Política 09/01/2021

ERC eleva el to contra JxCat i l'acusa de "tapar-se les vergonyes de la corrupció" amb el PSC

Crida a acabar amb el "bipartidisme sociovergent" a la presidència perquè l'ocupi Esquerra

Núria Orriols Guiu
3 min
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, aquest dissabte.

BarcelonaLa campanya electoral no ha començat, però els retrets entre els partits s'intensifiquen a mesura que s'acosta el 14 de febrer, també entre els socis del Govern. Aquest dissabte, en roda de premsa, el vicepresident amb funcions de president i candidat d'Esquerra a les eleccions, Pere Aragonès, ha elevat el to contra JxCat i l'ha acusat de "tapar-se les vergonyes de la corrupció" amb el PSC a la Diputació de Barcelona. Aragonès ha carregat contra Junts per haver tombat una moció impulsada per ERC contra la presidenta del PSC i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que està investigada en la causa que afecta la gestió del Consell Esportiu de la ciutat. Marín ja ha dit que no dimitirà per aquest cas i que defensa la seva actuació com a alcaldessa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha cridat a acabar, en les pròximes eleccions, amb el "bipartidisme sociovergent" a la presidència de la Generalitat i fer que Esquerra ocupi la primera institució del país. Una presidència, ha recordat Aragonès, que els republicans no ostenten des de la Segona República.

El candidat d'Esquerra als comicis ha tret pit asseverant que la seva formació està "neta de corrupció" i que són "exemplars" a l'hora de lluitar contra aquestes pràctiques. "Som més exigents que mai", ha dit. Aragonès ha coincidit amb el missatge que també ha llançat l'exlíder del Congrés a Madrid Joan Tardà, afirmant que si la candidata de JxCat, Laura Borràs, fos afiliada d'Esquerra hauria sigut suspesa de militància per la investigació que té oberta al Tribunal Suprem sobre presumptes irregularitats en contractació quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Una acusació que Borràs nega i que situa en la "persecució" de l'independentisme.

Aragonès ha enviat aquests missatges després de reunir-se amb la sectorial d'educació d'Esquerra i defensar la decisió del Govern d'obrir les escoles a partir de dilluns. Malgrat la recomanació d'alguns experts d'ajornar l'obertura, Aragonès ha defensat que durant la segona onada s'han mantingut els centres educatius oberts amb una incidència baixa dels contagis.

JxCat respon que fer "història" és que Borràs sigui la primera presidenta

La resposta a Esquerra des de les files de Junts per Catalunya no ha tardat a arribar, en el marc d'una roda de premsa, aquest dissabte, per denunciar el dèficit d'inversió i infraestructures del govern de l'Estat a Catalunya. Preguntada per les declaracions d'Aragonès, la portaveu, Elsa Artadi, ha replicat que el "canvi real" i "fer història" serà que Borràs sigui la "primera presidenta" de la Generalitat de Catalunya.

I, sobre la Diputació de Barcelona, s'ha limitat a insistir en la mateixa oferta que ja ha fet anteriorment: que Junts revertirà els pactes amb el PSC en aquesta institució si els republicans també trenquen els seus acords amb els socialistes a la resta del país.

Artadi ha fet la roda de premsa acompanyada del conseller de Territori, Damià Calvet, que ha denunciat els "incompliments" del govern del PSOE i Podem en matèria d'infraestructures i finançament, també de previsions legals com la disposició addicional tercera de l'Estatut. Després que Junts hagi "enterrat" la taula de diàleg, Calvet ha advocat per una "negociació" que resolgui el conflicte i també les dificultats econòmiques. "No serem còmplices del continuisme que suposa el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias", ha dit Artadi, que ha titllat de "fracàs" la mesa pactada entre ERC i els socialistes, però que ha promès un altre "marc de negociació real" amb l'Estat després de les eleccions.

Dubtes sobre les eleccions el 14-F

Divendres que ve, 15 de gener, el Govern es reunirà amb els partits per abordar si tira endavant les eleccions del 14 de febrer d'acord amb l'evolució de la pandèmia. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha dit aquest dissabte que "organitzativament" les eleccions es poden fer, però que la seva celebració dependrà de les "projeccions" que es tinguin de l'evolució dels contagis de covid-19 i de la situació del sistema sanitari. Ha dit que aspira a "consensuar" la decisió amb els partits polítics, una crida amb la qual també ha coincidit la portaveu de JxCat, Elsa Artadi. Ara bé, tot i demanar "el màxim consens possible", des de Junts han recordat que la "competència última" per decidir-ho és del vicepresident Aragonès, que és qui va signar el decret de convocatòria dels comicis.

stats