Política 26/04/2018

ERC portarà el projecte Castor al Parlament pel bloqueig del Congrés

Salvadó denuncia que no s'hagi obert cap investigació cinc anys després

Xavi Tedó
2 min
Els diputats d'ERC Irene Fornós i Lluís Salvadó, en roda de premsa al Parlament

BarcelonaIrene Fornós, diputada d'ERC de les Terres de l'Ebre, s'ha estrenat avui en una compareixença pública a la cambra catalana per anunciar que els republicans presentaran una proposta de resolució per investigar el projecte Castor. "No podem fer-ho al Congrés per falta de voluntat del PP, el PSOE i Ciutadans, i per aquest motiu ho portem a la cambra catalana", ha explicat Fornós. En la seva primera reparació pública després de la filtració de la conversa masclista, l'exsecretari d'Hisenda, el també diputat ebrenc Lluís Salvadó, ha denunciat que "cinc anys després dels terratrèmols no ha sigut possible obrir una comissió d'investigació al Parlament pel bloqueig del Congrés". Els republicans, que traslladaran la iniciativa a la resta de grups, esperen comptar amb el seu suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salvadó ha justificat la proposta de resolució perquè han aparegut nous documents com la sentència del TC del 2017 que "posa en escac la compensació que va cobrar de manera molt diligent l'empresa" i un segon informe del Síndic de Greuges que reclama "una auditoria tècnica". "És un cúmul de nyaps en què els accionistes mai perden", ha lamentat Salvadó, que ha criticat la indemnització de més de 1.300 milions d'euros que hauran de pagar els ciutadans a través de les factures del gas durant 30 anys, i que amb els interessos pujarà a més de 3.000 milions.

"El projecte Castor no és un projecte del passat i hem de tenir una actitud molt vigilant", ha advertit Salvadó, que ha anotat que "el Govern de Catalunya ha de tenir una actitud proactiva per garantir la integritat ambiental d'aquesta zona" del país i perquè la indemnització l'acabaran pagant "els contribuents de la seva butxaca". "S'ha recorregut perquè pugui caure aquesta indemnització a una empresa que ha provocat tants danys, per posar llum a un projecte que ha provocat un miler de terratrèmols, un projecte amb greus negligències que han emparat els governs del PSOE i del PP, i rere el qual hi ha ACS, l'empresa de Florentino Pérez", ha subratllat el diputat ebrenc.

"La gent de les Terres de l'Ebre sempre ens hi hem oposat i la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va encapçalar les mobilitzacions, i els informes posteriors han avalat aquest rebuig", ha assenyalat Fornós, que ha denunciat els sismes que es van produir tant al Principat com al País Valencià i que van desembocar en la paralització de les feines.

stats