ERC avisa el PSOE: "Avui votaríem 'no' als pressupostos de l'Estat"

Els republicans rebutgen la proposta de Puigneró per ampliar el Prat i asseguren que no vincula el Govern

3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

BarcelonaERC ha començat la setmana endurint el discurs sobre la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Els republicans mantenen que estan disposats a negociar-los amb el PSOE, però aquest dilluns han introduït un matís important: ara mateix no només dirien no a la votació final, sinó que fins i tot serien partidaris directament que el Congrés no els acceptés ni a tràmit. "Avui des d'ERC votaríem no als pressupostos generals de l'Estat", ha dit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La queixa dels republicans es produeix a dos nivells. Al primer, perquè no els convencen els primers números dels comptes que ha facilitat l'executiu espanyol, i asseguren que els han sabut per la premsa. Dimecres els pressupostos quedaran registrats al Congrés i se'n podran saber tots els detalls. Però Esquerra no diu quines condicions posarà damunt la taula per canviar el no actual per un . "Les condicions les farem públiques quan sigui oportú. Tot just ara estem en la fase inicial de la negociació", s'ha justificat Vilalta. Els republicans no aclareixen ni si el traspàs integral de Rodalies serà una condició sine qua non per aprovar els comptes.

El segon nivell de descord amb el PSOE es fonamenta en el pacte de pressupostos que van firmar l'any passat els dos partits. Els republicans consideren que els socialistes no l'estan complint. Sí que hi ha hagut avenços recollits en aquell acord, com l'aixecament del control financer de l'Estat a la Generalitat o la moratòria que es va concedir als autònoms, però queden elements pendents com per exemple les millores en les inversions estatals a Catalunya. Les últimes dades publicades preocupen Esquerra, perquè mostren que l'Estat va executar el primer semestre de l'any només un 13% de la inversió a Catalunya, i el 40% a Madrid.

En definitiva, el partit d'Oriol Junqueras busca motius per poder aprovar els comptes, però ara mateix no en troba. Sobretot els que li tocaria exhibir davant d'aquells sectors de la ciutadania que no entenen les bondats de facilitar uns pressupostos de l'Estat quan el conflicte polític està lluny de resoldre's. "Volem explorar al màxim la negociació per posar el màxim de recursos al servei de la ciutadania, però el govern de l'Estat ho posa difícil", ha resumit Vilalta.

La Moncloa desvincula Rodalies dels pressupostos

Al seu torn, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha reiterat que la negociació de Rodalies no va de bracet amb la dels pressupostos de l'Estat. En roda de premsa posterior al consell de ministres, Rodríguez també ha contestat a ERC que era "precipitat" posicionar-se en contra dels pressupostos quan tot just no s'han presentat ni al Congrés de Diputats: "Descartar-los abans de saber com seran no és el més adequat". Rodríguez ha manifestat que la inversió en Rodalies es tractaria a la Comissió Bilateral. El govern espanyol insisteix que quan ERC tingui informació de "la inversió" veurà que "són uns bons pressupostos per a tot el territori i també per a Catalunya". De fet, fonts de la Moncloa apunten que els contactes per tancar una data per a la reunió tècnica d'aquest mes d'octubre són constants i "són bons". També anticipen que serà una reunió "molt complicada" pels temes que cal abordar-hi i que afecten inversions, però també els treballadors.

En roda de premsa aquest dimarts, la portaveu de l'executiu ha fet una crida a "ampliar els socis" al Congrés de Diputats per aprovar els comptes públics de l'Estat. Rodríguez, que no ha volgut concretar, ha obert la porta que en aquest cas entrin en joc a la negociació els quatre diputats de Junts per Catalunya a la cambra baixa espanyola.

No a l'ampliació

Al marge dels pressupostos, hi ha una altra qüestió que enterboleix les relacions de Catalunya amb l'Estat i també entre els dos socis de govern a Catalunya, JxCat i ERC: la reforma de l'aeroport del Prat. A Esquerra no ha sigut gens ben rebuda la proposta del vicepresident, Jordi Puigneró, per intentar ressuscitar la inversió per a aquesta infraestructura. Vilalta ha assegurat que el projecte del vicepresident, publicat dissabte per La Vanguardia, no vinculava el Govern: "No hi ha cap proposta alternativa", ha dit. És en la mateixa direcció que aquest diumenge ja es va pronunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va assegurar que "no hi ha cap proposta acordada" per recuperar el projecte.

La idea de Puigneró afectaria tant l'espai protegit de la Ricarda –menys que el projecte inicial, perquè no tocaria la llacuna– com l'espai del Remolar. Els republicans, des que va fracassar el projecte original, són més clars que abans i asseguren que rebutgen qualsevol ampliació de l'aeroport, sobretot si afecta el medi. Així, segons Vilalta, són partidaris de millorar-ne l’operativitat i les connexions ferroviàries, i fins i tot de crear una nova terminal, però en cap cas d'allargar les pistes. "Ens hi refermem: no hi haurà ampliació", ha afegit la dirigent d'ERC. Sense citar explícitament JxCat, ha lamentat que alguns hagin decidit "seguir el joc" a Aena.

stats