el líder dels populars a la ciutat, Daniel Sirera, que ha afegit que els comuns no haurien de tenir cap pes en les regidories que "generen riquesa". Els de Colau ja van tancar ahir aquesta porta.

Trias i Maragall, en canvi, s'han reunit, de nou, aquest matí a l'Ajuntament per acabar de perfilar l'acord que els hauria de convertir en socis. S'insten a continuar parlant durant tot el dia i si cal també durant la nit per acabar de definir l'entesa que demà els partits sotmetran a votació entre la militància. Serà l'últim pas abans de l'hora de la veritat: el ple d'investidura que, a partir de les cinc de la tarda, proclamarà el nou alcalde.

stats