ERC i JxCat donen aire a la negociació amb la reunió de Lledoners

Els dos partits valoren "positivament" la trobada tot i que encara no poden oferir acords

4 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, arribant a Lledoners.

BarcelonaERC i JxCat arribaven a la reunió d'aquest dimarts a Lledoners per mirar desencallar la investidura sabent que no era la definitiva. Davant d'aquest fet, la cimera per força s'havia de convertir, sobretot, en un termòmetre de l'estat de les converses. Un cop celebrada, la principal conclusió és que la negociació agafa aire després de dos mesos sense massa avenços i una dinàmica de retrets latent entre els dos partits. No hi acords encara, és cert, però com a mínim els dos socis s'han esforçat per intentar transmetre que hi ha hagut un bon clima. Tot plegat es pot deduir a partir dels petits detalls que ha deixat el contacte d'avui.

El primer és que ha sigut una de les trobades més llargues entre els dos actors. Gairebé quatre hores entre les parets del centre penitenciari ubicat al Bages. El segon és que per primera vegada en setmanes han pogut escriure un comunicat conjunt en què, malgrat no exposar cap resultat tangible, han valorat "positivament la trobada". En la reunió s'ha abordat fonamentalment l'estructura de Govern, és a dir, l'organització de les conselleries i el repartiment de poder de la propera Generalitat, però també s'han tocat la resta de carpetes que té la negociació. Els dos partits garanteixen haver-se "conjurat a continuar treballant" per fer un govern "liderat per Pere Aragonès" que doni resposta al fet que l'independentisme aconseguís superar en les últimes eleccions la barrera del 50% dels vots.

Una altre punt de simetria entre els dos protagonistes s'ha pogut trobar en els negociadors d'avui. Dos a dins de la presó, un per cada costat. El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. La resta han vingut de fora. Completaven l'equip dels republicans el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el líder al Parlament, Josep Maria Jové, mentre que el de JxCat ho han fet els vicepresidents del partit Elsa Artadi i Josep Rius. A l'entrada de la presó, les dues delegacions han sigut rebudes pel director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. Els dos partits aquest dilluns havien intentat rebaixar la transcendència de la trobada -"una reunió més", havien dit-, però totes les senyals han acabat convertint la trobada en la més important des que fa dos mesos i mig es van celebrar les eleccions.

El vicepresident de JxCat Josep Rius i Elsa Artadi.

Es tracta de la primera trobada en què els negociadors han abordat a fons l'estructura del Govern. Fins ara Aragonès només havia verbalitzat la voluntat de crear tres noves conselleries -Acció Climàtica, Feminismes i Universitats i Recerca- i crear un comissionat sobre els fons europeus que depengui directament de president, mentre que Junts havia reclamat una proposta d'estructura "global" de l'executiu. Això s'ha produït aquesta tarda i si bé, en un primer moment, s'apuntava que es mantindria el nombre de departaments a tretze, el que ha posat sobre la taula Esquerra és la possibilitat d'augmentar-les a catorze. D'aquesta manera els dos partits tindrien set conselleries. Això implicaria que els republicans podrien guanyar un departament respecte el que tenia ara el partit de Carles Puigdemont amb la presidència de Quim Torra.

El punt de partida de Junts en aquesta negociació és que d'entrada s'inverteixin totes les peces i, a partir d'aquí, s'iniciï l'intercanvi de cromos. Una tesi que no accepten els republicans, perquè això implica cedir la gestió de gairebé el 80% del pressupost que tenien ara –ERC ocupa les conselleries d'Educació, Salut i Afers Socials, que són les que tenen més recursos– al partit Puigdemont. Esquerra, doncs, espera que Junts cedeixi en alguna. Però no serà fàcil: en campanya electoral va apostar per l'àmbit de la salut amb el doctor Josep Maria Argimon al capdavant i també vol marcar perfil ideològic amb les polítiques educatives. Han reivindicat els concerts educatius com a part del model d'escola catalana, mentre que Esquerra ha rubricat amb la CUP suprimir-los de forma progressiva.

En tot cas, segons les fonts consultades, en la trobada d'aquest dimarts no s'ha abordat encara la distribució de les conselleries, sinó que només s'ha posat sobre la taula els departaments i les competències que tindrien. El repartiment de carteres encara trigarà uns dies en arribar: primer els grups s'han de posar d'acord en l'arquitectura de l'executiu i com s'estructuren les competències i, després, abordaran quines posicions de poder ocupen cadascun dels seus dirigents. En tot cas, totes les parts coincideixen en que el contacte d'avui a Lledoners els permet serveix per "seguir avançant".

La demanda de la CUP

La CUP és el tercer protagonista en discòrdia per desencallar la investidura. El seu estat d'ànim actual, però, és molt diferent al de JxCat i ERC. Els anticapitalistes ja van firmar fa setmanes un acord amb els republicans i no es plantegen, a curt termini, entrar a formar part del Govern. Per tant, ara mateix esperen i miren, una situació molt diferent d'anteriors investidures, quan tots els focus apuntaven cap ells. Malgrat mirar-s'ho tot plegat amb distància relativa, aquest dimarts també han intentat pressionar perquè hi hagi un acord entre els altres dos partits independentistes. El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha emplaçat ERC i JxCat a arribar a un acord per la investidura i a prioritzar les necessitats urgents del país per davant del "repartiment de cadires i estructures".

stats