ERC i Junts culpen el govern espanyol i Lambán del fracàs de la candidatura

Els càrrecs locals del Pirineu català se senten decebuts amb l'Aragó però també amb la Generalitat

2 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa.

BarcelonaConstatat el fracàs de la candidatura olímpica, ara arribarà la batalla pel relat de qui carrega les culpes. ERC i Junts han sigut els primers a obrir foc aquest dilluns assenyalant el govern espanyol. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha acusat especialment el ministre Miquel Iceta d'haver cedit al "xantatge" de Javier Lambán per evitar enfrontar-se als barons territorials socialistes. També la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha criticat el "silenci clamorós" del ministre en tot aquest afer, i el portaveu de Junts, Josep Rius, li ha retret que hagi "mirat cap a una altra banda". Per a Junts, la retirada de la candidatura s'ha produït per criteris polítics i no esportius: "Espanya ha decidit anul·lar els Jocs abans que fossin exclusivament catalans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El naufragi del projecte olímpic també afecta de ple el PSC, que s'havia mostrat partidari dels Jocs. Fins i tot el seu primer secretari, Salvador Illa, havia viatjat a Saragossa per intentar convèncer el president aragonès d'arribar a un pacte. El líder dels socialistes a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, no ha volgut polemitzar al·legant que la decisió encara no s'ha comunicat oficialment. Així, ha evitat pronunciar-se sobre Lambán i ha destacat la "feina extraordinària" del COE.

El fracàs de la candidatura conjunta també ha tingut ressò al Pirineu català, seu d'una part de les proves. La paraula més repetida pels càrrecs locals del Pirineu és "decepció". Decepció pel paper del govern de l'Aragó, "que s'ha equivocat", en paraules de l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, però també pel rol del govern català, que ha "tingut dubtes des de l'inici i ara tot són excuses", segons Gerard Sabarich, alcalde de Rialp. Per a Stop JJOO, la plataforma opositora al certamen, és una "victòria". El seu portaveu, Bernat Lavaquiol, demana al Govern que inverteixi els diners dels Jocs al Pirineu, una exigència que secunden bona part dels càrrecs locals.

stats