Eleccions municipals

ERC posa en marxa dissabte l'operació Rufián a Santa Coloma

L'assemblea local del partit escollirà el seu candidat a l'alcaldia

3 min
El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en un míting a l'Hospitalet.

BarcelonaUn dels al·licients de les pròximes eleccions municipals serà veure el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, fent el salt a la política local –sense deixar el Congrés– per disputar-li a Núria Parlon (PSC) l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Per fer aquest pas no ha escollit una plaça fàcil, sinó un feu del PSC on el 2019 els socialistes van obtenir un dels seus millors resultats: 17 regidors de 27 i un 51% dels vots. Sigui com sigui, l'operació Rufián es posarà en marxa aquest dissabte, 8 d'octubre, que és quan, segons ha pogut saber l'ARA, se celebrarà l'assemblea local del partit en aquesta ciutat per oficialitzar el nom del candidat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins al mateix dissabte hi ha temps per presentar candidatures, però no s'esperen sorpreses. Segons fonts coneixedores de la situació, per ara no es té constància que hi hagi cap candidat alternatiu –com a mínim amb possibilitats de fer-li ombra–, i Rufián també ha esmerçat esforços en teixir complicitats amb la secció local per intentar desterrar la imatge de paracaigudista que apareix de cop i volta en un territori polític nou. Si dissabte es compleix el guió i es confirma la candidatura, està previst que hi hagi un acte de presentació formal abans que acabi el mes.

El líder d'ERC a Madrid no ha confirmat públicament que aspiri a l'alcaldia. "M'ho estic pensant", és el màxim que va concedir fa un parell de setmanes des del Congrés. Sap que acaba d'arribar tant a la política municipal com a l'agrupació d'ERC de Santa Coloma, així que sempre ha volgut obrar amb molta cautela fins que no es tanqués tot el procés de selecció del candidat. També per no aixecar suspicàcies davant la militància. La decisió, però, està presa com a mínim des de la primavera passada i a Rufián l'ha promocionat en primera persona el president del partit, Oriol Junqueras. Considera que qualsevol esforç és poc per al repte de derrotar el PSC a l'àrea metropolitana de Barcelona o, com a mínim, de guanyar-li terreny.

Malgrat la cautela, per a qui ho hagi volgut entendre, Rufián ja ha anat deixant un grapat de pistes a les xarxes socials que han fet evident que el pas està fet. "Que bonic és tornar", va dir fa pocs mesos quan va fer una visita al municipi en què va viure la seva infantesa i joventut, però del qual va marxar ja fa molts anys. També alguna crítica contra l'alcaldessa socialista, Núria Parlon. Els alcaldes socialistes de la zona també li han enviat els primers dards, conscients que serà una competència a tenir en compte, ni que sigui per l'expectació mediàtica que sempre genera el candidat republicà. La idea d'ERC és que Rufián no sigui només el candidat colomenc, sinó una mena de candidat metropolità o candidat del Besòs que transcendeixi el municipi i arrossegui vots d'altres localitats de la zona.

El rival a batre

Malgrat les disputes diàries entre Junts i ERC, els republicans han identificat que, si volen guanyar les municipals, el rival a batre és el PSC i que una zona clau és l'àrea metropolitana. És un territori on a principis de la dècada passada –municipals del 2011– ERC treia un 5,2% dels vots, mentre que el PSC s'enfilava fins al 26,4%. En els últims comicis locals, la distància es reduiria –19,8% a 25%–, però encara amb triomf socialista. Malgrat que el missatge en públic serà el d'anar a totes, el partit és conscient que té molt complicat guanyar en certes ciutats i donaria per bo trencar la majoria absoluta del PSC allà on és més fort. Un exemple és Santa Coloma però també l'Hospitalet de Llobregat, una altra majoria sòlida dels socialistes. Per tal d'erosionar-la, ERC ha fitxat en aquesta segona ciutat un exregidor del PSC, Jaume Graells.

stats