ERC donarà suport a Madaula a la mesa i descarta ara vincular la decisió a la investidura d'Aragonès

Esquerra i Junts mantenen contactes, però els negociadors només s'han reunit un cop des de la pausa de Setmana Santa

3 min
Laura Borras i Jaume Alonso Cuevillas

ERC ha decidit que donarà suport a la diputada de JxCat Aurora Madaula perquè substitueixi Jaume Alonso-Cuevillas a la secretaria segona de la mesa del Parlament. Malgrat que dimecres els republicans van vincular el seu suport a la diputada de Junts per Catalunya a un "acord global" d'investidura de Pere Aragonès, aquest divendres han matisat el seu posicionament i es decanten per donar els seus vots per fer efectiu el relleu, segons ha avançat aquest divendres al matí RAC1. D'aquesta manera el partit de Carles Puigdemont s'assegura mantenir el lloc de secretari segon de la mesa, ja que la CUP també ha anunciat aquesta setmana que donarà suport a Madaula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La crisi generada per les declaracions de Cuevillas en una entrevista a Vilaweb durant les vacances de Setmana Santa es resol de moment així. Només feia tres setmanes que havia estat escollit quan Cuevillas va enviar un torpede a la línia estratègica de la presidenta del Parlament, Laura Borràs: es va mostrar partidari de no tramitar propostes de resolució relacionades amb l'autodeterminació o la monarquia que poguessin comportar la inhabilitació dels membres de la mesa.

La manifestació contravenia el discurs que l'actual presidenta de la cambra va fer el dia de la seva elecció, en què va assegurar que defensaria la sobirania del Parlament i que tramitaria totes les iniciatives dels diputats. De fet, el distanciament entre Cuevillas i Borràs ja venia de dies previs: l'advocat havia manifestat en reunions internes opinions que anaven en la línia de l'entrevista i s'havia abstingut en la delegació de vot de Lluís Puig (JxCat) al·legant incompatibilitat a l'haver participat en la defensa de l'exconseller.

Però fins a la publicació de l'entrevista a Vilaweb no es va prendre la decisió d'apartar Cuevillas. Laura Borràs; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i l'expresident Carles Puigdemont van consensuar que Cuevillas passés a ser diputat ras. Segons fonts coneixedores de la qüestió, Aurora Madaula no va ser la primera opció del relleu, ja que es van sondejar també prèviament diversos perfils jurídics del grup parlamentari que van rebutjar el càrrec.

Amb el suport d'Esquerra i la CUP -a més dels vots de Junts-, queda clar que serà Madaula qui reunirà el suport del ple per ocupar el lloc de secretària segona de la mesa. Queda descartada, doncs, la possibilitat que Lucas Ferro, dels comuns, aconsegueixi la majoria suficient. La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha lamentat la decisió dels de Pere Aragonès i l'ha qualificat d'"oportunitat perduda". "ERC no només torna a escollir Junts en lloc de la proposta dels comuns, sinó que acaba fent seva l'estratègia dels postconvergents", els ha retret.

Negociacions a pas lent

Madaula té assegurada la plaça a la mesa, però no en quin moment es farà efectiva. L'elecció s'ha de fer en un ple específic amb la participació dels 135 diputats i votació en urna -com es va fer el dia de la constitució del Parlament-, però ara per ara no hi ha cap convocatòria a la vista. Fonts de l'entorn de la presidència de la cambra creuen que el més probable és que se substitueixi amb un ple breu el mateix dia de la investidura d'Aragonès -fins llavors queda vacant i no varien les majories dins la mesa-, però també admeten que si les negociacions s'allarguen gaire entre Esquerra i Junts poden incloure la qüestió en un ple "de tràmit".

I és que Ciutadans i Vox ja han aixecat el dit per reclamar que es facin sessions de control a l'actual Govern en funcions i diversos grups parlamentaris han presentat resolucions per elevar-les a ple.

Ara per ara les negociacions es couen a foc lent. Esquerra i Junts ja no preveuen arribar a cap acord abans de Sant Jordi i situen un eventual pacte el mes de maig -sense esgotar el termini del 26 d'aquell mes, en què es convocarien eleccions automàticament-. Els dos socis actuals, després de les vacances de Setmana Santa només s'han reunit formalment un sol cop. Aquest dijous no es van veure els equips negociadors, i divendres tampoc malgrat que estava previst. Des de Junts asseguren que no els han convocat, mentre que Esquerra dona la culpa del ritme de les negociacions als de Carles Puigdemont. Aquest dissabte Pere Aragonès oferirà una roda de premsa sobre l'estat de les negociacions després d'haver-se reunit amb els integrants de l'equip negociador d'Esquerra: Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Josep Maria Jové.

El tema de discussió és ara el programa de Govern -Junts ja ha dit que no es veu interpel·lada pel pacte a què ha arribat ERC amb la CUP- i fa dies que les dues parts intercanvien documents amb propostes dels seus respectius programes electorals. El compte enrere, mentrestant, segueix avançant.

stats