ELECCIONS MUNICIPALS
Política 16/05/2015

ERC defensa que el 7% del pressupost de Barcelona es dediqui a cultura

Alfred Bosch proposa també que el 3% de l'obra pública de l'Ajuntament sigui també cultural i que es converteixi Montjuïc en el "pulmó cultural" de la ciutat

Roger Tugas
2 min
Sendra, Puigcorbé, la xef Ada Parellada, i Bosch, al restaurant Semproniana / ACN

BarcelonaLa candidatura d'ERC, MES i Avancem a Barcelona proposa que l'Ajuntament destini un 7% del seu pressupost a la cultura i que el 3% de la despesa en obra pública es destini a obra cultural. Ho ha defensat aquest dissabte l'alcaldable republicà, Alfred Bosch, junt al seu número dos, l'actor Juanjo Puigcorbé, i la 'sis' de la llista, la gestora cultural Gemma Sendra, que han presentat les propostes en l'àmbit de cultura al restaurant d'Ada Parellada, mentre aquesta els ensenyava com preparar una coca de recapta. "Volem fer de Barcelona la capital de la creació i de la cultura, més activa i dinàmica del que ja és", ha assegurat Bosch, que ha defensat que la ciutat "no ha de tenir por la talent i a la creació", cosa que significa "no posar traves", però sense caure en "la cultura de la subvenció", sinó facilitant "els espais, també per a la cultura popular". Això passa per reservar aquest 3% de l'obra pública a la cultura, però també fent de Montjuïc el "pulmó cultural" de la ciutat, millorant els accessos, fent-hi arribar la línia 2 del metro i millorant els museus que hi ha.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, Puigcorbé ha explicat la proposta de crear una targeta similar a una Visa on es puguin ingressar unes quantitats determinades per gastar després a museus, cinemes, teatres o altres expressions culturals i ha apostat perquè, mentre no es pugui rebaixar l'IVA cultural al 4%, l'Ajuntament o la Generalitat pagui el diferencial del cost fins al 21% actual. "La cultura és la quarta pota de l'estat del benestar, volem que sigui un dret i ha de ser més democràtica i participativa", ha reclamat, motiu pel qual ha proposat que les disciplines artístiques tornin a l'escola, que es potenciïn els centres cívics i els ateneus, que es fixi un tracte fiscal beneficiós per als establiments i negocis culturals i que s'impulsi una setmana internacional del pensament i la ciència amb seu a Barcelona.

Finalment, Gemma Sendra ha cridat a "pensar la cultura a nivell metropolità" i a convertir Barcelona en "la gran capital literària d'Europa". En aquest sentit, ha apostat per "col·locar la cultura al 7% del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona" i "fer una gran proposta de ciutat amb un pla d’Ensenyaments Artístics 2015-2025, perquè tothom tingui accés a l’ensenyament de les arts".

stats