Política 16/06/2021

ERC incorpora Junts i la CUP al govern de Tarragona i En Comú Podem es trenca

Hermán Pinedo es queda a l'equip de govern malgrat que els comuns hagin anunciat que marxen

4 min
Els nous membres de l'equip de govern de Tarragona

BarcelonaEl primer intent d'ERC de posar en pràctica la seva anomenada via àmplia ha acabat fent aigües. Ha estat a l'Ajuntament de Tarragona, on el seu alcalde, el republicà Pau Ricomà, ha provat d'ampliar el govern, format fins ara pels republicans i els comuns, incorporant-hi Junts i la CUP. L'intent ha estat fallit i s'ha acabat convertint en un canvi de socis: han entrat Junts per Tarragona i la CUP, i n'ha acabat sortint En Comú Podem. Pel camí, però, el grup lila s'ha trencat: dels dos regidors que tenen al consistori, Hermán Pinedo es quedarà al govern, mentre que Carla Aguilar passarà a l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern de Pau Ricomà passarà a tenir tretze regidors -set d'ERC, tres de Junts per Tarragona, dos de la CUP i Hermán Pinedo-, quatre més dels que tenia amb els comuns, i es queda a tan sols un de la majoria absoluta. Amb aquest nou escenari, queda per veure quin paper tindrà en la governabilitat de la ciutat Carla Aguilar, perquè l'aprovació de molts projectes podrien dependre del seu vot. "Hem de decidir la postura que agafem", apunten fonts dels comuns a Tarragona, que de moment asseguren que passen a l'oposició. Des d'ERC, però, veurien molt estrany que Aguilar votés en contra de bona part dels projectes que fins ara s'havien impulsat des del govern del qual ella mateixa formava part.

La regidora d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona Carla Aguilar.

Fins ara, Junts i la CUP havien garantit l'estabilitat del govern municipal aprovant, per exemple, iniciatives tan importants com els pressupostos municipals. "Si som bons per deixar-nos ajudar des de l'oposició, també hem de ser-ho per compartir govern", diu el portaveu del govern, el republicà Xavi Puig, que atribueix la decisió dels comuns a l'estratègia del partit a nivell nacional. "Ens hauria agradat un pacte de govern a quatre", admeten fonts de la CUP a Tarragona. "L'entesa amb ERC existeix des del primer dia", explica el regidor de Junts Dídac Nadal, que remarca que el seu grup no tenia "cap problema" amb compartir govern amb En Comú Podem.

Els comuns, però, es mantenen fidels al relat que tenen en clau nacional de no pactar cap govern amb Junts, a qui consideren una força de dretes amb qui no comparteixen línia política -sí que comparteixen govern, però, amb el partit de Carles Puigdemont a la ciutat de Lleida-. A més, consideren que l'ampliació de govern s'ha fet de forma "unilateral", un punt que ERC nega. "No hem fet fora ningú, sinó que el que hem fet ha estat sumar", diu Puig.

Pinedo veu una operació "teledirigida" des de Barcelona

De la posició que mantenen els comuns en divergeix completament l'encara regidor d'En Comú Podem Hermán Pinedo, que defensa l'entrada de Junts i la CUP al govern i que, per això, ha decidit trencar amb el grup lila. En un comunicat, considera que la maniobra "garanteix i enforteix" el projecte de ciutat i assegura que l'acord programàtic és "netament d'esquerres". Recorda que els comuns van participar en les reunions inicials, al costat d'ERC, amb Junts i la CUP, i que, per tant, és un pacte amb el qual se sent "plenament identificat". Els comuns van ser a les primeres converses, a principis d'any, però després van abandonar-les.

"Durant els últims mesos no m'he sentit gens còmode amb la situació interna, sobretot al veure com les negociacions d'ampliació de govern a Tarragona es teledirigien des de Barcelona i al veure com a la meva organització política li interessava més aviat poc el que passés a la nostra ciutat", critica Pinedo. Fonts de Catalunya en Comú neguen la major i asseguren que en qüestions com aquestes "sempre es treballa de forma coordinada" entre les estructures locals i la direcció catalana, que fa "acompanyament" al territori.

Els comuns ja el consideren un "trànsfuga"

El partit lila, en un comunicat, ja ha demanat oficialment a Pinedo que deixi la seva acta de regidor. Si no ho fa, la formació amenaça amb denunciar-lo al pacte antitransfuguisme. La firma del pacte de govern dels comuns amb ERC a l'inici del mandat ja li va costar a Pinedo la seva expulsió de Podem, perquè la formació va considerar que no havia convocat els òrgans del partit pertinents per prendre la decisió. Fonts de la direcció catalana de Podem expliquen que en aquell moment ja li van reclamar que deixés l'acta de regidor, però Pinedo s'hi va negar. El grup municipal no li va reclamar l'acta, perquè el regidor està també inscrit per Catalunya en Comú (una de les dues formacions de la coalició d'En Comú Podem).

Ara, davant la decisió de quedar-se al govern en contra del criteri de l'assemblea del partit a Tarragona -que va avalar sortir del govern si hi entrava Junts-, els comuns sí que li han exigit que deixi la seva acta i l'han "expulsat" del grup municipal. A més, segons expliquen fonts de la formació, en la propera executiva, prevista per dilluns que ve, se li obrirà un expedient intern per valorar la seva expulsió del partit. De moment, formalment Pinedo passarà a ser regidor no adscrit, però continuarà formant part d'un govern que canvia de cara.

stats