POLÍTICA
Política 10/02/2014

Una enquesta experimental del CEO situa entre el 45 i el 63% el suport a la independència

El sondeig s'ha fet a 1.800 persones que responen sobre la independència en diferents escenaris: un 45% si la Unió Europea expulsés Catalunya automàticament i el 63% si l'Estat manté l'oposició frontal a negociar un nou estatus. El 'no' no superaria en cap dels casos el 38%

Ara
1 min
El groc, el moro, el mico i el senyor de Toledo

BarcelonaEl suport a la independència s'elevaria al 63% en cas que el govern espanyol mantingui l'oposició frontal a negociar un nou estatus polític de Catalunya dins l'estat espanyol, segons un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat fet el desembre a 1.800 persones que té en compte sis possibles escenaris diferents. L'enquesta "experimental" del CEO fa baixar fins al 45% el suport a la separació de Catalunya en cas que la Unió Europea expulsés automàticament Catalunya i la deixés fora de tots els tractats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons aquest sondeig, que ha avançat Rac1 aquest dilluns, si la independència fos sinònim de grans beneficis per a Catalunya, com la recuperació de tots els diners del dèficit fiscal −entre 11.000 i 16.000 milions anuals en funció del mètode de càlcul−, el sí a la independència obtindria un suport del 60%, davant un escàs 25% del no. Si la independència, en canvi, portés associades greus dificultats econòmiques, com problemes per vendre a Europa, el suport a la independència se situaria a l'entorn del 55%, davant el 31%, que optaria pel no.

Amb una solució europea transitòria fins que Catalunya fos acceptada com a membre de ple dret, la independència obtindria un suport del 56%, mentre que el rebuig baixaria al 25%. Fins i tot en cas que Espanya estigués disposada a reconèixer per a Catalunya un nou estatus polític amb competències blindades, el sí a la independència se situaria en el 56%, i el no es quedaria en el 28%.

stats