Política 08/01/2014

Sacerdots bascos exigeixen a l'Estat que acabi amb la dispersió dels presos

S'han concentrat davant de la catedral nova de Vitòria i han anat en manifestació fins a la seu del govern basc per denunciar la "conculcació" de drets bàsics dels presos i les seves famílies

2 min
El conflicte basc se la juga als jutjats

Les Comunitats Cristianes Populars, el col·lectiu Herria 2000 Eliza i la Coordinadora de Sacerdots d'Euskal Herria han exigit aquest dimecres el final de la dispersió dels presos d'ETA i la llibertat dels que pateixen malalties greus. Prop de mig centenar de persones pertanyents a aquests tres col·lectius s'han concentrat davant de la catedral nova de Vitòria i posteriorment han anat en manifestació fins a la seu del Parlament basc, darrere una pancarta en què es llegia en castellà i euskera: "He estat enviat a alliberar els presos", un lema que ja s'han utilitzat en ocasions anteriors

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la concentració inicial, diversos portaveus dels col·lectius han llegit un comunicat en el qual, entre altres qüestions, han mostrat la seva adhesió a la mobilització a favor dels drets dels presos bascos convocada dissabte a Bilbao pel col·lectiu 'Tantaz tanta' [gota a gota] i han cridat el conjunt de l'Església basca a participar-hi. En el manifest, els tres col·lectius denuncien el que consideren que és un injust règim penitenciari i la "conculcació" dels drets dels presos, sotmesos encara a mesures d'excepció.

"Memòria, veritat i justícia per a tothom"

Els integrants dels col·lectius propugnen un "ampli consens social i polític que permeti el retorn a casa" dels presos com a "pas definitiu per a la resolució democràtica del conflicte" i, a partir del reconeixement de les "injustícies comeses", han exigit "memòria, veritat i justícia per a tothom".

A més, han expressat el seu compromís per aconseguir la "justícia, l'amnistia, la llibertat, la convivència i la pau política i social per a Euskal Herria i per a tots els pobles". Aquests tres col·lectius que s'adhereixen a la manifestació del dissabte de Bilbao estan integrats per religiosos i cristians de base que en anteriors casos també s'han posicionat a favor dels drets dels presos d'ETA i la resta de presos bascos integrats a l'EPPK. El lehendakari, Iñigo Urkullu, es reunirà en les pròximes setmanes amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per abordar el contenciós dels presos i el pla de pau elaborat pel govern basc.

stats