Eleccions municipals

Daniel Sirera: "Les ocupacions de la Bonanova s'han utilitzat políticament"

Candidat del PP a Barcelona

5 min

BarcelonaFitxat a última hora per liderar la candidatura del PP a Barcelona, Daniel Sirera aspira a augmentar els dos regidors actuals i ser decisiu en la configuració d'un nou govern que vol que giri full a l'etapa d'Ada Colau.

El CIS diu que el PSOE guanyaria les municipals. ¿Això complica les perspectives de canvi de cicle?

— El CIS no l'acostuma a encertar. Hi ha una immensa majoria que vol un canvi, que no li agrada la manera de governar de Sánchez. A les municipals, la gent vota la persona i no en clau nacional.

Les enquestes els donen un regidor més.

— Al setembre, quan em van proposar ser cap de llista, el PP no entrava a l’Ajuntament, i ara ens en donen de 2 a 3. El meu objectiu és créixer i ser decisiu en el futur govern i poder decidir el futur de Barcelona a partir del nostre programa. Aspiro a aglutinar el màxim nombre de votants d'altres formacions que no obtindran representació. Apel·lo al vot útil del centre i centredreta no separatista.

No sembla que arrepleguin tot l’electorat de Cs. ¿La dreta està molt fragmentada?

— Molta gent de Cs considera que el vot útil és el PP. També gent del PSC que em diu que em votarà perquè no està d’acord amb el que ha fet Collboni de la mà de Colau. O molta gent de l’antiga CiU, que no és separatista, no s’acaba de refiar de Trias perquè creu que és el masover de Carles Puigdemont.

La candidata de Cs, Anna Grau, els va titllar de "traïdors i corruptes".

— Hi ha dirigents nerviosos perquè les enquestes no els donen representació.

¿Han de competir amb Vox pel vot de l’extrema dreta?

— No competeixo amb Vox per obtenir aquest vot. Pretenc recuperar aquest votant, però no es combat el populisme d’esquerres amb populisme de dretes, sinó amb sentit comú i propostes concretes.

Què ha fet bé Vox?

— Vox apel·la a les vísceres amb solucions màgiques per a tots els problemes. És molt fàcil fer això quan no governes. Quan vegin que el que diu no és viable, molta gent sabrà que no s’hi pot confiar.

¿El PP no hauria de pactar amb Vox, doncs, com ja passa?

— La nostra primera opció ha estat el PSOE, com a Castella i Lleó, però ens van dir que ens busquéssim la vida amb Vox. El que volem és governar i ho fem amb Vox quan no tenim cap altra opció.

La seva imatge de moderació no es correspon amb la de dues persones de les seves llistes que l’altre dia van saltar al camp de l’Espanyol.

— Anava de número nou en un poble on el PP no té representació i no és militant del PP. Tenim dificultats per omplir llistes en alguns pobles i aquesta persona era una persona respectada que fins llavors no havia comès cap acte violent. Ens ha sorprès tant com als altres. El que va fer està mal fet i li vam demanar que marxés de la candidatura i ho va fer.

Per què el PP té problemes per omplir les llistes?

— No diria que ha passat amb el PP, sinó amb la societat catalana. El PP pot defensar unes idees que no coincideixin amb les d’altres persones, però no se’l pot criminalitzar. Dos regidors nostres han estat assassinats per la banda terrorista ETA. Hi ha molta gent que ens dona suport, però no vol ser a les llistes per no significar-se o per temes laborals. No és fàcil representar el PP encara avui dia.

ETA es va dissoldre fa més d’una dècada.

— Sí, gràcies a l’acció policial, a l’acció del govern i a la voluntat i a la unió de les forces polítiques democràtiques.

Surt a compte parlar d’ETA?

— Jo no ho he fet, però és absolutament lamentable que persones que han assassinat ciutadans per defensar unes idees puguin anar a les candidatures d’un partit i no passi res. Ningú ho entén, i fins i tot Bildu els ha fet retirar.

S’ha d’il·legalitzar Bildu?

— Tenim una llei de partits que diu quan s’ha d’il·legalitzar un partit, i si hi hagués motius ja s’hauria fet.

Pot tenir la clau de la governabilitat a Barcelona. ¿Amb qui preferiria fer govern per desbancar Colau?

— Amb qui vulgui un canvi real. Malauradament Collboni, que diu que ara és l’alternativa, fa 8 anys que governa amb Colau i tot té el seu segell. Bona part del seu equip governa encara la ciutat i és corresponsable. És molt complicat dir que puc donar suport a Collboni. I Trias és una incògnita perquè no serà qui es mantingui al capdavant. El seu partit és Junts i és Puigdemont i Borràs. I el que volen és posar Barcelona al servei de la seva causa independentista que ha trencat la societat catalana i ha fet que 8.000 empreses marxin. Costarà molt veure què faig amb els meus vots, però el que sí que puc assegurar és que posaré el meu programa sobre la taula.

Ha presentat una denúncia per inacció de la Generalitat i l’Ajuntament amb les cases ocupades de la Bonanova.

— La posem perquè no pot ser que es donin instruccions a la policia de no actuar quan hi ha una persona, sigui okupa o no, que dispara contra els veïns o fa una barricada amb tanques davant de la policia. Calia actuar, detenir i identificar els autors.

¿Hi ha un mòbil polític al darrere?

— L’ocupació s’ha de resoldre canviant la llei perquè els okupes no puguin estar més de 24 hores en un immoble. Però hi ha hagut una utilització política, sense cap mena de dubte amb partits manifestant-se...

¿També han caigut a la trampa d’aquesta utilització política?

— No, no. Hi ha partits que cada setmana es manifesten davant dels okupes, hi ha dirigents que els he vist encarant-se amb els okupes. Jo no he participat en tot això.

Parla d’acabar amb l’"infern fiscal", però ¿Barcelona es pot permetre rebaixar tots els impostos que proposa?

— Tal com estem no. Barcelona és la ciutat de tot l’Estat que més impostos paga i tenim uns impostos de primera i uns serveis de tercera. Tenim una seguretat i una neteja que són un desastre i no fem habitatge. Què fem amb els impostos? Fer superilles i carrils bici? Hi ha altres ciutats on governa el PP on la gent paga menys impostos i on muntar una empresa costa 15 dies. Aquí, dos anys.

Quines mesures del govern Colau tiraria enrere?

— Eliminaria la moratòria dels hotels, la taxa turística, la reserva del 30% per fer habitatge social, i revertiria algunes superilles que empitjoren la circulació.

Quines?

— Estudiaria quines s’han de treure o modificar. No podem fer superilles a dojo sense veure quin impacte tenen. Trauria alguns carrils bici perjudicials per al cotxe com el de la Via Augusta. Tampoc és normal tenir-ne un al carrer Aragó i un altre al carrer Mallorca quan són tan a prop. Cada vegada que poses un carril bici fem que la circulació sigui més lenta i provoquem més embussos i contaminació.  

Consulta aquí totes les entrevistes als candidats a l'alcaldia de Barcelona 2023:

stats